Türkiye’nin işleyen ilk internet tabanlı kurumlararası iş platformu olan Migros B2B uygulamasını Migros Otomasyon Direktörü Cihan Esassolak anlattı. Bu proje ile Migros’da, 2003 yılı sonunda B2B üzerinden verilen siparişlerin 1 milyar dolara ulaşması, ticaret hacminin % 80’ini oluşturan tedarikçilerin B2B’ye katılması hedefleniyor.
Cihan Esassolak, “Migros Veriambarı Sistemi üzerinde Karar Destek Analizleri için MicroStrategy platformunu kullanıyoruz. B2B projesi için raporlama sisteminden beklediğimiz en önemli unsurlar ölçeklenebilirlik, her firmanın sadece kendi ürünlerini sorgulayabilmesini sağlayan bir mekanizma, güvenlik, sistemin İnternet ve kablosuz iletişim araçları üzerinden hizmet veriyor olabilmesi. Bir tedarik zinciri yönetim sisteminde paylaşılması gereken en değerli olgu bilgidir. Bilgiye çok kolay erişilebilen ve gerekli bilginin otomatik olarak ilgili kişilere gittiği sistem sayesinde artık yok satmak ve stok fazlası tarih olacaktır. Şu ana kadarki deneyimlerimiz sonucunda, MicroStrategy platformunun binlerce firmanın kullanıcılarının raporlama ve bilgilendirme ihtiyaçlarına rahatlıkla cevap verdi” diyerek, uygulamanın aşamaları hakkında şu bilgiyi verdi:
Başlangıçtaki Durum:
Problemler:
Mevcut durumun gerek Migros, gerekse tedarikçiler açısından yarattığı problemler şunlardı:
1- Yüksek iletişim maliyeti:
Gerek siparişlerin tedarikçilere iletilmesi sırasında, gerek daha sonra teyitleşme esnasında, gerekse teyitleşme sonraki takibat ve en sondaki ödeme aşamalarında devamlı olarak kullanılan telefon ve faks; Migros’a ve tedarikçilere ciddi bir mali yük getirmekteydi.
2- Yok satma riski:
Stokların tedarikçiler tarafından etkin olarak takip edilememesi dolayısıyla, mağazalarda eksilen ürünlerin zamanında tamamlanamaması sonucunda hem tedarikçi, hem de Migros, gelir kaybına uğrama riskini taşımaktaydı.
3- Hatalı sipariş bilgileri
Manuel yolla toplanan siparişler, iletişim sırasında oluşan hatalar ve karşılıklı teyitleşmenin zorluğu, siparişlerin tedarikçinin eline geçene kadar hatalı bilgiler içermesi riskini doğurmaktaydı. Bu problemler ödeme aşamasına kadar sürmekte ve her iki taraf için de dezavantajlı bir durum oluşturmaktaydı.
Bu problemler ışığında yapılması gereken, her iki tarafı bir platformda toplamak ve bu platform üzerinden sipariş akışını ve belki daha da önemlisi, bilgi paylaşımını sağlamaktı.
Proje:
Obase’in yukarıda belirtilen problemlere cevap verecek şekilde aldığı proje sorumlulukları, uygulama için gerekli olan yazılımların geliştirilmesi, uygulanması, gerekli eğitim ve destek hizmetlerinin verilmesi olmuştur. Bu bilgiler ışığında aşağıdaki iki temel bileşenden oluşan bir proje tasarlanmıştır.
1- İş Akışı Entegrasyonu
Mağazalardan ve merkezden verilen siparişlerin süratli bir şekilde tedarikçilere iletilmesi, teyit istenmesi ve teyit edilen siprarişlerin süratli bir şekilde üretildikleri noktalara geri bildirilmesi ve mal kabulünün bu bilgiler doğrultusunda yapılmasının sağlanması; projenin, iş akışı entegrasyonu olarak adlandırılan bölümünün temelini oluşturmaktadır.
2- Bilgi Paylaşımı
Sipariş bilgileri olduğu kadar, satış ve stok bilgileri de her iki taraf açısından kritik değer taşımaktadır. Bu nedenle gerek B2B için kullanılan veritabanı, gerekse Migros bünyesinde bulunan veriambarı tedarikçilere açılarak, satış, stok ve sipariş bilgilerinin paylaşılması hedeflenmiştir. Bu paylaşım sayesinde tedarikçiler ürünlerin satış ve stok performanslarını rahatça takip edebilmekte ve Migros ile bütünleşik stratejilerini oluşturabilmektedir.
Operasyonel yapı ile entegre çalışan raporlama ve İş İstihbaratı Sistemi alt yapısı MicroStrategy 7 platformu üzerine inşa edilmiştir. Bu sistem sayesinde her bir tedarikçi sadece kendisine ait olan ürünlerle ilgili satış, stok, sipariş ve fatura bilgilerini sorgulayabilmektedir.
Migros B2B Sistemi, halihazırda 135’in üzerinde tedarikçi firma tarafından kullanılmaktadır. MicroStrategy proaktif kişisel bilgilendirme mekanizması sayesinde kullanıcılar periyodik bazda veya yeni bir siparişin gelmesi gibi bir durumda e-mail ile otomatik bilgilendirilmektedir. MicroStrategy Narrowcast Server’ın yetenekleri sayesinde sistemin ileride gerekli bilgilendirmeleri kablosuz iletişim araçları üzerinden yapması da planlanmaktadır.
Teknolojik Çözüm:
Her ne kadar bilgi akışı ve paylaşımı olarak iki temel konu olarak özetlenebilse de, projenin etkin olarak kullanımı için aşılması gereken problemler bulunmaktaydı. Bu problem ancak kullanılacak teknoloji ve tasarımla aşılabilirdi.
Temel sorunlar ve çözümler:
Sonuç:
Sonuç olarak projeye bakıldığında her geçen gün daha ilerleyen ve kompleksleşen bir sistem görülmektedir. Bu sistem yeni ihtiyaçlara süratle cevap verebilmekte ve artan iş hacmine karşılık, düzenli performansını koruyabilmektedir. Bu belirteçler, doğru ve gerçek ölçeklenebilir bir sistemin tasarlandığına işaret ediyor. Ama belki daha da önemlisi; proje ortakları içerisindeki çözüme dönük