Lisanssız bilgisayar yazılımı kullanımını en aza indirmek için Türkiye çapında faaliyetler yürüten BSA’nın girişimleriyle gerçekleştirilen firma aramalarının son durağı, aynı gruba ait üç firma oldu. 11 Nisan günü, İstanbul’da Fatih semtinde faaliyet gösteren Fuzul Otomotiv Dış Ticaret A.Ş., Fuzul İnşaat Turizm Pazarlama Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile Akva Sigorta ve Aracılık Hizmetleri A.Ş.’de savcılığın izniyle, görevliler tarafından gerçekleştirilen aramada, 43 adet Microsoft ve 4 adet Adobe ürününün yasadışı kopyası ele geçirildi. Firma ilgilileri hakkında yasal soruşturma başlatıldı. Kopya yazılımlara ve yazılımların yüklü olduğu sunucu ve bilgisayarlara el konuldu.
Cezalar Artırıldı
Yazılım telif haklarına yönelik suçlara uygulanan cezalar, Mart ayı başında yapılan değişikliklerle büyük oranda artırıldı. Lisanssız yazılım kullanan firmaların ilgililerinin, lisanssız yazılım başına 10-150 milyar lira para ve 2-6 yıl hapis cezasına çarptırılmaları söz konusu. Bunun yanı sıra meslekten men cezası uygulanıyor ve yazılım kopyalamada kullanılan araçlara ve kopya yazılım yüklü bilgisayarlara el konuluyor. Ancak, son örnekte de görüldüğü gibi, cezalardaki artışlara ve BSA tarafından gerçekleştirilen bilinçlendirme çalışmalarına karşın firmalarda hâlâ lisanssız yazılım bulunabiliyor.
Konuyla ilgili olarak BSA Türkiye Genel Koordinatörü Erol Özkür şunları söylüyor: “Yeni düzenlemelerle cezalarda büyük artış yapıldı. Ayrıca, BSA olarak kapsamlı bir bilinçlendirme çalışması yürütüyoruz. Bütün bunlara karşın firmalarda hâlâ lisanssız yazılım bulunması üzücü. Ne var ki bu gibi durumlarda asla yılgınlığa kapılmıyoruz. Tam tersine lisanssız yazılımla daha kararlı ve etkin bir şekilde mücadele etmemiz gerektiğini anlıyor ve tedbirlerimizi ona göre alıyoruz.”
BSA Hakkında Bilgi
İş Yazılımcıları Birliği (Business Software Alliance, BSA), dünyanın önde gelen yazılım geliştiricilerinin uluslararası pazarda hükümetler ve tüketiciler nezdindeki sesidir. Katılımcıları, dünyadaki en hızlı gelişen sektörü temsil etmektedirler. BSA, bilgisayar kullanıcılarını yazılım telif hakları konusunda eğitmekte, yeniliği teşvik eden ve ticaret fırsatlarını artıran kamu politikalarını desteklemekte, yazılım korsanlığıyla mücadele etmektedir.