NASA da George Floyd’un polis şiddeti ile öldürülmesi sonrasında ortaya çıkan “ırkçı terminolojiyi değiştirme” modasına uyma kararı verdi. Yıllar içindee gök cisimlerine verdiği ve artık ‘ırkçılık ve ayrımcılık’ ifade ediyor gözüken isimleri değiştirme kararı aldı [1].
NASA, bu yönde ilk adım olarak NGC 2392’e verilen ‘Eskimo Bulutsusu’ adını değiştirmeyi kararlaştırdı. Gök cismine bu isim, mont kapşonu örtülmüş bir insan başını andırdığı için verilmişti. NASA, bu konuda şöyle konuştu :
“Eskimo, yaygın olarak Arktik bölgelerin yerli halkına empoze edilen, ırkçı bir geçmişe sahip kolonyal bir terim olarak görülüyor”
ABD ve Danimarka’daki ırkçılık karşıtı aktivistler, daha önce dondurma üreticisi firmalara ‘eskimo’ adını ürünlerine vermeyi bırakmaları için baskı yapmıştı.
NASA’nın değiştirmek istediği bir başka isim ise ‘Siyam İkizleri Galaksisi’. Dünyadan 52 milyon ışık yılı uzaklıkta olan bu cisme, Başak Galaksi Kümesi’deki NGC 4567 ve NGC 4568’nin henüz birleşme sürecindeki hali olduğu için bu isim verilmişti. NASA, bu ismin adını da ‘Kelebek Galaksileri’ olara değiştirmeyi planlıyor.
NASA’nın Washington’daki Genel Merkez’deki Bilim Misyonu yardımcı yöneticisi Thomas Zurbuchen yaptığı açıklamada şöyle dedi :
“Astronomik nesnelere atıfta bulunduğumuz isimleri sürekli olarak yeniden değerlendirmemizi destekliyorum. Amacımız, tüm isimlerin çeşitlilik ve kapsayıcılık değerlerimizle uyumlu olması ve bunu sağlamaya yardımcı olmak için bilimsel toplulukla proaktif olarak çalışacağız.Bilim herkes içindir ve işimizin her yönü bu değeri yansıtmalıdır. “
NASA diğer takma adlar ve gözden geçirilecek terimler için rehberlik ve öneriler almak üzere astronomi ve fizik bilimlerindeki çeşitlilik, katılım ve eşitlik uzmanlarıyla birlikte çalışacak.
NASA Genel Merkezi Çeşitlilik ve Fırsat Eşitliği Yöneticisi Stephen T. Shih de şöyle konuştu :
“Bu takma adlar ve terimler, sakıncalı veya hoş olmayan tarihsel veya kültürel çağrışımlara sahip olabilir ve NASA bunları ele almaya kararlıdır. Bilim, çeşitli katkılara bağlıdır ve herkese fayda sağlar, bu yüzden bu, onu kapsayıcı hale getirmemiz gerektiği anlamına gelir.”