Söyleşinin ilk bölümünü Levent Karadağ : Erzurum’dan Çıkan Projeler; Anadolu Heybesi, Diyardan.com, Ziyafet Takı ve Arama Motoru : Garama – 1 başlığı altında okuyabilirsiniz..
Bir önceki bölümde, TBD İstanbul Şubesi başkanı Levent Karadağ, Erzurum’da gerçekleştirdikleri projeleri ve Kent Bilişim Çalıştay’ı düzenlediklerini aktarmıştı. Kaldığımız yerden devam ediyoruz :
Turk-internet.com : Kent Bilişim çalıştay’ı neydi, açıklar mısınız?
Levent Karadağ : Kent Bilişim Çalıştay’ı şöyle çıktı, Erzurum’da Atatürk Üniversitesi var, çok sayıda da öğrencisi var, çok sayıda akademisyen var. Yine bir sürü ödev olarak kalkınma projeleri veriliyor. Orada verilen projelere baktığınızda mesela aşçılık projesi veriliyor. Aşçı ne yapacak yani Erzurum’da aşçılık için veya el sanatıyla ilgili bir fon aldığınızda bunları ne kadar değerlendirebilirsiniz?
Öte taraftan yine Erzurum’a kış olimpiyatları çerçevesinde çok büyük yatırımlar yapıldı. Yani şu anda Erzurum’daki kış turizm tesisleri dünyanın ilk 3 tesisi arasında yer alıyormuş. Biz de burada dedik ki, birkaç başlık altında çalıştay yapalım bilişimi nasıl kullanabiliriz diye. Birincisi tarımda bilişim, turizmde bilişim, eğitimde bilişim, lojistikte bilişim adı altında 2 günlük Türkiye’nin birçok bölgesinden uzmanların geldiği toplantılar yapıldı.
Turk-internet.com : Sadece Erzurumlular mı katıldı yoksa bölgeden veya başka illerden de katılanlar oldu mu?
Levent Karadağ : Bu projede sadece Erzurumlular vardı ama kalkınma ajansları var KUDOKA diye; Kuzaydoğu Kalkınma Ajansı. Bu ajans 3 ili içeriyor; Erzurum, Bayburt ve Erzincan. Dolayısıyla bu raporu kalkınma ajansına götürecekler, kalkınma ajansına sunulacak. Bizden de destek istendiğinde biz gidip kalkınma ajansına neden Kent Bilişim Konseyi oluşturulması gerektiğiniz anlatacağız ve bunun valilik aracılığıyla olması gerektiğini söyleyeceğiz. Çünkü bilişim her yerde yer almaya başlayınca sektör olmaktan çıktı, bilişim gemisi haline geldi. Onlar da buna inandılar hatta bizden daha iyi bilişimi konuşmaya başladılar oradaki insanlar ve sonuç raporu çıktı. Sonuç raporu şimdi KUDOKA’ya gönderilecek ama bize başka illerde de bunu yapacağımız sinyalini verdi.
Turk-internet.com : Var mı görünürde olan?
Levent Karadağ : Belki Tekirdağ, Bursa oralarda yapmayı planlıyoruz. TBD İstanbul Şubesi sınırları içerisinde biraz hareket etme doğrultusunda, önce yakın sınırlarımızla bir konuşalım. O yüzden Tekirdağ kongremize gelenler çok sıcak baktılar. Bu çalışmaları önümüzdeki sene sürdüreceğiz.
Turk-internet.com : Peki söyleşinin başında andığınız ikinci AB projeniz neydi?
Levent Karadağ : İkinci projemiz çok özgün bir proje. Yani Türkiye’de ilk, belki Avrupa’da da ilklerden; görme engellilere uzaktan eğitimle bilgisayar eğitimi ve internet okuryazarlığı. Bu şema içerisinde bir altyapı oluşturduk, eğitimciler artık Türkiye’nin her tarafından bağlanıyorlar. Mesela ben de buradan bağlandım, internet pazarlamayla ilgili bir hafta eğitim verdim. Eğitim alanlar tamamen görme engelli arkadaşlar. Urfa, Antep, Diyarbakır, o bölgedeki 5 ilden 120 tane öğrenci.
Turk-internet.com : Bu öğrenciler nasıl seçildi?
Levent Karadağ : Altı Nokta Körler Derneği işbirliğiyle o bölgedeki Altı Nokta Körler Derneği’nin öğrencilerini seçtiler. Biraz daha en azından ortaokul mezunu kişilerden oluşuyordu bunlar. Bunlara Office eğitimi verildi; Word, Excel gibi. Diğer taraftan bu kişilere internet girişimciliği ve e-ticaret eğitimi verildi. Web tasarım eğitimleri verildi. ICDL sertifikası verildi ki bu çok önemli, Avrupa Birliği Bilgisayar Okur-Yazarlığı sertifikası. Bu çerçevede Avrupa ile temasa geçtiğimizde Avrupa’da şu anda uzaktan eğitimle sınav yapmamışlar hiç. Yani ICDL de uzaktan eğitimle hiç sınav yapmadığı için bizim TBD’nin de ICDL temsilcisi olmasıyla, ICDL koordinatörü Avrupa ile temasa geçtiğinde 6 ay gibi bir sürede körler için uzaktan eğitim sistemini hazırladılar. Ufak sorularla sonuçta sınavı yapabildik ki bu da Avrupa’ya bir kazanç oldu, bir şeyi biz ilk defa Avrupa’ya yaptırdık.
Turk-internet.com : Kaç kişi mezun oldu 120 kişiden?
Levent Karadağ : 100 kişi mezun oldu. Bunlardan da yaklaşık 6 tanesini İstanbul’a getirdik, firmaları gezdirdik. Turkcell’e gittiler, Microsoft’a gittiler, çeşitli firmalarda ve bizim burada seminerler aldılar. Hatta bu 6 arkadaşla biz bir site yaptık; ‘Gören Parmaklar’ diye.
Bu siteyi tamamen görme engelli arkadaşlar şu anda yapıyorlar, Facebook sayfaları da yaptılar. Gören Parmaklar’daki amaç görme engellilerin sesi olmak. Hatta biraz daha ileri gidip bir sonraki aşamada şehirleri değerlendirecekler. Yani bu şehirler görme engelliler için ne kadar uygun diye. Web siteleri değerlendirmeye başlayacaklar, web siteleri görme engelliler için uygun mu diye. Önümüzdeki dönem bu çalışmaları yapacaklar. Tamamen gönüllü ve bizim de desteklediğimiz bir organizasyon. Bu anlamda Türkiye özellikle görme engelliler için güzel bir örnek oldu. ICDL için de, Avrupa için de biz Türkiye’den bir örnek çıkarmış olduk..
Söyleşinin devamını Levent Karadağ : Bilişim ve İnternet Konusunda Proje Yapacaksanız, Bize Başvurun, Deneyimlerimizi Aktaralım – 3 başlığı altında okuyabilirsiniz..