web analytics
Perşembe, Haziran 25, 2026
No Result
View All Result
  • Giriş
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
  • Kişisel Verilerin Korunması
    • Çerez Aydınlatma Metni
    • İlgili Kişi Başvuru Formu
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
  • Kişisel Verilerin Korunması
    • Çerez Aydınlatma Metni
    • İlgili Kişi Başvuru Formu
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa YENİ TEKNOLOJİLER Yeni Teknolojiler Arttırılmış / Sanal Gerçeklik

Matrix’e İlk Adım : Metaverse

Ümit Ağaçsakal-Ümit Ağaçsakal
8 Kasım 2021
-Arttırılmış / Sanal Gerçeklik, Sosyal Medya
0
Matrix’e İlk Adım : Metaverse
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşLinkedin'de Paylaş

Son haftaların en çok kullanılan teknoloji terimi “Metaverse” oldu tartışmasız. Terimin kökeni eski bilim-kurgu romanlarına kadar takip edildi [1]. Dünyanın en değerli şirketlerinden biri olan Facebook adını Meta olarak değiştirdi. Metaverse yatırımları için milyarlarca dolar ve sadece Avrupa’da 10bin kişinin istihdam edileceği duyuruldu. Vizyonlar paylaşıldı, çok büyük sözler verildi, çok soyut mimariler/faydalar anlatıldı. Ama yeterince net bilgi almak, olası sorunları ya da imkansızlıkları dinlemek çok zor.

Metaverse’ü, basitçe, Matrix’e doğru ilk adım olarak hayal edebiliriz. Doom’la başlayıp Second Life’la devam eden sanal gerçekliğin devasa boyutlara eriştiği, farklı sanal gerçeklik ortamlarının iç içe geçtiği ya da yanyana olduğu bir ortam düşünebiliriz. Matrix’ten farkı, Metaverse’ün şimdilik kaba bir sanal gerçeklik gözlüğü ile iki duyumuza hitabedecek olması. Şu ana kadar mouse ve klavyeyle etkileştiğimiz, monitor ve hoparlörlerimizle bilgi aldığımız internetin bir sonraki adımı gibi sunuluyor.

İçinde yaşanabilecek, daha derin ve gerçekçi bir dünya(!) tasarımı

Şu anda bir internet sitesine ya da sosyal medya uygulamasına login olduğunuzda bir kullanıcı adı, bir de resimle temsil ediliyorsunuz. Artık hareket eden, size benzeyen ya da sadece hayal gücünüzle sınırlanan bir avatarınız olacak. Siz konuşunca onun da dudakları gerçekçi şekilde oynayacak, siz gülünce o da gülecek. Barış Özcan’ın Youtube kanalında [2] heyecanla ortaya koyduğu bu fırsatlar, Second Life’la popüler olmuştu. Teknoloji elbette çok daha ilkeldi. Ama yine de, büyük şirketler Second Life’ta yer almış, dükkanlar tasarlamış, fuarları buradan yapacağını iletmişti. Toplantıların artık burada yapılacağı, anlık mesajlaşma dünyasının artık buradan yürüyeceği konuşulmuştu. Ama olmadı. Belki teknolojik imkansızlıklar, belki zihinsel olarak buna hazır olmamamız, sebebi her ne ise, Second Life öldü. Ama dokunmatik ekranlar da böyleydi, ilk denemeler başarısız oldu, nihayetinde teknoloji olgunlaşınca Apple çok başarılı bir ürün ortaya koydu. Burada da, teknoloji olgunlaştığı için, Second Life deneyimine kıyasla çok daha başarılı olunabilir.

Derin ve gerçekçi olmasa da, şu anda Roblox, Minecraft ve hatta Fortnite gibi oyun ortamlarında, platform kuralları merkezi olarak belirlenmiş, içeriği kullanıcılar tarafından belirlenen sanal gerçeklik ortamları var. Monitör, klavye, mouse’la etkileşip, anlık mesajlaşma yapılabilen, aynı anda onlarca kişinin oyun oynayabildiği ortamlar bunlar. Evet, sadece çizgi film, hatta ilkel grafikli çizgi film gerçekliğindeler, ama varlar ve gençler arasında yaygın kullanılıyorlar.

En eski örneklerden Habbo Hotel

Gizlilik ve Veri Sahipliği Sorunları

Çağrı Mert Bakırcı’nın Evrim Ağacı kanalındaki videosunda [3] dikkat çektiği kişisel verilerin gizliliği ve verinin sahipliği konuları çok tartışılıyor. Mark Zuckerberg ve Facebook’un faaliyetlerinin hararetle sorgulandığı, hatta suçlandığı şu günlerde, bu devlerin güçlerini geleneksel internetin ötesine, bedenimize taşımaya çalışması haklı olarak tepki alıyor. Metaverse denen şeyi kim yönetecek? Yapısını kim tasarlayacak? Sadece teknolojik altyapının tasarımı değil, kimin neye sahip olacağı, neyi kontrol edeceği kritik.

Platform Sahipliği

Hangi uygulamayı kullanacağız? Tek bir evrensel uygulama mı olacak? Metaverse’ün en eski savunucularından birisi ve sanal gerçeklik öncüsü John Carmack, en basit çözümün Roblox gibi bir uygulama olabileceğini söylüyor. [4] Öte yandan, tek bir şirketin bu kadar kritik bir rol üstlenmesinin zor ve riskli olduğunu belirtiyor. Farklı uygulamalar olacaksa, standart API’lar mı olacak? Bu uygulamalar, aynı sayfaya erişmek için kullandığımız, Chrome, Firefox gibi farklı browser’lar gibi mi olacak?

Bu sadece kullanıcı tarafındaki client kısmı, bir de Sanal Gerçeklik dünyalarının, yani platformun kendisinin sahipliği var. Metaverse denen ortam birden çok sanal gerçeklik dünyasının toplamı olacaksa, bir uygulamayla tüm MEtaverse’ü nasıl gezeceğiz? Bugün TV dünyasındaki Netflix, Amazon, HBO çeşitliliği gibi birden çok yere abone mi olacağız? Her bir metaverse’çük farklı bir şirkete/kuruma ait olacaksa, uyumluluk sorunları olacak mı? Metaverse’ten nasıl yer satın alınacak? Kim satacak? Bu amaçla NFT mi kullanılacak? Yanıtlanması, tartışılması gereken çok fazla soru var.

Mark Zuckerberg’ün Metaverse lansmanından

Teknik Kısıtlar

Teknik kısıtlar çok. İdeal bir metaverse’te, tek bir sanal ortam vardır. Yer ve eşyalar herkesin tutarlı bir şekilde görüp değiştirebileceği ortak şeylerdir. Teknik kısıtların metaverse’ün çok parçalı olmasını gerektireceği değerlendiriliyor. [5][6]

  1. Büyük ölçekli toplantılar ne mevcut VR set’lerinin işlemci gücü ve internet hızıyla ne de merkezi platformun işlemci gücüyle yapılabilir görünmüyor. Yükü cloud’a taşımak dahi yetmeyebilir. Çünkü dünya genelinde o kadar hızlı, gecikmesi düşük interneti olan pek te fazla kullanıcı yok.
  2. VR set’leri uzun süre kullanılamayacak kadar büyük ve “sıcak”. Google’ın piyasaya çıkamadan ölen meşhur gözlüğü gibi küçük ve hafif çözümler gerekli.
  3. VR set’leri çok pahalı. Farklı kalitelerde, en hesaplısı 50 USD mertebesine kadar inebilecek cihazlar gerekiyor.
  4. Düz ekranlardaki animasyonlar çok başarılı ve bilgisi yaygın olsa da, 3D modelleme hala dar bir uzmanlık alanı ve başarı o derecede yüksek değil.

Yıllardır iddiam odur ki, Matrix gerçekten inşa edilse, içine gönüllü girmeyi isteyecek çok sayıda insan çıkacaktır. Kendi fiziksel görünümünden, ortamından mutlu olmayan, bambaşka bir role bürünmek, fiziksel dünyanın kısıtlamalarından -yerçekimi, insan doğası gibi- kurtulmak isteyen çok kişi olacaktır. Meşhur sahneyi hatırlarsınız [7], “Önemli birisi olmak istiyorum, film yıldızı gibi” der filmin kötü adamı. Henüz oraya çok uzağız, belli, ama yine de Metaverse’le ilk adımı atmak isteyen gönüllüler olacaktır. Ama aşılması, tartışılması gereken çok konu var. Atılacak yanlış adımlar, yatırımları boşa çıkarabileceği gibi, veri gizliliği ve ihlalleri konusunda bugünleri aramamıza da sebep olabilir.

[1] Snow Crash

[2] İnternetten sonra bu gelecek! METAVERSE

[3] Metaverse: Evrensel Simülasyon’da Sizin Rolünüz Ne Olacak?

[4] John Carmack issues some words of warning for Meta and its metaverse plans

[5] John Carmack Facebook Connect 2021 Keynote

[6] So what is “the metaverse,” exactly?

[7] Matrix (1999) – Eating Steak and Protein Breakfast scene

Etiketler: ManşetMatrix FilmiMeta (Facebook)Metaverse

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Ümit Ağaçsakal

Ümit Ağaçsakal

Elektronik ve Haberleşme Mühendisi olan Ümit Ağaçsakal, uzun süredir telekomünikasyon sektöründe çalışmaktadır. Radyo ve core şebeke, bulut ve sanallaşma teknolojileri üzerinde uzmanlaşmıştır. Sektördeki gelişmeleri ve yeni teknolojileri gerek işi, gerekse kişisel merakı gereği yakından takip eder ve yorumlayarak paylaşır.

Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI

  • St. Petersburg Forumu, Rusya’nın Yeni Teknoloji Stratejisinin Sinyallerini Veriyor: Nadir Toprak Elementleri, Yapay Zeka, Yarı İletkenler ve Teknolojik Egemenlik
  • Türkiye Yapay Zeka Stratejisinde Yeni Dönem: Dijital Egemenlik Merkeze Yerleşti, Peki Bu Yeterli mi?
  • Teknoloji Girişimlerini İlgilendiren Yeni Düzenlemeler Yürürlükte
  • Washington Yapay Zekada Yavaşlatma Yerine Hızlanmayı Seçti: Yeni ABD Yapay Zeka Doktrini ve Riskleri
  • Dijital Dönüşüm ve Gazeteciliğin Küresel Krizi

HAFTANIN KELİMESİ

3GPP

3. Nesil Ortaklık Projesi (3GPP), dünya çapında çeşitli mobil (hücresel) ve telekomünikasyon standartlarını geliştiren ve sürdüren bir grup standart kuruluşudur.

3G ile birlikte kurulmuş ve telekom endüstrisinin Birleşmiş Milletleri diye tanımlanabilir. Sonraki nesiller için de standartları belirlemiştir.

Detayı için Wiki-Turk'e bakınız

İNTERNET HIZI

Türkiye'nin İnternet Hızlarını Dünya ile KarşılaştırmakKaynak : https://www.speedtest.net/global-index#mobile
Facebook Twitter LinkedIn

Bildirimler

Turk-internet.com masaüstü bildirimlerini almak için lütfen buraya tıklayın

Son Yorumlar

  • ICANN, Yeterince Temsil Edilmeyen Toplulukları Yeni gTLD Başvuru Destek Programı İle Güçlendiriyor için Tolga Kaprol
  • BTK, Yabancı e-SIM Firmalarını Engelledi için Bulent SEN
  • Sahibinden.com Domain’inin Güncellenmesi Unutulmuş için Tolga Kaprol
  • İngiliz Düzenleyici Ofcom, Bulut Servislerini ve Akıllı Cihaz Pazarını Soruşturuyor için Tolga Kaprol
  • Seçim Yaklaşırken, Kişisel Veriler Kötüye Nasıl Kullanılır? için [email protected]

Türk İnternet'ten ilginize çekecek yazılar için bildirim almak ister misiniz?

Abone Ol

© Copyrights 2000-2025 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum?

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
  • Kişisel Verilerin Korunması
    • Çerez Aydınlatma Metni
    • İlgili Kişi Başvuru Formu

© Copyrights 2000-2025 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.