Microsoft’un başkan yardımcısı ve sorumlu genel danışmanı Dave Heiner, yaptığı açıklamalar ile Google’ın arama işletmesi modeline yüklendi. Heiner Google’ı “yayıncılar ve reklamcılara kenetlenerek” rekabeti engellemekle suçluyor.
Heiner Microsoft’un kurumsal blogunda yaptığı açıklamada hem arama sektörünün hem de reklamcılık sektörünün gittikçe Google’ın kontrolü altına girdiğini vurguladı. Bunun önemli bir problem olabileceğini belirten Heiner Google’ın network etmenlerinden (PC işletim sistemi gibi) hatırı sayılır bir destek aldığını ifade etti.
Arama motoru algoritmalarının, kullanıcıların arama sonuçları ile etkileşim şeklinden yola çıkarak bir “öğrenme” süreci geliştirebildiğini söyleyen Heiner, Google algoritmalarının çok yaygın olmayan arama terimlerini diğer arama motorlarına kıyasla daha rahat öğrendiğini zira Google’ın kullanım hacminin fazla olduğuna dikkat çekiyor.
Heiner rekabet halindeki arama motorlarının bu ve benzer network etmenleri yüzünden Google’a yetişemediğini iddia ediyor ve Microsoft’un arama motoru Bing’in arama hacmine daha az bağımlı inovatif bir “öğrenme” süreci kullanarak bu sorunun üstesinden gelmeye çalıştığını belirtiyor. Ancak Heiner Bing’in çok yaygın olmayan arama terimlerini eşleştirebilmek için belli bir arama hacmi yakalaması gerektiğini de sözlerine ekliyor.
Heiner’e göre Microsoft ve Yahoo’nun arama hacimlerini birleştirmesinin ardında yatan gerekçe de bu. Heiner Google’ın yayıncılar ve reklamcılara kenetlenerek iş yapmasından ve böylece Microsoft’un kullanıcı hacmi kazanmasını engellemesinden rahatsız olduklarını söyledi.
Geçtiğimiz hafta Avrupa Komisyonu Google’ın arama pazarındaki baskınlığı konusunda eleştirilerde bulunmuş ve bir inceleme başlatılacağını duyurmuştu.
Heiner Avrupa Komisyonu’nun bu gibi konulara oldukça ciddi bir biçimde yaklaştığını, pek çok Avrupa ülkesinde daha önce saydığı sebeplerden ötürü Google’ın yüzde 95’lere varan pazar payına sahip olduğunu vurguladı.
Google’ın regülatör kurumlarda giderek artan endişelere verdiği yanıt ise oldukça enteresan. Google arama sektöründe Microsoft’un dillendirdiği anti-tröst endişelerinin gerçeği yansıtmadığını Microsoft’un daha fazla pazar payı kazanmak için bu iddiaları ortaya attığını ifade ediyor.
Heiner bu konuda Google’ın verdiği yanıtların çözüm sağlamaktan son derece uzak olduğunu, rekabet gereği Microsoft’un bu iddiaları dillendirmesinin normal olduğunu ifade ediyor.
Avrupa Komisyonu’na yapılan anti-tröst başvurusunda, fiyat karşılaştırma firması Foundem, Fransız online yasal hizmetler rehberi ejustice.fr ve Microsoft-destekli Alman portalı Ciao firmaları yer almış ve Google’ı sahip olduğu pazar gücünü rekabeti kısıtlamak üzere kullanmakla suçlamıştı.

Kaynak : 