Bugün ortaya çıkan bir haber “TİB Twitter üzerindeki mesajları arşivleme başlamış” şeklinde. Torba yasa içindeki internet maddelerini konuşurken, devamlı olarak bu konuyu yani internet üzerindeki trafiklerin kaydedildiğini belirttik. Dolayısıyla aslında yeni bir şey yok.
Gerçi bu seferki bilgi “TİB’in gizli statüsüne sahip olmayan veya doğrudan mesaj olarak gönderilmemiş Twitter mesajlarını arşivlemeye başladığı” şeklinde ama aynı iddiayı tekrarlayalım, hükümet giderek tüm trafiği, mail ya da girilen sitelerin hangileri olduğunu, yani sadece ortada olanları değil, kapalı olanları da kaydetmeye çalışıyor.
Bugün ortaya çıkan habere bakıldığında, TİB Twitter mesajlarını kayıt için 2 aralık tarihinde Ngine isimli bir firma ile anlaşma imzalamış. Bu firma yeni kurulan bir firma ve Ankara Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesine şubat ayı itibariyle girme hakkı kazanmış. Bu firma ile TİB’in 2 aralık 2013’de 9,5 milyon TL’lik bir sözleşme yaptığı ama bu sözleşmenin 17 Aralık sonrası yaşann gelişmeler ve değişen yönetim nedeniyle bu sözleşmenin iptal edildiği bildiriliyor.
TİB’in yeni bir firma ile sözleşme imzalayacağı belirtiliyor.
Tweetler Neden Kaydediliyor?
Tweet’ler zaten Twitter tarafından da arşivleniyor ve kullanıcılar ya da firmalar istediğinde bu arşivi bilgisayarına indirebiliyor. Zaten birçok firma tweetler üzerinden analiz yapıyor ve kamuya açık paylaşımların arşivlenmesi ve analizlerde kullanılması durumunda yasal bir sorun bulunmuyor.
Tweet’ler neden kaydediliyor ve tweetlerde neler analiz ediliyor diyorsanız; belli bir mesajın ilk kim tarafından gönderildiği, hangi mesajların popüler (TT) olduğu, belli bir konuda ne kadar tweet atıldığı, belli bir kullanıcının gönderdiği tweetlerin etkinliği gibi konular incelenebiliyor.
Hükümet uzun zamandır Twitter konusunda rahatsız. Yayınlanan tweetlerden rahatsız olunması durumunda, Twitter’dan bu kişi kimdir bilgisi alınamıyor (IP bilgisi). Ama TİB’in ihtisas konularından birisi de; sosyal mühendislik. Yani internet üzerinde sosyal hareketlerden hareketle analiz yapmak. Bir kişi nick name ile mesajlar yazıyor bile olsa, giderek bu kişinin diğer mesajlarından onun kim olduğuna dair bilgi yakalanabilir.
Örneğin duyumlarımıza göre; RedHack yöneticisi olarak görülen Şirin Baba konusunda epeydir takip yapılıyor. Günün birinde Şirin Baba, internette biri ile sohbet ederken, Fransa ile ilgili bir şey söylüyor. Buradan kendisinin Fransa’da yaşamakta olduğunu not ediyorlar. Diğer bir gün ise, babasının rahatsız olduğunu söylüyor. Analiz yapanlar, Fransa’da yaşayan Türkler arasından babası rahatsız olanlar şeklinde bir analiz yapıyorlar ve sayıyı 9’a kadar indiriyorlar.
Dolayısıyla Twitter takibinin amacı bu. Gerektiğinde ilgili analizi yapabilmek.