“İlk Bilgisayarım” Projesi Microsoft tarafından önerilen ve Intel işbirliği ile Türk Telekom tarafından gerçekleştirilmekte olan bir proje. Projenin, Türk Telekom’un önümüzdeki günlerde satışa sunacağı 2 farklı ADSL paketi olduğu bildiriliyor.
Türk Telekom bu paketlerde yer alacak PC ve modemler için temmuz ayı sonunda ve ağustos başında ihaleye çıktı. ADSL modem ihalesinde % 60 Airties-Anel ortaklığı, % 40 Zyxel sunan Datateknik’in kazandığı bildirildi. PC tarafında ise 2 konfigürasyondan 1.cide Vestel’in, 2.cide Escort’un, 2 konfigürasyonda birden Aidata’nın en düşük fiyatı verdiği bildiriliyor.
Ancak ihale sektörün farklı kesimlerinde farklı tepkiler aldı. Bir bölüm ihaleyi özellikle Microsoft’un başlattığı bir proje olduğu ve işlemci konusunda rekabete kapalı olduğu nedenleriyel eleştirirken, diğer bir bölüm ADSL alanında serbestleşmemiş bir sektörde bu tür bir projenin hem ADSL modem, hem de PC pazarında rekabeti engelleyici bir durum yaratacağı konuşuldu.
Diğer bir tartışma konusu, düşük konfigürasyonlu ve aynı anda en fazla 3 uygulamanın açılabilen Microsoft starter edition işletim sistemi taşıyan PC’lerin ülkemizi teknolojik çöplüğe dönüştüreceği, PC’lerin kısa zamanda çöpe atılacağı şeklinde.
Ancak buna karşın, bunun bir sosyal sorumluluk projesi olduğu, Türk Telekom’un daha önce ADSL penetrasyonunu arttırmasının yanında, bu proje ile PC penetrasyonunun da arttırılacağı şeklinde düşünceler de var. Yukarıdaki paragraflarda yer alan eleştirileri sizlere farklı yazılarla sunmuştuk. Bu yazıda, ise tam ters görüşleri sunacağız. İşte bu projeye inanan bir sektör uzmanının düşünceleri
My First PC projesini nasıl değerlendiriyorsunuz. Pek çok eleştiri var. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?
My First PC Projesinin en önemli tarafını atlıyorsunuz. Bu aslında Türkiye’de hep şikayet edilen “bilgisayar sayısı az” sorununu çözen bir proje. Bu tür projelere bir sosyal sorumlulukta taşıdığından destek vermek gerekir.
Projede biliyorsunuz 2 konfigürasyon var. Bunlardan ilki sanırım 400 $’larda bir fiyatla satılacak ve piyasa ederinin altında fiyatlı bir ürün. Eleştirilerde düşük konfigürasyonlu diye karşı çıkılıyor ama isteyene projede 2. bir konfigürasyon daha var. Bunlardan 2.konfigürasyon çok kuvvetli bir makine. P4 işlemcili. O da 500 $ ‘lar civarında bir fiyatla satılacak gibi duruyor.
Projeyi Türk firmaları açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türk Telekom’un yaptığı ihaleye Türk firmaları katıldı. ADSL bağlantısı alan müşterisine, “müşterim olarak istersen gidip şurdan bu makinelerden birini avantajlı fiyata alabilirsin” diyor.
Bu proje ile Türk Telekom ADSL penetrasyonunu arttırmak için, donanım penetrasyonunu artıracak bir proje yapmış oluyor. Konfigürasyonu üzerinde mutabık kalınmış, kredisi sağlanmış PC ve ADSL modem paket bir ortam hazırlıyor. Müşterisine kolaylık sağlıyor. Burada en önemli ve gözden kaçırılmaması gereken olay, açıklanan ihale fiyatlarına göre oluşan fiyatların oldukca makul olması nedeni ile aynı zamanda düşük gelirli halka yönelik bir kampanya olması.
Düşünün, öğrencisi olan bir aile, düşük gelirli de olsa, PC alma şansına sahip oluyor. Üstelik makinedaki her şey lisanslı.
2.konfigürasyondaki makineya bakarsanız, o da ev kullanıcılarının yanısıra aynı zamanda küçük ofisler için çok uygun bir fırsat taşıyor. Yine her şey lisanslı.
Rekabet konusunda tartışmalar var. Buna ne diyorsunuz?
Bu projeyi Microsoft-açık sistem ve Intel-AMD rekabeti olarak değerlendirmek doğru değil. Bu onların kendi mücadeleleri. Bizim burada bakmamız gereken, ülke için yararlı bir proje olup olmadığına bakmaktır. Fiyat-konfigürasyon-yazılım-erişebilirlik olarak bakıldığında olması gereken optimum noktada olup olmadığını değerlendirmek daha doğru olur. Bu projenin sosyal sorumluluk yanı var. ülkemizde bilgisayar penetrasyonunu ve kullanımını arttırmak açısından bakıldığında projeye karşı çıkılmamalıdır diye düşünüyorum.
“Konfigürasyon düşük, çöpe atılacak” deniliyor. Bu konuda neler düşünüyorsunuz?
Çöpe atılacak PC sözlerine katılmıyorum. Birinci konfigürasyon bilgisayara yeni başlayanlar için oldukca yeterli. İkincisi ise ev kullanıcıları, hatta KOBİ’ler için çok uygun. P4 bugün main stream bir ürün. Yeni çıkan core2 olan makinalarda var ama onların fiyatları bu tür geniş kapsamlı proje için daha pahalı gelebilir. Zaten kullanıcılar için piyasada her türlü seçenek var. İsteyenin istediğini alabileceği geniş bir pazar var. İsteyen giriş seviyesi, isteyen orta, isteyen de üst seviyedeki her türlü cihazı kendi bütçesine göre her yerden alabilir. Bu projeninde pazarda bire çeşitlilik ve alternatif yaratacağını ve böylece penetrasyonu arttıracağını düşündüğümden karşı çıkmanın çok doğru olmadığını düşünüyorum

Kaynak : 