Amerika’da teknolojiyi yönlendiren ilk 10 kişi listesine girme başarısını gösteren bir Türk mühendis olan Bülent Çelebi ile yaptıkları ve projeleri üzerini bir görüşme gerçekleştirdik.
Turk-internet.com: Bize kendinizi tanıtır mısınız? Bülent Çelebi kimdir?
Bülent Çelebi: 22 sene mühendis olarak Hi-tech de çalıştım ondan sonra National Semiconductor’da görev aldım. Hong Kong’da birkaç sene yaşadım. Orada pazarlamada çalıştım. 250 Milyon dolarlık bir şirket olan Analog Devices’a gittim. Daha sonra da UBİCOM denilen bir startups’ a geçtim. UBİCOM’da telsiz networkleriyle uğraşıyorduk. Chip ve yazılım üretiyorduk. Bir sürü icatlarım oldu orada şirketi 0 dan alıp 15 Milyon dolara getirdik. Şirket önümüzdeki sene IP olacak. Bizim yatırımcılarımız Cisco Systems, Dell vb. top firmalardı. 2002 yılında RED Herring’in Top 10 Innovartors ödülünü aldık. Şimdide Türkiye’de bir iş kurmaya geldim.
Turk-internet.com: ABD’de teknolojiyi yönlendiren ilk 10 kişi arasına girdiğiniz doğru mu? Bu konuda biraz bilgi alabilir miyiz?
Bülent Çelebi: Evet. Kısacası Bu ödülü sadece bir icat için değil, hayat boyunca ne yaptın diye bakıp ona göre veriyorlar. Çalıştığım her yerde yeni ürün yeni teknoloji çıkarttığım için bu ödülü verdiler. UBİCOM’da da tamamiyle yeni bir teknoloji kurduk. Her ürüne göre değişik bir chip üretmek gerekiyor. O da 10 ile 20 milyon dolar tutuyor sadece bir chip için. Biz bu chipleri software’le değişik ürünlere aynı chipi kullanabiliyoruz.
Turk-internet.com: Şirketinizden bahseder misiniz? Ne tür faaliyetler yapıyorsunuz?
Bülent Çelebi: Amerika’daki şirketimiz UBİCOM, telsiz networkler için chip ve software yapıyor yani kablosuz internet ulaşımının alt yapısını sağlıyor. Telsizlerinle internete bağlanıyorsun, başka bir noktadan evin içindeki bir noktaya müzik gönderebiliyorsun, Televizyonları birbirine bağlıyorsun ya da klimalarını cepten kontrol edebiliyorsun bu tip komutlar verebiliyorsun. Şirketin satışları sıfırdan 15 milyon dolara çıktı. Çok karlı bir şirket önümüzdeki sene IP olacak tamamiyle yeni bir makro processer kurduk. Kurduğumuz bu makro processer çok ün aldı. Software için yapılan teknolojiyi söylemiştim. Şirketin yatırımcıları Cisco Systems, Dell Computers, Müşterilerimiz Linksys, Epson, Lexmark, Largeattacked, InFocus, Hitachi
Turk-internet.com: LinkSys aletlerinin içinde sizin geliştirdiğiniz teknoloji kullanılıyormuş. Bunun hakkında biraz bilgi alabilir miyiz?
Bülent Çelebi: Çok fazla anlatılacak bir şey yok. Chip yani processer and software. Bütün içindekini biz ürettik, teknoloji bizim, sadece LinkSys değil diğer bütün müşterlilerde de durum bu şekilde. Kullanım alanı: telsiz network.
Turk-internet.com: Türkiye’de kurmayı planladığınız şirketten bahseder misiniz?
Bülent Çelebi: UBİCOM Chip’i üretiyor. Referance dizaynını yapıyor bunları Çin’e gönderiyor. Çin’deki adamlar bunun etrafına plastik koyarak şeklini değiştiriyor ama asıl içindeki teknoloji UBİCOM’dan geliyor. Türkiye’de düşündüğüm Çin ile rekabet etmek. Chip’i üreten bir sürü firma var. Texas, Lantronix hepsi Chip’i farklı yapıyor. Onlardan bunu alıp üzerine yazılım eklemek ve Çin ile rekabet etmek. Avrupa pazarını hedefliyoruz. Düşündüğümüz piyasa Avrupa piyasasıdır.
Turk-internet.com: Milli Eğitim Bakanlığı’na önerdiğiniz projenin içeriği nedir?
Bülent Çelebi: Tam bir proje değil bir fikir tartışması oldu. İstenilen okullara interneti getirip öğrencilere öğretmek. Biz dedik ki eger bu telsiz teknolojiyi kullanmak isterseniz okul başına DSL sevisle veya uydu bağlantısıyla bir hat açmaları daha sonra bu telsizlerle etrafını sarabiliriz her bilgisayar yüksek hızla direk kablosuz internete bağlanabilir. İsterseniz kablo derdi yaşamadan Bilgisayarları değiştirebilirsin.
Teknik olarak iyi bir fikir oldugu söylendi. Yani bu fikir Milli Eğitim Bakanlığı’nca beğenildi.
Bu projenin amacı Türkiye’deki bütün okullara interneti götürmek. Laptop’ların hepsinde bu telsiz ile bağlantı özelliği var. Her yeni çıkan laptop bu özelliği taşıyor.
Bir telsizi çekim alanına göre 50 ya da daha fazla bilgisayara bağlayabilirsin. Telsizi telefonun kablosunun oraya koyarsın laptop, telsizle 100 metre öteden bile konuşur yani bağlantı içinde olur. Okullar içinde maliyeti oldukça düşük oluyor.
Turk-internet.com: Bu telsizin maliyeti nedir?
Bülent Çelebi: Bu telsizin Amerika’daki maliyeti 130 dolardır.
Turk-internet.com: Türkiye’deki Hi-tech sektörü hakkında neler düşünüyorsunuz?
Bülent Çelebi: Türkiye’deki Hi-tech sektöründe bir geliştirme yok dışarıdan alınıp buraya getiriliyor. Eksik tarafta bu zaten. En güzel beyinler burada okullarda yetiştiriliyor ABD’ye ve Avrupaya gidiyor. Standford’da 80 tane doktorasını yapan, masterını yapan mühendis var. Ama artık ABD’de de iş yok onlar geri gelecekler bu insanları kullanmak lazım.
Turk-internet.com: Önerileriniz neler?
Bülent Çelebi: Bu insanları geri getirip sermaye verip burada teknoloji geliştirmelerine fırsat vermek gerekiyor. Ben kendi isteğimle geldim teşvik söz konusu değil.
Turk-internet.com: Eklemek istedikleriniz?
Bülent Çelebi: Bu fikir beğeniliyor. Şu anda kendime ortak arıyorum görüşmelerim devam ediyor. Mesela İstiklal Cad. Koçnet kurmuş durumda lokantadan laptopumla internete bağlanabilirim. Koçnet sadece servisini veriyor. Cisco’dan almışlar oraya takmışlar.
Benim asıl amacım Türkiye’den çok Avrupa pazarıdır. Türkiye ufak Pazar Avrupa pazarı geniş bir pazardır. Dünya pazarına bakmak lazım.