Linux 6.0’ın kararlı bir sürümü çıktı. 15.000 birleştirme dışı taahhüt ve çekirdek için dikkate değer bir sürüm numarası ile birlikte. Yeni bir sürümün çıkması, küçük değişikliklerin çok fazla olması sonrası oluyor.
Bu küçük değişiklerden birisi, AMD yongaları için 2000’li yılların başlarında çok uzun süre çözülemeyen ve güç yönetimi için geçici çözüm koduna dayanan yaklaşık yirmi yıllık bir yavaşlamayı önleyen bir yama olabilir. Ortalama bir masaüstü kullanıcısı büyük kazanımlar görmez, ancak yoğun girdi/çıktı uygulamaları üzerinde çalışan daha büyük sistemler için önemli..
6.0, Intel’in yeni Arc GPU’larını da destekliyor. Linux blogu Phoronix, Intel’in ARC GPU’larının hepsinin açık kaynaklı yukarı akış sürücüleri üzerinde çalıştığını belirtiyor, bu nedenle, gelecekteki Intel kartları ve yonga setleri için de piyasaya çıktıkça destek gelecek.
Linux 6.0 : dördüncü nesil Intel Xeon sunucu yongaları, 13. nesil Raptor Lake ve Meteor Lake yongaları, AMD’nin RDNA 3 GPU’ları, Threadripper CPU’ları, EPYC sistemleri ve bir dizi ses sürücüleri daha yeni AMD sistemlerini destekliyor.
Küçük, ilginç bir ekleme, Linux’ta daha büyük şeylere işaret ediyor. ARM destekli Qualcomm Snapdragon çipine dayanan Lenovo ThinkPad X13s, 6.0’da erken destek alıyor. ARM desteği, Linux kurucusu Linus Torvalds’ın görmek istediği bir şey; yakın zamanda M2 destekli MacBook Air’inden çekirdek sürümleri için sürüm notları yazdı.
LWN.net tarafından derlendiği şekliyle Linux 6.0’da ki diğer yenilikler şöyle sıralanıyor :
- Sapphire Rapids CPU’lar için ACPI ve güç yönetimi iyileştirmeleri
- SMB1 daha fazla kullanımdan kaldırılırken Samba içinde SMB3 dosya aktarımı desteği
- RISC-V , OpenRISC ve LoongArch teknolojileri üzerinde daha fazla çalışma
- Intel Habana Labs Gaudi2 desteği, makine öğrenimi kitaplıkları için donanım hızlandırmasına olanak
- Bir sanal istemci donduğunda ana bilgisayara bildirebilen bir “misafir vCPU durak algılayıcı”
6.0’da bulunmayan Rust geliştirmeleridir, ancak bunlar muhtemelen bir sonraki nokta sürümü olan 6.1’de gelecektir. Mozilla projesi tarafından desteklenen, bellek açısından güvenli bir dil olan Rust, Torvalds’ın bekle ve gör yaklaşımıyla başladığı bir şey olarak başladı.