• Günlük Haberler
  • *İNSAN KAYNAKLARI
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • Giriş
  • Kayıt
26 °c
Istanbul
26 ° Sal
26 ° Çar
26 ° Per
26 ° Cum
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa TELEKOM TEKNOLOJİK MEVZUAT - HUKUK Kişisel Verilerin Korunması Telefon Dinleme / Takip

İsrail Neden Casus Yazılım Satılan Ülke Sayısını 37’ye İndirdi?

Fusun S.Nebil-Fusun S.Nebil
29 Kasım 2021
-Kitlesel Gözetim, Regülasyon, Telefon Dinleme / Takip
0
IBM, Siber Saldırılar İçin Geliştirilmiş FlashSystem’i Veri Koruma Programına Ekliyor
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşLinkedin'de Paylaş

Kasım sonu itibariyle ilginç olaydan birisi, İsrail Savunma Bakanlığının ülkedeki siber güvenlik firmalarının hackleme ve gözetleme araçları satmasına izin verilen ülke sayısını önemli ölçüde kısıtlayarak 65 ülkeyi ihracat listesinden çıkarması oldu[1].

İsrail’in casus yazılımları ihraç etmek için izinli listesinde eskiden 102 ülke bulunuyordu. Şimdi revize edilmiş liste yalnızca 37 ülkeyi içeriyor. Türkiye’nin içinde olmadığı “İhracat Yapılabilir” listesinde bulunan ülkeler şöyle sıralanıyor:

ABD, Almanya, Avustralya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Güney Kore, Hollanda, Hindistan, Hırvatistan, İngiltere, İspanya, İsveç, İsviçre, İrlanda, İtalya, İzlanda, Japonya, Kanada, Kıbrıs, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Norveç, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Yeni Zelanda, Yunanistan

Peki İsrail neden böyle bir hareket yaptı?

Olayın 2 boyutunu anlatalım;

Temmuzda Forbidden Stories ve Uluslararası Af Örgütü 50 Bin Kişilik Liste Yayınladı

Temmuz başında Uluslararası Af Örgütü ve birlikte çalıştığı diğer kurumlar “Dijital Şiddet: NSO Grubu Devlet Terörüne Nasıl İzin Veriyor”[2] başlıklı bir rapor açıkladılar. Tarihsel bir perspektif veren bu rapordan sonra, 18 temmuzda ise kamuoyu, 9 büyük Batılı gazeteye yine Af Örgütü tarafından verilen ve 50 bin muhalif, gazeteci, aktivistin telefonlarının yer aldığı bir listeden haberdar oldu[3].

NSO Group son 5-6 yılda, ortaya her çıkan olayda olduğu gibi kendisini yine “casus yazılımın yalnızca teröristleri ve diğer suçluları gözetlemek için kullanıldığını” söyleyerek savundu[3].

Ama isimlere bakıldığında Suudi Arabistan, BAE, Fas gibi ülkelerin, kendi sınırları içinde bile olmayan yabancı ülkelerin diplomat, gazeteci ya da politikacılarını bile dinlettikleri ortaya çıktı. Üstelik ortada soyut “casus yazılım” ifadesi yerine somut “isimler” vardı.

Büyük tepkiye yol açtı.

Biden Yönetimi NSO Group’u ve Candiru’yu Yasakladı

Diğer bir olayda ise, Biden yönetimi, kasım başında İsrailli casus yazılım firması NSO Group’u kara listeye aldığını açıkladı. Neden olarak, NSO Group’un bilerek yabancı hükümetler tarafından takip edilen muhaliflerin, aktivistlerin, gazeteci ve diğerlerini telefonlarını “kötü niyetli olarak hedefleyen” casus yazılım sağladığını ve insan haklarını ihlal ettiğini söyledi.

Aynı anda diğer bir İsrailli casus yazılım firması Candiru da yasaklandı. “ABD’nin ulusal güvenlik veya dış politika çıkarlarına aykırı davrandığı” nedeniyle yasaklanan Candiru’nun yazın çokca tartışılan Cihan Ekşioğlu’nun sattığı yazılım olduğu kaydediliyor. Ekşioğlu, İsrailli firmadan 3 milyon $’a aldığı yazılımı MİT’e 50 milyon $’a satmasıyla epeyce tartışma konusu olmuştu. Candiru, NSO’dan ayrılan mühendisler tarafından kurulmuştu.

NSO’nun casus yazılımı, bir cihazdan gizlice ve uzaktan ses ve video kayıtları, şifreli iletişimler, fotoğraflar, kişiler, konum verileri ve metin mesajlarını hatta gelen bir linki tıklamadan (sıfır tıklama) ile alma yeteneği olan bir yazılım olarak tanımlanıyor.

ABD Yasaklaması, İsrail İstihbaratini de Etkiliyor mu?

Yasaklama NSO Group’un Amerikan teknolojisini kullanmasını engelleme anlamına geliyor. İsrail hükümeti bu tür yazılımları savunma teknolojisi olarak tanımlıyor. Biden hükümetinin yasaklamasının İsrail için kötü bir süpriz olduğu kaydediliyor. Çünkü bu aynı zamanda İsrail istihbaratı açısından bir darbe durumunda. NSO’nun teknolojisi, İran’ın nükleer tesislerini devre dışı bırakmaya yönelik Stuxnet gibi siber operasyonlar da dahil olmak üzere dünya çapında ABD ile ortaklık yapan İsrail’in son derece gizli siber birimi olan Unit 8200’de çalışanlar tarafından geliştirildi.

NSO Group 2 milyar $’lık bir halka arz planlıyordu. Yasaklama buna da bir anlamda engel getiriyor. NSO yaptığı açıklamada, kararın geri alınmasını isteyeceğini söyledi.

İki hafta önce ABD Ticaret Bakanlığı, ihracat kurallarına Amerikan şirketlerinin yabancı ülkelere “sızma” yazılımı satmaları için lisans almaları gerektiği şeklinde bir yeni madde ilave etti. Bu maddenin Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi baskıcı rejimlere siber casusluk araçlarının satışını engellemek amacıyla eklendiği belirtiliyor.

Senatörler, Biden yönetimin daha da ileri gitmesi gerektiğini düşünüyor. Yani NSO’nun varlıklarını dondurmak ve yatırımcılarını şirketin hisselerini satmaya zorlamak gibi. Ayrıca, NSO Group’un ilk halka arz veya satın alma gibi kazançlı bir çıkış planlarını da engelleyebilir.

Af Örgütü :

Af Örgütü İletişim Direktörü Tarık Beyhan’a İsrail’in 65 ülkeye satışı engellemesini Af Örgütünün nasıl karşıladığını sorduk. Şunları söyledi :

“İsrail’in siber teknolojilerin ihraç edilebileceği ülkeleri azaltması iyi bir gelişme. Bununla birlikte en az 3 Hindistanlı gazetecinin cep telefonunda Pegasus yazılımı tespit edilmişken Hindistan’ın listede durması ise kaygı verici.

İsrail yetkilileri bu listeyi daraltmakla birlikte, önceki lisansların iptaline dair yorum yapmadı. ABD’nin NSO’yu kara listeye almasından sonra NSO ürünlerini insan haklarına aykırı şekilde kullanan ülkelerle ilişkilerini kestiğini açıkladı. Fakat NSO’nun da İsrail’in de bu konuda şeffaf davranmaması kuşku verici.

Hangi devletlerin yazılımları kötüye kullandığının açıklanması ve bu kötüye kullanımın kurbanlarının yaşadıklarının telafisinin sağlanması şarttır. NSO’nun yazılımı olan Pegasus dahil olmak üzere tüm teknolojilerin insan hakları standartlarına uygun yasal çerçeveleri olmayan ülkelere ihracı tamamen durdurulmalı ve bu yazılımların satışına ve kullanımına dair İsrail de kapsayıcı bir yasal düzenleme yapılmalı.

Apple’ın NSO’ya açtığı davaya dair yayınladığı açıklamada da değindiği üzere bu kazanımlar sivil toplumun yoğun çabasının ürünü. Uluslararası Af Örgütü ve Citizen Lab uzun süredir ayrı ayrı olduğu kadar işbirliği halinde de bu gözetim araçlarını inceliyor ve ifşa ediyor. Sivil toplum derken sadece kurumlardan bahsetmiyorum. Kurumlar bu konuları gündemde tutabildikleri ve destek olan insanlar kadar güçlü.

Dünyanın dört bir yanından yüzbinlerce insan bu yazılımların kötüye kullanımının durdurulması için Uluslararası Af Örgütü’nün kampanyasına destek verdi. Siz de dahil olmak üzere medya mensupları bu konunun üstüne gitti. Bu gücü koruduğumuz ve daha da güçlendiğimiz sürece hak ihlallerini gözümüzün içine baka baka sürdüremezler.”

[1] İsrail, Hacking ve Gözetim Araçlarının 65 Ülkeye Satışını Yasakladı

[2] Digital Vioelence

[3] Yine Gazetecileri Takipte Kullanılan NSO Group

Etiketler: *ŞİRKET HABERLERİABD (Amerika Birleşik Devletleri)IsrailManşetNSO GroupPegasus (NSO Group)Uluslararası Af Örgütü (Amnesty International)

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

YAZARLARIMIZ

blank
Ernur Öktem
  • Tarhan : Kullanıcılara İstediğini Değil İhtiyacı Olanı Vermek Gerekir
blank
Fusun S.Nebil
  • FBI, 2022’de Amerikalı Kullanıcıların İnternet Dolandırıcılarına 10,3 Milyar $ Kaptırdığını Açıkladı (590’ı Türk)
blank
Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
  • GDPR Kararı, Meta’nın Kişiselleştirilmiş Reklam İşini Zora Sokuyor
blank
Mehmet Taşnikli
  • Numarası Bilinen Android Telefonlar Hacklenebiliyor
blank
turk-internet.com / Bilgi
  • Stalkerware; Sadece Hackerlar Değil, Yakınlarınız da Cihazlarınıza Sızıyor

HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI

  • Baz İstasyonları Cinneti ve Enkaz Altında Kalmak
  • BTK, Haberleşme Sektörünü Depreme Hazırlamış mı?
  • Telefon Operatörlerimiz Depremde Ne Yaptılar? – II – Turkcell
  • BTK Sorumluluğu Operatörlere mi Yüklemeye Çalışıyor? – 1
  • Togg NFT Açık Arttırmasındaki Çökme ve Ertelemeler için Açıklama Yayınladı

HAFTANIN KELİMESİ

3GPP

3. Nesil Ortaklık Projesi (3GPP), dünya çapında çeşitli mobil (hücresel) ve telekomünikasyon standartlarını geliştiren ve sürdüren bir grup standart kuruluşudur.

3G ile birlikte kurulmuş ve telekom endüstrisinin Birleşmiş Milletleri diye tanımlanabilir. Sonraki nesiller için de standartları belirlemiştir.

Detayı için Wiki-Turk'e bakınız
blank

Bildirimler

Turk-internet.com masaüstü bildirimlerini almak için lütfen buraya tıklayın

Son Yorumlar

  • İngiliz Düzenleyici Ofcom, Bulut Servislerini ve Akıllı Cihaz Pazarını Soruşturuyor için Tolga Kaprol
  • Seçim Yaklaşırken, Kişisel Veriler Kötüye Nasıl Kullanılır? için [email protected]
  • Video Sunan Platformları En İyi Nasıl İzleriz? için Tolga Kaprol
  • Rusya, Meta’ya (Facebook) Erişimi Engelledi için Tolga Kaprol
  • Metaverse, Bir Can Simididir için tkaprol

Haber bültenimize abone olun

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

© 2021 Turk-Internet.com

No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda

© 2021 Turk-Internet.com

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Yeni Hesap Oluştur

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Gizlilik Bildirimi.