Salı, Ocak 19, 2021
No Result
View All Result
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa İNTERNET TEKNOLOJİLERİ Siber Güvenlik

Karabulut : DataServ, BT Otomasyonu, İş Yükü Otomasyonu ve BT Güvenlik Alanlarında Hizmet Veriyor

Fusun S.Nebil - Fusun S.Nebil
27 Mayıs 2013
- Siber Güvenlik
0
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Bilişim sektöründe, hizmet sağlayan firma sayısı kadar hizmet çeşitliliği de artıyor. IDC’nin CIO Summit toplantısında karşılaştığımız DataServ bu tür bir firma. Kemal Karabulut ile DataServ ve verdiği hizmetleri konuştuk :

turk-internet.com: Kemal Bey merhaba! DataServ ne iş yapıyor, hem kendinizi hem DataServ’ü bize tanıtır mısınız?

Kemal Karabulut: DataServ 1997 yılında kurulmuş bir şirket. Dolayısıyla bilgi teknolojileri pazarında oldukça eski ve deneyimli bir şirket. İlk önce tool markette yer almış. Daha sonra pazarın gelişen ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla ek hizmet ve ürünlerle gelişmiş ve yaklaşık bugün kırk kişi civarında bir takımı olan, pazarda önemli bir oyuncu haline gelmiş BT firmalarından bir tanesi.

Ben şirketin Genel Müdür Yardımcısıyım. Uzun yıllar Koç Grubunda yöneticilik yaptıktan sonra bir on yıl kadar önce DataServ’e katıldım. DataServ kendi içinde üç business unitten, üç iş grubundan oluşuyor. Bunlardan bir tanesi çok eski ve deneyimli oldu, uzun yıllar geliştirdi ve şu an çok önemli referansları olan BT otomasyon iş grubu.

Bu BT otomasyon içinde çok kısaca neler var onlardan bahsedeyim. Veri tabanlarının izlenmesi, performans problemlerinin teşhis edilmesi, uçtan uca uygulamaların analiz edilip monitör edilip sıkıntılarının teşhis edilip giderilmesi konusundaki çözümler, tüm altyapı izleme ürünleri, altyapıdaki sıkıntıları öncelikle teşhis edip bunun kök nedenleri bulup bunları çözüm önerileri getirecek ürünler ve hizmetler diyebiliriz.

Bunun yanında da çok ciddi tecrübemiz olan iş yükü otomasyonu konusunda pazarda şu anda lider durumdayız. Genelde süreç analizleri içinde birbiriyle ilişkili olan işleri bulup bunlara el değmeden yirmi dört saat kontrol edilebilir hatta yıl boyuna takvim bazında yayılmış bir şekilde takip edebilir durumdayız.

Bu BT Otomasyonun yanında iki yıldır yapılandırmakta olduğumuz BT Güvenlik iş kolumuz var.

turk-internet.com: En önemli konulardan biri!

Kemal Karabulut: Evet oldukça güncel olduğu için ve bizim Türkiye’de ilk yüzün içinde bulunan referans müşterilerimizden talep geldiği için, yaptığımız önemli altyapı projesinin yanında bizden güvenlik projeleri talep ettikleri için bu konuda da yapılanalım dedik. Öncelikle rafa koyacağımız ürünleri doğru seçmeye çalıştık. Ürün ve çözüm setimizi tamamladık. Ondan sonra da sadece tabii ürün ve çözüm setinden kurtulmakla bu işler olmuyor.

Arka tarafına da oldukça profesyonel bir kadro kurduk. Kadromuzu da seçerken hem bu konuda sertifikasyonunu tamamlamış arkadaşlar hem de sektör deneyimi olan arkadaşlardan yararlanıyoruz. Güvenlik konusunda sadece ürün götürmüyoruz aynı zamanda çok kritik olan hizmetleri de götürüyoruz. Artık olmazsa olmaz haline gelmiş olan regülasyonlar gereği ya da 27001, 9001 gibi, iş sürekliliği gibi standartları karşılayacak hizmet ve çözümleri de götürüyoruz. BT Güvenlik tarafı bizim son iki yılda çok hızlı yapılandırdığımız ve vendorların da çözümlerini bizimle paylaştıkları, tasarı referans oluşturduğumuz bir kulvar haline geldi.

Bir üçüncü kulvar da yine olmazsa olmaz e-ticaret tarafı çok hızlı, doludizgin gidiyor. O tarafta da uygulama geliştirebilecek kaliteli kod yazan ve e-ticaretin altyapı ve arka taraflarının gerekliliklerini yerine getirebilecek bir ekibimiz var. Onlar da bu konuda başarılı bir çalışma yapıyorlar. DataServ müşteri profiline baktığımız zaman genelde kurumsal müşterilerimiz var. Bankacılık sektörüne baktığımızda hemen hemen tüm bankalar referanslarımız diyebiliriz.

Biliyorsunuz buralar günlük işlem kapasitesi çok yoğun olan ve çok kritik işler yani sonuçta paranın etkilendiği yerler. DataServ hizmet olarak burada yedi gün yirmi dört saat esasına dayanan destekler veriyor. Yani işimiz son derece kritik. Buradaki sertifikalı mühendis kadrosu oldukça nitelikli bir kadro. Gerektiğinde yurtdışı proje desteklerini de verir durumdayız.

Finansın yanında son derece önemli olarak; pazarı şu anda drive eden telekom firmalarında çok önemli projeler yaptık. GSM Operatörleri, bankacılık sektörü, bunun yanında önemli holdingler ve üretim olarak endüstriyel ortamlarda önemli projeler yaptık önemli referanslar oluştu.

turk-internet.com: Peki sektöre bundan sonrası için sizin gördüğünüz, tavsiye edebileceğiniz bazı şeyler var mı bu tür ürünler seçerken?

Kemal Karabulut: Kesinlikle! Bizim kendi içimizdeki yapılanmamızda bir teknoloji direktörlüğü departmanımız da var. Bu departmanın görevlerinden bir tanesi teknolojideki gelişmeyi izlemek, bu gelişen teknolojinin Türkiye pazarının ihtiyaçlarını nasıl karşıladığını doğru analiz etmek ve daha çok kavramsal değil gerçek müşteri ihtiyaçlarını karşılayabilecek doğru seçimleri ve destekleri pozisyonlamak.

Bu anlamda artık gördük ki her şey mobil hale geldi. Artık herkes her yerden her işi yapmak arzusunda. Tabi böyle büyük bir sorumluluk arka tarafta çok ciddi güvenlik yapılanmasını beraberinde getiriyor. Gezen yöneticiler diyelim başta olmak üzere tabletlerinde ve akıllı telefonlarında şirket uygulamalarını çalıştırmak ve sonuçlarını anlık görmek istiyorlar. Biz de bu taraflarına baktığımızda çok hızlı büyüyen bir yeni moda tabirle “Big Data” analizi ve yönetimi konusunda yeni arayışlar içine girmiştik.

Şu anda kontratlarımız bitti, dolayısıyla herkes o çok yoğun bilgiyi toplayabiliyor fakat sonuç üretmek için bunu yorumlamak adına o zahmetli yoldan geçerken sıkıntılar çekiyor. Bunu kolay çözebilecek bir ürün getirdik. Uç taraftaki mobil hareketli ortamlarda şirketlerin kritik bilgilerini ve uygulamalarını koruyabilecek “mobile data management” diye adlandırılan uç kısımların uygulama yönetimi, cihaz yönetimi ve güvenlikleriyle ilgili yeni konuların artık kaçınılmaz olduğunu gördük ve bu anlamdaki çalışmalarımızı da tamamladık, hatta referanslarımızı da oluşturmaya başladık.

Tabii ki çok önemli bir bulut konusu var. Bulut konusunu teknolojik olarak inceliyoruz, analiz ediyoruz ama biraz temkinli yaklaşmamız gerekiyor. Biraz orada güvenlik tarafının ağır bastığını görüyorum. Bilgilerinizi hiç bilmediğiniz bir ortama teslim ederken bunun hakikaten güvenilir ellere emanet olduğunu ve mağdur olmayacağınızın garantisini bir şekilde anlamanız gerekiyor.

Bu anlamda Bulut üzerindeki uygulamaların güvenliği ve datanın güvenliği ciddi anlamda şu anda sıkıntı gibi gözüküyor. Tüm bunlardan yola çıkarsak son bir konsey farkının çok üzerinde duruyoruz. Bilgi sınıflandırması dediğimiz data qualification konusu var. Şirketler henüz çok hazır değiller ama çok büyük kurumsallar içerideki entelektüel şirket datasının önemini sınıflandırmaya çalışıyorlar. Kritik, daha kritik, çok kritik şeklinde. Bu sınıflandırma yoluyla şirket içinde ve şirket dışına çıkacak olan bilginin yönetilmesini ve kontrolünü yapmaya çalışıyorlar. Bu konuda da bir üreticiyle birlikte çözüm ortaklığı konusunda el sıkışmıştık. Benim görebildiğim bilginin sınıflandırılması, dolayısıyla bunun ne kadar kritik ve riskli olduğunun tanımlanması ve bu tanımlanmış bilginin güvenliğinin nasıl sağlanacağı nasıl yönetileceği şu anda ana konular.

turk-internet.com: Benim soracaklarım bu kadar eklemek istediğiniz bir şey var mıdır?

Kemal Karabulut: Ben öncelikle size teşekkür ediyorum, çünkü kavramsal olarak konular çok konuşulduğunda, herkes tarafından aynı algılanmadığında ortak bir dil oluşmamış oluyor ama sizin gibi platformlarda bunları bu şekilde dile getirmek şansı bizim için çok kıymetli ben de teşekkür ediyorum.

Etiketler: DataServGüvenlikKemal KarabulutSöyleşi - Röportaj

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Fusun S.Nebil

Fusun S.Nebil

Detaylı bilgi için aşağıdaki dünya işaretini tıklayınız.

Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

YAZARLARIMIZ

Fusun S.Nebil
  • Telegram ABD’deki Olaylarla İlgili Yüzlerce Şiddet Çağrısını Engellendiğini Açıkladı
Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
  • AB, İnternetin Kurallarını Yeniden Şekillendirmeye Çalışıyor
Melike Beykoz
  • 5G, Eğitimi Nasıl Dönüştürüyor
Soykan Özçelik
  • WhatsApp’ı Bırakma Zamanı Geldi

BU HAFTA EN ÇOK OKUNAN HABERLERİMİZ

  • Whatsapp’ı Siliyor Muyuz? Peki Silersek Ne Kullanacağız?
  • WhatsApp Açıklama Yayınladı
  • Instagram, Twitter, Facebook, Tiktok gibi Sosyal Ağlara Reklam Yasağı Geliyor!
  • Elon Musk WhatsApp Gizlilik Politikası Değişikliğine Karşı “Signal’e Geçin” Dedi
  • Whatsapp Yeni Şart Koşuyor ; Facebook Anlaşılan Rekabet Davalarına Karşı Önlem Alıyor

DOSYALAR

  • 2020/09 Dosyası : İleti Yönetim Sistemi
  • 2020/08 Dosyası : Trump’ın Çinli Uygulamalarla Savaşı
  • 20/07 Dosyası : AKP’nin 2020 Sosyal Medya Düzenlemeleri
  • 20/06 Dosyası : ABD’de Protestolar – Sosyal Medya – Trump Çekişmesi
  • 2020/05 Dosyası : Yeniden Düşünmek ; Korona Salgını ve Türkiye

TEKNOPOLİTİK – YOUTUBE

SON YAYIN

BİZİ TAKİP EDİN

  • 6.2k Takipçis
  • 383.7M Takipçis

TWITTER

Facebook Twitter LinkedIn
Türk İnternet

Turk-internet.com 25 Ekim 2000'den beri Hizmetinizde

TURK-İNTERNET

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

Türk İnternet'ten ilginize çekecek yazılar için bildirim almak ister misiniz?

Abone Ol

© Copyrights 2000-2021 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda

© Copyrights 2000-2021 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Kabul Ediyorum
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.