29 nisan günü Türkiye’de erişime kapatılan [1] internet ansiklopedisi Wikipedia’nın sahibi Wikimedia Vakfı, mahkeme tarafından reddedilen itirazını bu sefer Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurarak sürdürüyor. Wikimedia’nın AYM’ye başvurusunu vakfın avukatı Gönenç Gürkaynak yaptı.
Siteye erişim, Wikipedia’nın İngilizce sitesinde yer alan “Suriye İç Savaşı’na Dış Müdahaleler” ve “Devlet Destekli Terörizm” başlıklarında Türkiye ile ilgili yer alan içerikler nedeniyle 29 Nisan’da Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) tarafından idari tedbir kararı ile engellenmiş ve aynı gün Ankara 1. Sulh Ceza Mahkemesi tarafından idari tedbir kararı onaylamıştı.
2 mayısta Wikipedia’nın sahibi Wikimedia Vakfı, avukatı Gönenç Gürkaynak kanalıyla mahkeme kararına itiraz etmişti [2]. Ancak itiraz reddedilmişti. Aynı günlerde BTK Başkanı Ömer Fatih Sayan, mahkemenin verdiği kararın ardından bu içerikler kaldırılmadan Wikipedia’nın açılmasının mümkün olmadığını söylemişti [3].
AYM başvurusunun süreci ve ne kadar zaman alacağı bilinmiyor.
[1] İnternet Ansikolopedisi Wikipedia Engellendi
[2] Wikipedia, Erişim Engellemeye İtiraz Etti
[3] Ömer Fatih Sayan : Kararlar Uygulanmadan Wikipedia’nın Açılması Mümkün Değildir




Kaynak : 