Milli Piyango için özelleştirmesi yeni bir erteleme alıyor. 2004 yılından beri konuşulan özelleştirme[1] ihalesi sonucunda işletmeciye 10 yıllık lisans verilecek.
Süreçte 5 kasım 2008’den bu yana ön yeterlilik başvurusu yapılabiliyor. Daha önce ilan edilen şartnamede başvuruların 15 ocakta sona ereceği belirtiliyordu. Daha sonra 2-20 şubat arasında “bilgi sitesi/odası” süreci başlayacaktı. İhaleye son teklif verme tarihi 27 şubat 2009 olarak verilmişti.
Ancak ÖİB’den alınan duyumlara göre ihale 1 ay kadar ertelenecek. Özelleştirme İdaresi Başkanı (ÖİB) Metin Kilci’nin cumartesi geç saatte Bloomberg’e telefonla verdiği demeçte ertelemeye ilişkin soruya “global ekonomik krizin özelleştirmeyi, ancak diğer sektörlerin etkilediği kadar etkilediği” şeklinde cevap verdi.
Plânlama, tertip etme ve çekiliş düzenleme hakkı Milli Piyango İdaresi Genel Müdürlüğü (İdare)’ne ait olan piyango, hemen kazan ve sayısal oyunlar ile benzer şans oyunlarını içeren lisans, bir bütün olarak verilecek.
Kapalı zarf usülü ile alınacak tekliflerin pazarlık ile arttırılması şeklinde gerçekleştirilecek olan ve devlet ihale kanununa tabi olmayan ihaleye, tüzel kişi ve Ortak Girişim grupları, ön yeterlilik almak için ÖİB’ye başvuracaklar. Komisyonun, ön yeterlik değerlendirmesi için 1 hafta süre kullanacağı ve ön yeterlilik durumunun firmalara yazılı olarak bildirileceği belirtiliyor.
Ön yeterlilik alan talipler için ihaleye teklif verme öncesinde, İdarenin şans oyunlarının son 5 yıllık ve mevcut durumuna ilişkin bilgiler, bayilik sistemi, bayilik ağı ve hukuki bilgileri almak üzere elektronik ortamda sunulacak Şans Oyunları Bilgi Sitesi ile Bilgi Sitesine aktarılamayan bilgi ve belgelerin yer alacağı Şans Oyunları Bilgi Odası süreçleri gerçekleştirilecek.
İhaleye katılacak olan firmalarda, mali olarak en az 250 milyon $ toplam ve 150 milyon $ öz varlığa sahip olmaları ve ortak girişim grubu olması ve ortaklardan birisinin yatırım fonu olması durumunda, yönetimi altındaki fonların en az 2 milyar $ olması şartı aranıyor.
Teknik olarak ise, taliplerin ihale tarihinden geriye doğru son 7 yıl içinde en az 2000 terminaleden oluşan bir online satış ağına sahip Şans Oyunları sistemi üzerinde en az 2 yıl operatörlük ve en az1 yıl oyun tertip etmiş olmak şartı aranıyor. Taliplerin bu sürede tertiplediği oyunların toplam 2 milyar $ hasılat etmesi gerekliliği de belirtiliyor.
İhale konusu 2004’lerden beri gündemde. O zamandan beri konuyla ilgilendiği duyulan ya da bildirilen şirketler arasında Amerikan GTech, Koç, Sabancı, Doğan, Doğuş, Çukurova Holdinglerin yer alıyor.
6 Ocak 2009 tarihli turk-internet.com notu :Bugün ÖİB tarafından yapılan açıklamaya göre;
Ön Yeterlik Son Başvuru tarihi olan 15 Ocak 2009 Perşembe, 16 Şubat 2009 Pazartesi günü saat 16.00’ya,
Bilgi Sitesi ve Bilgi Odasın girmek için Son Başvuru tarihi olan 27 Ocak 2009 Salı günü, 2 Mart 2009 Pazartesi günü saat 16.00’ya,
Bilgi Sitesi ve Bilgi Odası Erişim süreci olan 2-20 Şubat 2009 tarihlerinin, 6-30 Mart 2009’a
Son Teklif Verme tarihi olan 27 Şubat 2009 Cuma günü, 15 Nisan 2009 Çarşamba günü saat 16.00’ya kadar uzatıldı.
[1] Milli Piyango Özelleştirmesi Gündeme Geliyor

Kaynak : 