• Günlük Haberler
  • *İNSAN KAYNAKLARI
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • Giriş
  • Kayıt
28 °c
istanbul
26 ° Cum
26 ° Cts
26 ° Paz
26 ° Pts
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result

Migros’da B2B Nasıl Uygulandı?

Türkiye’nin işleyen ilk internet tabanlı kurumlararası iş platformu olan Migros B2B uygulamasını Migros Otomasyon Direktörü Cihan Esassolak anlattı. Bu proje ile Migros'da, 2003 yılı sonunda B2B üzerinden verilen siparişlerin 1 milyar dolara ulaşması, ticaret hacminin % 80’ini oluşturan tedarikçilerin B2B’ye katılması hedefleniyor.

Gülden Tozkoparan-Gülden Tozkoparan
1 Kasım 2001
-Genel
0
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşLinkedin'de Paylaş

Türkiye’nin işleyen ilk internet tabanlı kurumlararası iş platformu olan Migros B2B uygulamasını Migros Otomasyon Direktörü Cihan Esassolak anlattı. Bu proje ile Migros’da, 2003 yılı sonunda B2B üzerinden verilen siparişlerin 1 milyar dolara ulaşması, ticaret hacminin % 80’ini oluşturan tedarikçilerin B2B’ye katılması hedefleniyor.

Cihan Esassolak, “Migros Veriambarı Sistemi üzerinde Karar Destek Analizleri için MicroStrategy platformunu kullanıyoruz. B2B projesi için raporlama sisteminden beklediğimiz en önemli unsurlar ölçeklenebilirlik, her firmanın sadece kendi ürünlerini sorgulayabilmesini sağlayan bir mekanizma, güvenlik, sistemin İnternet ve kablosuz iletişim araçları üzerinden hizmet veriyor olabilmesi. Bir tedarik zinciri yönetim sisteminde paylaşılması gereken en değerli olgu bilgidir. Bilgiye çok kolay erişilebilen ve gerekli bilginin otomatik olarak ilgili kişilere gittiği sistem sayesinde artık yok satmak ve stok fazlası tarih olacaktır. Şu ana kadarki deneyimlerimiz sonucunda, MicroStrategy platformunun binlerce firmanın kullanıcılarının raporlama ve bilgilendirme ihtiyaçlarına rahatlıkla cevap verdi” diyerek, uygulamanın aşamaları hakkında şu bilgiyi verdi:

Başlangıçtaki Durum:

  • Migros, Türkiye piyasasındaki diğer tüm perakendeciler gibi, satınalmalarını, konvansiyonel yolla yapmaktaydı.
  • Tedarikçiler ve Migros arasındaki iletişim; telefon, faks ve yüzyüze görüşmeler ile yürütülmekteydi.
  • Siparişin verilmesinden, fatura kontrolü ve ödeme sürecine kadar ürün tedarik döngüsünde birçok süreç için vakit kaybedilmekteydi.
  • Sıcak ürünler için gerekli siparişlerin tespitinde tedarikçi firmaların, satış noktalarını belirli sıklıklarda ziyaret etmesi söz konusuydu.

    Problemler:

    Mevcut durumun gerek Migros, gerekse tedarikçiler açısından yarattığı problemler şunlardı:

    1- Yüksek iletişim maliyeti:
    Gerek siparişlerin tedarikçilere iletilmesi sırasında, gerek daha sonra teyitleşme esnasında, gerekse teyitleşme sonraki takibat ve en sondaki ödeme aşamalarında devamlı olarak kullanılan telefon ve faks; Migros’a ve tedarikçilere ciddi bir mali yük getirmekteydi.

    2- Yok satma riski:
    Stokların tedarikçiler tarafından etkin olarak takip edilememesi dolayısıyla, mağazalarda eksilen ürünlerin zamanında tamamlanamaması sonucunda hem tedarikçi, hem de Migros, gelir kaybına uğrama riskini taşımaktaydı.

    3- Hatalı sipariş bilgileri
    Manuel yolla toplanan siparişler, iletişim sırasında oluşan hatalar ve karşılıklı teyitleşmenin zorluğu, siparişlerin tedarikçinin eline geçene kadar hatalı bilgiler içermesi riskini doğurmaktaydı. Bu problemler ödeme aşamasına kadar sürmekte ve her iki taraf için de dezavantajlı bir durum oluşturmaktaydı.

    Bu problemler ışığında yapılması gereken, her iki tarafı bir platformda toplamak ve bu platform üzerinden sipariş akışını ve belki daha da önemlisi, bilgi paylaşımını sağlamaktı.

    Proje:

    Obase’in yukarıda belirtilen problemlere cevap verecek şekilde aldığı proje sorumlulukları, uygulama için gerekli olan yazılımların geliştirilmesi, uygulanması, gerekli eğitim ve destek hizmetlerinin verilmesi olmuştur. Bu bilgiler ışığında aşağıdaki iki temel bileşenden oluşan bir proje tasarlanmıştır.

    1- İş Akışı Entegrasyonu
    Mağazalardan ve merkezden verilen siparişlerin süratli bir şekilde tedarikçilere iletilmesi, teyit istenmesi ve teyit edilen siprarişlerin süratli bir şekilde üretildikleri noktalara geri bildirilmesi ve mal kabulünün bu bilgiler doğrultusunda yapılmasının sağlanması; projenin, iş akışı entegrasyonu olarak adlandırılan bölümünün temelini oluşturmaktadır.

    2- Bilgi Paylaşımı
    Sipariş bilgileri olduğu kadar, satış ve stok bilgileri de her iki taraf açısından kritik değer taşımaktadır. Bu nedenle gerek B2B için kullanılan veritabanı, gerekse Migros bünyesinde bulunan veriambarı tedarikçilere açılarak, satış, stok ve sipariş bilgilerinin paylaşılması hedeflenmiştir. Bu paylaşım sayesinde tedarikçiler ürünlerin satış ve stok performanslarını rahatça takip edebilmekte ve Migros ile bütünleşik stratejilerini oluşturabilmektedir.

    Operasyonel yapı ile entegre çalışan raporlama ve İş İstihbaratı Sistemi alt yapısı MicroStrategy 7 platformu üzerine inşa edilmiştir. Bu sistem sayesinde her bir tedarikçi sadece kendisine ait olan ürünlerle ilgili satış, stok, sipariş ve fatura bilgilerini sorgulayabilmektedir.

    Migros B2B Sistemi, halihazırda 135’in üzerinde tedarikçi firma tarafından kullanılmaktadır. MicroStrategy proaktif kişisel bilgilendirme mekanizması sayesinde kullanıcılar periyodik bazda veya yeni bir siparişin gelmesi gibi bir durumda e-mail ile otomatik bilgilendirilmektedir. MicroStrategy Narrowcast Server’ın yetenekleri sayesinde sistemin ileride gerekli bilgilendirmeleri kablosuz iletişim araçları üzerinden yapması da planlanmaktadır.

    Teknolojik Çözüm:

    Her ne kadar bilgi akışı ve paylaşımı olarak iki temel konu olarak özetlenebilse de, projenin etkin olarak kullanımı için aşılması gereken problemler bulunmaktaydı. Bu problem ancak kullanılacak teknoloji ve tasarımla aşılabilirdi.

    Temel sorunlar ve çözümler:

  • Tek dil: Aynı ürün için Migros ve tedarikçiler farklı tanımlamalarda bulunmaktadır. Hatta aynı ürün için tedarikçiler arasında bile farklı tanımlar bulunmaktadır. Ortak bir dilin pratikte uygulanmasının zorluğu düşünülerek sistem her tarafa kendi dilinde konuşma özgürlüğü vermeliydi. Bu nedenle aynı ürünü Migros’un kendi koduyla, tedarikçilerin her birinin de kendi kodları ile takip edebilmesi için veri modeli tasarımı yapıldı.
  • Güvenlik: Paylaşılan verinin stratejik ve ticari değeri de göz önünde bulundurularak veri güvenliği için 128 Bit SSL teknolojisi temel alınarak, üzerine, MicroStrategy, Veritabanı, işletim sistemi ve uygulama katmanlarında ayrıca filtrelemeler yapıldı. Ayrıca network kaynakları ile de güvenlik sağlanmıştır.
  • Performans ve süreklilik: Açılan verinin büyüklüğü, hedef alınan kullanıcı sayısının çokluğu ve işlem sayısının giderek artacağı göz önüne alınarak hazırlanan sitenin performansı da çok önemliydi. Bu nedenle gerekli donanım altyapısı belirlenmiş ve türlerinin en iyi örnekleri olarak düşünülen teknolojiler kullanılmıştır. Bu çerçevede, işletim sistemi olarak Windows NT, veritabanı olarak Oracle, analiz platformu olarak MicroStrategy 7, mesaj yayım platformu olarak MicroStrategy Narrowcast Server, geliştirme platformu olarak ise Microsoft Active Server Pages ve XML teknolojisi kullanılmıştır. Ayrıca işlemler 4 temel bölüme ayrılmış ve 4 ayrı fiziksel sunucu üzerine dağıtılmış ve sunucular active-passive mantığı ile yedeklenmişlerdir.
  • Esneklik ve hızlı geliştirme: Tanımlanmış olan fonksiyonlar yerlerine getirildikten sonra sistemin devamlı olarak genişleyeceği ve yeni fonksiyonlar ekleneceği öngörülmüştü. Bu nedenle MicroStrategy platformu esnek ve özelleştirilebilir raporlama platformunu sağladı ve arzu edilen yeni fonksiyon ve raporlamalar sisteme kısa sürede entegre edilebildi.

    Sonuç:

    Sonuç olarak projeye bakıldığında her geçen gün daha ilerleyen ve kompleksleşen bir sistem görülmektedir. Bu sistem yeni ihtiyaçlara süratle cevap verebilmekte ve artan iş hacmine karşılık, düzenli performansını koruyabilmektedir. Bu belirteçler, doğru ve gerçek ölçeklenebilir bir sistemin tasarlandığına işaret ediyor. Ama belki daha da önemlisi; proje ortakları içerisindeki çözüme dönük

    Etiketler: Söyleşi - Röportaj
  • Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

    ABONELİKTEN ÇIK
    Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

    GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

    Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

    YAZARLARIMIZ

    blank
    Ernur Öktem
    • Tarhan : Kullanıcılara İstediğini Değil İhtiyacı Olanı Vermek Gerekir
    blank
    Fusun S.Nebil
    • FBI, 2022’de Amerikalı Kullanıcıların İnternet Dolandırıcılarına 10,3 Milyar $ Kaptırdığını Açıkladı (590’ı Türk)
    blank
    Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
    • GDPR Kararı, Meta’nın Kişiselleştirilmiş Reklam İşini Zora Sokuyor
    blank
    Mehmet Taşnikli
    • Numarası Bilinen Android Telefonlar Hacklenebiliyor
    blank
    turk-internet.com / Bilgi
    • Stalkerware; Sadece Hackerlar Değil, Yakınlarınız da Cihazlarınıza Sızıyor

    HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI

    • Baz İstasyonları Cinneti ve Enkaz Altında Kalmak
    • BTK, Haberleşme Sektörünü Depreme Hazırlamış mı?
    • Telefon Operatörlerimiz Depremde Ne Yaptılar? – II – Turkcell
    • BTK Sorumluluğu Operatörlere mi Yüklemeye Çalışıyor? – 1
    • Togg NFT Açık Arttırmasındaki Çökme ve Ertelemeler için Açıklama Yayınladı

    HAFTANIN KELİMESİ

    3GPP

    3. Nesil Ortaklık Projesi (3GPP), dünya çapında çeşitli mobil (hücresel) ve telekomünikasyon standartlarını geliştiren ve sürdüren bir grup standart kuruluşudur.

    3G ile birlikte kurulmuş ve telekom endüstrisinin Birleşmiş Milletleri diye tanımlanabilir. Sonraki nesiller için de standartları belirlemiştir.

    Detayı için Wiki-Turk'e bakınız
    blank

    Bildirimler

    Turk-internet.com masaüstü bildirimlerini almak için lütfen buraya tıklayın

    Son Yorumlar

    • İngiliz Düzenleyici Ofcom, Bulut Servislerini ve Akıllı Cihaz Pazarını Soruşturuyor için Tolga Kaprol
    • Seçim Yaklaşırken, Kişisel Veriler Kötüye Nasıl Kullanılır? için [email protected]
    • Video Sunan Platformları En İyi Nasıl İzleriz? için Tolga Kaprol
    • Rusya, Meta’ya (Facebook) Erişimi Engelledi için Tolga Kaprol
    • Metaverse, Bir Can Simididir için tkaprol

    Haber bültenimize abone olun

    Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

    • Haber İndeksi
    • Hakkımızda
    • Gizlilik Bildirimi
    • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
    • Destek
    • Bize Yazın

    © 2021 Turk-Internet.com

    No Result
    View All Result
    • Ana Sayfa
    • BİLİŞİM
    • e-TİCARET
    • INTERNET
    • TELEKOM
    • YENİ TEKNOLOJİLER
    • Hakkımızda

    © 2021 Turk-Internet.com

    Tekrar Hoşgeldiniz!

    Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

    Şifremi unuttum? Kayıt Ol

    Yeni Hesap Oluştur

    Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

    Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

    Şifrenizi geri alın

    Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

    Giriş yap
    Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Gizlilik Bildirimi.