Bu söyleşinin ilk bölümünü “Murat Erkan : Belediyelerin Kamu Hizmeti Sorumluluğu ile Fiber Yatırımları Kar Amacı ile Görmemeleri Lazım – 1” başlığı altında okuyabilirsiniz.
Genişbant internet denildiğinde, dünya fiber optik kablo yatırımlarına gidiyor. Hem de 10 yılı aşkın süredir. Ülkemizde ise bu konu yeni güncel hale geldi ama yeterli mi? Değil. İzmir’deki toplantıda da buna işaret ediliyordu. SÖyleşimize kaldığımız yerden devam ediyoruz :
turk-internet.com : Peki Murat Bey, bu toplantı sizce hedefine ulaştı mı? Nasıl değerlendiriyorsunuz toplantıyı?
Murat Erkan : Temelde bir kere katılımcıların, konunun sahiplerinin olması çok önemli. Bu toplantının ben diğerlerinden farkının çok somut bir hedefe, somut bir konuya değmesi ve herkesin de aslında aynı ortak probleminin olduğunu göstermesi diye düşünüyorum. Mobil operatörler, işletmeciler, düzenleyici kurum, bakanlık hepsi aslında aynı konuya işaret ediyor ve çözüm konusunda hepsi işbirliği diyor. Çok temelde işbirliği, yatırımların teşviki bence hedef vizyon açısından herkesin aynı noktaya baktığınız gösteriyor.
turk-internet.com : Murat Bey, bu toplantıda herkes “işbirliği” dedi. Şimdiye kadar her firmanın ayrı konuştuğunu duyuyorduk. Ama bu toplantıda sizin de söylediğiniz gibi bütün firmalar aynı noktaya, işbirliğine gelmiş gibi gözüküyor.
Murat Erkan : Çünkü bu iş çok kolay bir iş değil. Bir de gerçekten bazı konularda ülke menfaatleri çok ön plana çıkıyor. Bizim baktığımız zaman işimiz ne olursa olsun; vatandaş da olsak, devlet de olsak, yerel yönetimler de olsak, operatörler de olsak bizim buna ihtiyacımız var. Bugün bir mobil operatör yeni nesil şebekeleri, LTE dediğimiz 4 jenerasyonu fiber optik olmadan taşıyamayacak. Data kullanım oranları 17 katlar, 15 katlar oranında artıyor. Ve baktığınız zaman bunu karşılayacak altyapılar mevcut teknolojilerde mümkün değil. Mutlaka fiber optik yatırımlara geçmek lazım. Herkesin aslında ortak sıkıntısı, tren yoldan çıkacak deyimi vardır, herkes bunu görmüş durumda. O yüzden ortak bir paydada anlaşma zemininde buluşmaya çalışıyoruz.
turk-internet.com : Murat Bey, siz geçen sene 1000 megabit anons ettiniz. Var mı müşteriniz?
Murat Erkan : Olmaz olur mu, adet olarak benim hatırladığım 10 civarında müşterimiz var, tam rakamları bilmiyorum ama ciddi anlamda kullanan, deneyen müşterilerimiz var. Ben uygulamalar arttıkça üzerinde çok daha fazla artacağını düşünüyorum. Çünkü bundan 10 yıl önce 16 kilobitler olan bir ülkede bugün 1000 megabit yani yaklaşık 60 katından bahsediyoruz. Ama ihtiyaçlar da aynı oranda artıyor, mobilde de 60 katına çıkmış hızlar bugün. Dolayısıyla 1000 megabit de her geçen gün daha fazla kullanılıyor olacak.
Murat Erkan / Superonline from Noete.com on Vimeo.
turk-internet.com : Fiberde 20 megabit gibi bir en alt limit belirlediniz. O nasıl gidiyor?
Murat Erkan : Bizim şu anda abonelerimizin %70’i civarı 20 megabit hızlarda bağlanıyor. Çünkü uygulamalar şu anda yeterli ama biz görüyoruz ki her ay bu %10-15 oranında artıyor kullanılan bant genişliği. Dolayısıyla bu trend devam ettikçe biz 20 megabiti de yukarıya taşıyacağız, taşımak zorunda kalacağız müşterilerimizin ihtiyacı için.
turk-internet.com : Bizim sorularımız bu kadar. Sizin eklemek istediğiniz bir şey var m?
Murat Erkan : Öncelikle çok teşekkür ederim. İzmir’de, Telkoder’in önderliğinde tüm hissedarların olduğu çok önemli bir toplantı oldu bana göre. Umarım buradan çıkanları burada kapatmayız, önümüzdeki dönemde herkes yapılması gerekeni yapar ve hızlıca ülkemizi 2023’teki 14 milyon haneye 1000 megabit lafına yaklaştırırız diyorum.
turk-internet.com : Çok teşekkür ederiz.
Murat Erkan : Ben teşekkür ederim.

Kaynak : 