ABD’nin, önde gelen kayak merkezlerinden Aspen, geçtiğimiz günlerde önemli bir konferansa ev sahipliği yaptı. ‘Aspen Küresel Liderlik Konferansı’nda, girişim sermayesi sağlayan şirketlerin yöneticileri, bir ölçüde günah çıkartarak krizin oluşumuna ne denli ‘katkıda bulunduklarını’ ifade ettiler.
Girişim sermayesi alanında küresel bir güç halini alan Carlyle Group’un, kurucusu ve genel müdürü David Rubenstein, ‘büyük durgunluk’ olarak isimlendirdiği ekonomik şartların sene sonuna kadar biteceği tahmininde bulundu. Gözlemciler, ABD’nin sahip olduğu federal borçlar ve bütçe açığı dolayısıyla, milli gelirdeki artışın, genel ekonomik iyileşmenin gerisinden gelebileceği uyarısında bulunuyorlar.
59 yaşındaki işadamı Rubenstein, ‘Süper Güç’ün, önümüzdeki dönemde savaşmasını gerektirecek en önemli problemin, yüksek enflasyon ve buna bağlı artış gösterecek olan faiz hadleri olduğuna dikkati çekiyor. Piyasa şartları dolayısıyla vergilerde bir artışın beklenmesi gerektiğini ifade eden Rubenstein, tüm bu sarsıntılara karşın Amerika’nın, dünya ekonomisinin ‘Can Damarı’ olmayı sürdüreceğini belirterek bir taraftan da moral verdi.
Amerika’nın, sahip olduğu temel bir takım sorunları çözmesi durumunda küresel ölçekte yatırım yapılabilecek cazip ülkeler arasındaki yerini koruyabileceğini anlatan Rubenstein, şu değerlendirmelerde bulundu;
- Enflasyon oranı bir kaç yıl için yüzde 4 ile yüzde 6 arasında seyredecek, ancak Amerikalılar, enflasyonla yaşamayı öğrenecekler,
- Doların değeri, küresel ölçekte dolar satışlarının artmasıyla keskin düşüşler yaşayacak,
- Amerikalıların alım gücü eskisi gibi olmayacak,
- Kamu borçlarının ödenebilmesi için devlet vergi oranlarını yükseltmek durumunda kalacak. Bu, gelir vergisinden kurumlar vergisine ve hatta sosyal güvenlik vergilerine kadar bir dizi tablonun revize edilmesi anlamına geliyor.
Girişim sermayesinin, son dönemlerde, çok ciddi hatalar yaptığı itirafında bulunan Rubenstein, ekonomideki olumsuz işaretlere rağmen bazı kuruluşların 500 milyar dolara yakın yatırımları ısrarla gerçekleştirmesini buna örnek verdi.
Birbirini izleyen iflasların süreceği mesajını veren Rubenstein, daha iktisatlı harcama dönemine girildiğini ifade etti. Açgözlülükle hareket eden bazı kişilerin daha fazlasını kazanmak istemesinin mevcut durumu tetiklediğini ifade eden Rubenstein’ın, insanların harcama yapacak takatının kalmadığı şeklindeki değerlendirmesini dikkati çekiyor.
Devletin, krize karşı en az şirketler kadar yavaş cevap verdiğini belirten Rubenstein, yatırım bankası Lehman Brothers fiyaskosunda da geç müdahalenin piyasalardaki tedirginliği kamçıladığını söyledi. David Rubenstein’ın, Başkan Obama ile ABD Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke’nin, aldıkları kati tutumlarla krizin çok daha ileri gitmesini bir nebze de olsa önlemeyi başardıklarını ifade etmesi dikkati çekti.
‘Aspen Küresel Liderlik Konferansı’nda, öne çıkan bir diğer konuyu da son günlerde dillere pelesenk olan “Küreselleşme” kavramı oluşturdu. Küreselleşmenin, son krizle birlikte kredibilitesini yitirdiğini belirten Carlyle Group’un kurucusu David Rubenstein, buna gerekçe olarak, gelişmekte olan ülke liderlerinin, kendilerini Amerikan kapitalizmine hizmet etmek için satılmış gibi hissettiklerini belirtmelerini gösterdi. Görünen, küreselleşmenin en az bir 10 sene daha batılı politikacılar dışında kendisine saf oluşturamayacağı yönünde.
ABD’nin, halihazırda 11.4 trilyon dolar borcu ile fonlandırılmayı bekleyen yaklaşık 41 trilyon dolar tutarında sosyal güvenlik ve kamu sağlığı sorumlulukları bulunuyor.

Kaynak : 