Bu günleri de görecekmişiz. Hep tekel yapmakla suçlanan Microsoft şimdi aynı suçlamayı Google’a yapıyor. Haksız mı? Tabi ki değil.
Microsoft bu hafta arama motoru Bing’in yeni tasarımını ve yeni logosunu tanıttı. Firmanın CEO’su Steve Ballmer ise, görevinden ayrılmasına sadece aylar kala yine en büyük rakiplerinden birisi durumundaki Google’a sataştı ve arama devinin tekel olduğunu ve rekabet kurumu tarafından baskı altında tutulması gerektiğini açıkladı. Arama motoru sektöründe Google’la gerçekten rekabet eden tek servisin Bing olduğunu söyleyen Ballmer, hem pazarın hem de regülatör kurumun Google’a baskı uygulaması gerektiği görüşünde.
Bing, Microsoft’un ABD dışında bir türlü yaygınlaştıramadığı bir servis. 2009 yılında Steve Ballmer tarafından lansmanı yapılan bu arama motoru hizmeti, şuanda StatCounter verilerine göre global pazarın ancak %3,9’una hitap edebiliyor. ABD’de bu rakam %11,9 oranında ancak dünyanın geri kalanında oldukça düşük. Üstelik, pazar analizlerine bakıldığında da Bing’in ABD’de bile Google’dan pay çalmak yerine Yahoo ve AOL gibi servislerin pazar payını çalabildiği görülmekte. Buna rağmen Microsoft, arama motoru pazarında yer almaya kararlı ve Bing için yepyeni bir tasarım geliştirdi. Ancak Steve Ballmer’ın sözleri, Microsoft’un tasarımdan ziyade pazardaki algıyı değiştirmek istediğini gösteriyor.
Steve Ballmer, yaptığı açıklamada Google’ın uyguladığı pek çok yöntemin tartışmalı olduğunu ve bu yöntemlerin hem pazar tarafından hem de rekabet kurumları tarafından sürekli incelenmesi gerektiğini söylüyor. Ballmer, Google’ın gerek YouTube gerekse de Google Maps ile birlikte arama motorunu bir paket haline getirdiğini ve diğer firmaları dışlayan bir tutum izlediğini ifade ediyor. Microsoft, özellikle Windows Phone platformunda YouTube uygulamasını Google’ın istediği değil kendi istediği şekilde geliştirmiş ve bu yüzden 2 firma arasında çetin bir savaş yaşanmıştı.

Kaynak : 