‘Arama Devi’, İsrailli start up’lara, ayağa kalkmalarına yardımcı olacak finansal çözümler sunuyor. 2011 sonuna doğru iyice yüzeye çıkan finansal kaynak sıkıntısına çözüm öneren diğer Amerikan şirketleri arasında Apple da yer alıyor. Apple, geçtiğimiz yıl içerisinde bir İsrail firmasını bünyesine katmıştı.
İsrail’in, toplam ihracatının yüzde 47’sinin yüksek teknoloji endüstrisi tarafından sağlandığını ifade eden kaynaklar, bu nedenle yabancı yatırımların kritik bir önem arz ettiğini belirtiyorlar. Yerel finansman bulmada yaşanılan sıkıntıların endüstriyel gelişime negatif bir etki yaptığını vurgulayan gözlemciler, eğilimin bu yönde sürmesi halinde yeni firma kurulmasının önemli ölçüde azalacağı endişesini dile getiriyor.
İsrail’de, girişim sermayesi alanında araştırmalar gerçekleştiren Venture Capital Research Center’ın (VCRC) geçtiğimiz yıla ilişkin açıkladığı verilere göre, teknoloji firmalarının üçüncü çeyrekte buldukları 522 milyon dolar sermayenin sadece 96 milyon dolarlık bir bölümü yerli sermaye çevrelerinden sağlandı. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 12’lik bir düşüşün yaşandığına dikkat çeken VRCR yöneticisi Koby Simana, 2012’nin bir çok start up firma için hayatta kalma savaşımının yaşanacağı bir yıl olacağı değerlendirmesini yapıyor.
Çok sayıda girişime ev sahipliği yaptığı için “Startup Ülkesi” olarak da isimlendirilen İsrail, Amerikan borsasındaki ağırlığıyla da dikkat çekiyor. Konya ilinin yarısı büyüklüğündeki 7.7 milyonluk ülkenin Nasdaq’a kote şirket sayısı 64’ü buluyor. Bu şirketlerin yüzde 56’sı teknolojiye odaklanıyor. Kuzey Amerika kıtası dışındaki ülkeler itibariyle İsrailli şirketler, Çin’in ardından Amerikan borsasında “en aktif” olarak kayda geçiyor. Gözlemciler, Google’ın İsrailli girişimcilerin bu başarıları neticesinde ülkeye daha fazla ağırlık verdiği değerlendirmesini yapıyor.
Google’un kurucularından Sergey Brin, Rus asıllı ve musevi dinine sahip bir ailenin çocuğu, Larry Page’in ise annesi musevi ancak büyütülmesi sırasında din’in önemli bir etken olmadığı biliniyor.