Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinde büyük yıkımın yaşandığı Malatya’nın Yeşilyurt ilçesi Kiltepe Mahallesi rezerv alan ilan edilmesine mahalle sakinleri tepkili. Kararı kapılarına asılan tahliye yazısıyla öğrenen mahalle sakinlerinden, evlerini 15 gün içinde boşaltmaları istendi.
Müstakil arazi ve evlerini kaybedip yerine yeniden borçlanarak daire sahibi olmak istemediklerini belirten vatandaşlar, karara karşı mücadele edeceklerini söylüyor. Mahalle sakinlerinin sesini duyurmak amacıyla Change.org platformunda kampanya başlatan Mert Narin şunu soruyor:
“Arazilerimizin elimizden alınması bir yana, apartman dairesi müstakil evlerimizden daha mı güvenli olacak?”
Eski Fiyattan Alıp, Yeni Fiyattan Satacaklar
“Evlerimizi, arazilerimizi bizden 2023 Şubat fiyatından alıp sonra apartman dairesi bittiği tarih fiyatıyla bize satacaklarmış”
Diyen Mert Narin, mahalleliler olarak sonuna kadar mücadele edeceklerini sözlerine ekliyor.
“Varımız Yoğumuz Elimizden Alınıyor”
Bir diğer mahalle sakini olan Celal Akgül ise şunları söyledi:
“Benim 15 sene para biriktirdiğim arsama devlet rezerv adı altında el koymuş. Sağlam olan evimi yıkıp yerimi gasp edecek ve bana ne zaman yapacağı belli olmayan 80 metrekare ev verecek ve beni borçlandıracak. Ben yıllarca borçlanarak, çoluk çocuğumun boğazından keserek bu arsayı aldım. Bu bölge tehlikeliyse benim elimden aldığınız arsama neden yeniden ev yapacaksınız buraya. Toprağımı alıyorlar. Rezerv alan kararı çıktığından beri bütün mahalleninin psikolojisi bozuldu. Varımız yoğumuz tek varlığımız devlet tarafından gasp ediliyor. Yetkililer inşallah bizi duyarlar”
Rezerv Alan Nedir?
6 Şubat depremlerinden sonra kentsel dönüşüme ilişkin düzenlemeler içeren kanun teklifi, 2023 Kasım ayında yasalaşmıştı. Yeni yasada ‘rezerv yapı alan’ tanımı da değiştirildi. Önceki tanımda ‘yeni yerleşim alanı olarak kullanılmak üzere belirlenen alanlar’ rezerv alan ilan edilebilirken, yeni düzenlemede ‘yeni yerleşim alanı olarak‘ ibaresi kaldırıldı. Böylece, halihazırda yerleşim alanı olan yerlerin de “rezerv alan” ilan edilmesi mümkün kılındı.
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) değişikliği ‘mülksüzleştirme planı’ diyerek eleştirmişti.