Perşembe günü Bursa’da İtibar Yönetimi Enstitüsü tarafından düzenlenen “Yeşil Şehirler” konferansına katıldık. Konferansa katılan kişiler önemli uzmanlıklara sahip, belediye-şehir yetkilileri ile akademisyenlerdi. Pek çok konu tartışıldı. Biz konferansa katılan ve bir konuşma yapan Uluslararası Sürdürülebilir Yapılı Çevre İnisiyatifi Baş Direktörü Nils LARSSON’un konuşmasını izledik ve daha sonra kendisiyle bir söyleşi yaptık.
Larsson, konferansın düzenlendiği Bursa’nın “Yeşil Şehir” kavramı sayesinde kendisini diğer şehirlerden farklılaşabileceğine ve marka haline gelebileceğine dikkat çekti. Kendisi bir mimar olan Larsson, şehirlerdeki dengelere ve mimari detaylara da dikkat çekti ve yüzyılın sonlarda dünyanın sıcaklığının 6-12 derece arasında artmasının beklendiğini söyledi. Larsson’un Yeşil Şehire dönüşüm için 9 adım önerisi şöyleydi :
- Festival Düzenleyin (yeşili özendirmek ve halkı bilinçlendirmek için)
- Kırsal alana doğru dönüşümü cazip hale getirin
- Yeşil koridorlar (yoğun bisiklet yolları gibi) oluşturun. Bu bir yandan denge yaratırken, bir yandan da halka sağlık verir.
- Komşuluk Dernekleri Oluşturun – bu yolla insanlar daha bilinçli hale geleceklerdir.
- Profesyonel Dernekleri (yani mimar ya da mühendis odaları gibi) ile yakın çalışın. Onları konuya dahil edin. (Bu ülkede Gezi Parkı başta olmak üzere pek çok yeşil alan için mücadele eden TMMOB’un bırakın dinlenmesini, hatta geriye itilmeye çalışılması düşünülürse, bu maddeye şaşkınlık baktık)
- İddialı performans hedefleri oluşturun
- Mevcut Binaların performansını yükseltici programlar oluşturun
- Sinerji alanları oluşturun
- SBE Konferanslarından birisine ev sahipliği yapın (SBE = Sustainable Built Environment – ISBE Conferences)
Larsson’un bu konulardaki düşüncelerini aşağıdaki videodan seyredebilirsiniz.