Akşam saatlerinde Lübnan’da bulunan Hizbullah mensuplarının çağrı cihazlarının “aynı anda” patladığı ve ölü ve çok sayıda yaralıların olduğu haberi ulaştı. Olaydan İsrail sorumlu tutuluyor.
İlk etapta, çağrı cihazlarının hacklenerek, Lityum pillerinin bir yazılım ile patlatıldığı gibi bir yorum vardı. Ancak bu yorumu anlamsız hale koyan sorular şunlar;
- Patlamayı yaratanlar çağrı cihazlarının marka ve modellerini nasıl biliyorlardı?
- Pillerin patlaması için kod çağrı cihazına nasıl eklendi?
- Piller patladıysa, neden ufak tefek yangınlar olmadı?
- Pillerden meydana gelecek bir patlamanın bu derece ölü ve yaralı yaratması mümkün mü?
- Çağrı cihazlarına bir kod göndererek, pil patlatılması ne kadar mümkün?
- Patlama yaratmak için sadece Hizbullah’ın çağrı cihazları nasıl seçildi?
Özetle, çağrı cihazlarının hacklenmesi ve bu yolla pillerin patlatılması, akla yatkın bir senaryo değil. Bunun yerine, cihazlara “üretim” ya da “teslimat” sırasında müdahele edilmiş ve içlerine patlayıcı ve kod yerleştirilmiş olması daha akla yatkın.
El Cezire muhabiri Zeina Khodr, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın birkaç ay önce savaşçılarına, İsrail’in akıllı telefonlara sızma imkanı olduğunu ve bu nedenle akıllı telefonları bırakıp, haberleşmek için çağrı cihazları kullanmaya geçmelerini istediğini aktarıyor. Anlaşılan İsrail bu gelişmeyi haber almış ve değerlendirmiş.
Yani bir yandan İsrail’in Hizbullah içinden haber alabildiği anlaşılıyor. Diğer yandan son model olduğu kaydedilen çağrı cihazlarının Hizbullah mensuplarına teslimi öncesindeki bir noktada (üretim ya da teslimatta) bu cihazlara, kod ve patlayıcılar yerleştirilmiş. Bu kod da, çağrı cihazına gönderilen ve koda hitap eden bir mesajla harekete geçirilmiş.
Bu olayla ilgili gerçekten facia bir konuyu Edward Snowden dile getirmiş. Şöyle diyor;
“İsrail’in az önce yaptığı şey, *hangi yöntemle olursa olsun*, pervasızlıktır. Araba kullanan (yani kontrolden çıkan arabalar), alışveriş yapan (çocuklarınız kasanın arkasında duran bebek arabasında) vb. sayısız insanı havaya uçurdular. Terörizmden ayırt edilemez.”
Patlamalarda Hizbullah’ın üst düzey liderleri ve danışmanlarının da yaralandığını iddia edilirken Genel Sekreter Hasan Nasrallah’ın zarar görmediği belirtildi. Şans eseri mi, yoksa ilginç mi?
Diğer yandan da çağrı cihazının üreticisini ya da teslimatı yapan kanalı merak ettik. Acaba araştırılıyor mudur?
Çağrı Cihazı Nedir?
Çağrı cihazı, internet bağlantısı olmadan kısa mesaj veya bildirim almak için kullanılan küçük bir elektronik cihazdır. Cep telefonları yaygın olarak piyasaya sürülmeden önce, 1990’larda ve 2000’lerin başında birincil iletişim aracı olarak yaygın olarak kullanılıyordu. Çağrı cihazlarının kullanımı akıllı telefonların ortaya çıkmasıyla önemli ölçüde azalmış olsa da, hastaneler ve sağlık tesisleri gibi bazı özel alanlarda hala kullanılıyor.
Çağrı cihazının çalışma sistemi basittir: kullanıcılar cihaza bir kod girer ve bu kod çağrı cihazına bir bildirim gönderen bir alıcı merkeze veya sisteme iletilir. Çağrı cihazı kısa mesajları veya kısa bildirimleri görüntüleyebilir ve bazı modellerde kullanıcılar mesajlara yanıt verebilir veya belirli bir numarayı arayabilir.