Günümüzün en hareketli ve etkileyici pazarlarından birisi olan Mobil İnternet pazarında sürdürdüğümüz faliyetler, meyvelerini vermeye başlıyor. Hergeçen gün daha fazla insan, tasarladığımız uygulamaları günlük hayatlarında kullanma ihtiyacını duyuyorlar. Ancak, kullanıcıların mobil uygulamalara olan güveni, halen çok düşük bir oranda. Bu noktadan yola çıkarak, sizlere (firmasının verimliliğini ve karlılığını düşünen yöneticiler), Mobil İnternet teknolojilerinden sizin firmanızın da yararlanabilmesi için, ne gibi unsurlara dikkat etmeniz gerektiğini açıklamaya çalışacağım. Bu çalısmada, dünyanın önde gelen strateji danişmanlık kuruluşlarının yayınladığı, endüstri raporlarından da yararlandım. Dilerim açiklayacagım maddeler, sizlere, başarılı bir stratejinin temellerini atma yolunda rehber olur.
Pazar lideriliğini yakalamak ve gelecegi için gerekli olan finansal gücü oluşturmak isteyen her firmanın, dünyadaki teknolojik gelişmeleri güncel olarak izleyip, kendilerine karlılık getirecek olanlarını günlük operasyonlarına zaman kaybetmeden uygulamaları gerekiyor.
Firma yöneticilerinin nefeslerini henüz yakalayabildikleri bu İnternet fırtınasında, ufuğumuzda şimdi de yeni bulutlar belirmeye başladı: mobil ve geniş-band uygulamaları. Teknolojiyi takip eden firmalardan birçoğunun, geniş-band teknolojilerini işlerine nasıl uygulayacaklarını hemen hemen kararlaştırmıs olmalarına rağmen, mobil uygulamalar için malesef aynı durumdan bahsetmek mümkün değil. Mobil uygulamalar, bilinen elektronik uygulamaların haricinde, bambaşka kurallar çerçevesinde geliçmektedir. Bu nedenle de, firmaların, mobil teknolojileri kullanıma başlamadan önce, kesinlikle iyi bir planlama yapmaları ve stratejilerini “fırtına gelmeden önce” belirlemeleri gerekmektedir.
Nedir bu Mobil İnternet?
Mobil İnternet, öyle James Bond filmlerinde gördüğünüz son derece gelişmiş teknolojiler ile alakalı değildir. Hatta, web sitelerinizin, küçük cep telefonu ekranlarında tanıtılması hiç değildir! Mobil İnternet ve bunun piyasadaki kullanım şekli (mobil ticaret olarak da bilinir), aslında, firmaların mevcut olan iş yürütme sistemlerini, herzaman ve heryerde, direkt olarak müşteri ve çalışanlarının hizmetine sunabilmeleri için bir imkandir. Başarılı bir etkileşimi ve verimliliği sağlar.
Firma yöneticilerinin, mobil uygulamalar için belirlemeleri gereken stratejiyi düşünürken, dikkat etmeleri gereken önemli noktaları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:
Vakit nakittir; tecrube de para ile ölçülemez.
Mobil cihazlar üzerinden ticaret yapılmasını sağlayacak altyapı teknolojileri halen gelişme aşamasında. Zaten, standartlar ve arayüzler de henüz tamamlanmadı. O nedenle, mobil uygulamalar firmalar için çok önemli bir kanal oluştursa da, bu belirsiz ortamdan dolayı, bir çok firma şimdilik “bekleyelim-görelim” tavrını takınıyor. Fakat, pazardaki mevcut oyuncular, yani sadece İnternet üzerinden iş yürütenler ve diğer e-ticaret firmalari şimdiden mobil uygulamalar hakkında aktif bir perspektife sahip olmalı ve stratejilerini belirlemeliler ki gerekli altyapı teknolojisi tamamlanınca hazır olsunlar.
Mobil uygulamalar için bir strateji geliştirirken, firmalar, içinde bulundukları tüm değer zincirini incelemeli ve müşteri’nin sahip olduğu değerler ile firmanın iş verimliliğini arttıracak imkanları görmeye çalışmalılar. Bu stratejinin formülünü oluştururken de, müşteri için değerlerin nasıl yaratıldıgını ve bu değerlerin onlara nasıl ulaştırıldığını düşünmeliler.
Mobil ortamda, müşterileriniz ile olan ilişkilerinizi temelden değiştirebileceğiniz bir imkana sahipsiniz.
Genel olarak İnternet’te sunulan servisler müşterilere, herhangi bilgiye istedikleri zaman kendi kendilerine ulaşma imkanı vermektedir (Ürün hakkında bilgi ve fiyat almak, sipariş vermek gibi…) Müşterilerin bu durumdan oldukça memnun olduklarını ve İnternet’in doğasındaki self-servis anlayışını benimsediklerini görebilmek mümkün. Diğer yandan firmalar da, İnternet’in kendilerine sağladıkları müşteri hizmetlerini geliştirme, işletme ve pazarlama masraflarını azaltma gibi faydalarından oldukça memnunlar.
Mobil teknolojiler bizi müşteri hizmetlerinin yönetimi için yeni ve çok farklı bir kavram ile tanıştırdı: “Heryerde sürekli devam eden ilişki”. Mobil ortamda firmalar, müşterileri ile ilişki kurabilmek için, şimdiye kadar hiç karşılaşmadıkları bir imkana sahipler. Onlara surekli olarak ürün tavsiyelerinde bulunup, ihtiyaç duyduklarında yardımda bulunabiliyorlar. Mobil Internet ile firmalar, gerçek-zamanlı olarak müşterilerine veri gönderebilirler, çünkü müşteriler sahip oldukları mobil cihazlar (cep telefonu, cep asistanı gibi) ile herzaman ulaşılabilecek durumdadırlar. Ancak firmaların bilgi iletimini, müşteri isteği dışında ve rahatsızlık verecek şekilde yapmaktan kaçınmaları gerektiği de unutulmamalıdır.
Mobil teknolojileri sadece müşteri hizmeti amacı ile değil, organizasyon dahili bir araç olarak kullanın.
Mobil teknolojilerin, organizasyonuza da getirdigi imkanları göz önünde bulundurmalısıniz. Bu imkanlar gelir getirmeyecektir ama, mobil uygulamaların verimliliği nedeni ile, işletim masraflarınız büyük ölçüde bir azalma gösterecektir. Öte yandan, mobil teknolojileri için oluşturduğunuz strateji, çalışanlarınızın işine son verme amacında olmamalı; ancak, onların iş verimliliğini arttıracak ve organizasyonunuza kattıkları değeri yükseltecek yönde olmalıdır. Yani bu durumda çalışanlarınız, aslında sizin müşterileriniz oluyorlar.
Mobil cihaz ve ekran özelliklerinin getirdiği sınırlamalar firmaları, çok-yönlü mobil uygulama stratejileri geliştirmeye zorlamaktadır.
Genel olarak, bilgi gösterimi ve takası için, İnternet sadece bir yöntem kullanır: browser. Mobil ortamda bilgi sunumu için, browser eşdeğerli bir çok sistem vardır: dijital telefonlar (sunum için herbiri birbirinden farklı yönteme sahip olan), çagrı cihazları, birbirinden farklı dijital asistanlar ve ses iletişim sistemleri. Dijital asistanlar için belirlenmiş mobil teknoloji stratejisi, cep telefonları ya da WAP’lı telefonlar için belirlenen stratejiden farklı olabilir. Stratejiyi belirleyecek olan kişinin, piyasada kullanılan değişik iletişim yöntemlerini analiz ederek, hedef kitleye en uygun olan standartı seçmesi gerekir.
Gerkeçten de başaılı olabilecek bir mobil uygulama, tüm cihazlarda ve tabanlarda çalışabilecek olanıdır. Bu çoklu-uyumluluk olmadığı zaman, firmalar, hazır olan olan ya da potansiyel konumdaki müşterileri kaybetme riski ile karşı karşıya kalırlar.
Ayrıca mobil ortamın bir diğer karmaşıklıgı da, cihazların küçük ebatlarda olmaları ve kullanıcıların bu olumsuzluktan nasıl etkilendiklerinden kaynaklanmaktadır. Mobil ortamda yürütülen ticari uygulamalar (m-ticaret) , müşteriler tarafından, malesef, PC browser’ında olduğu gibi düşünülüyor. Mobil stratejinin başarısı için, müşterilerin bu konuda kesinlikle bilgilendirilmeleri gerekiyor.
Yazar Hakkında Bilgi:
Edip Ersin Çığ, ABD Internet sektöründe yeni kurulan Bilgi ve İletişim Teknolojisi şirketlerinde, E-iş Sistemleri Analist/Tasarımcı ve Proje Müdürü olarak görev yaptıktan sonra, 2000 yılı başında MobileGates Corporation’a katılmıştır. Sn.Çığ, halen bu firmada Mobil Internet uygulamaları konusunda Stratejik İş Geliştirme Uzmanı olarak yönetimde yer almaktadır. KTÜ Elektronik Mühendisliği mezunu olan Sn.Çığ, MBA eğitimini ABD National University’de tamamlamistir.