Sabit hatlarda 70 bini aşkın abonesi bulunduğunu raporlayan NETGSM, yılbaşından itibaren tüketicilerle buluşacağını açıkladı. Telekomünikasyon altyapı işletmeciliği, internet servis sağlayıcılığı, sabit telefon hizmetleri ve sanal mobil şebeke hizmet yetki belgelerini alan NETGSM Bilgi Teknolojileri A.Ş. Türkiye’nin dördüncü GSM operatörü olmaya hazırlanıyor.
MVNO (SMŞH) olmak için 2016/163 sayılı BTK’dan kurul kararı alan NETGSM’in, bu belgeyle Türkiye’de baz istasyonu hariç kendi alt yapısıyla kendi SİM kartını çıkarma yetkisi alan ilk mobil işletmeci olarak kendi adına abonelik sözleşmesi imzalayabilecek mobil operatör haline geleceği belirtiliyor.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan NETGSM Yönetim Kurulu Başkanı Adem Öcal, bir yıl içinde bir milyon aboneyi hedeflediklerini de açıkladı.
İlk etapta mevcut alt yapılarına ilave olarak, 30 milyon liralık yatırım yapmayı ve 1000 personele çıkmayı planladıklarını belirten Öcal, MVNO operatörlerine tahsis edilen 0510 ile başlayan hatları kullanacaklarını da belirtti. Türkiye’nin bütün illerine bu kapsamda numara verebildiklerini dile getiren Öcal, uzun süre verilen mücadelenin ardından baz istasyonu hariç kendi altyapısını kurarak SİM kart çıkaracak ilk firma olduklarını, Turkcell baz istasyonunu kullanarak hizmet vereceklerini belirtti.
NetGSM daha önce 4.G ihalesine de katılmış ama eksik evrakla teklif verdiği için ihale dışında kalmıştı[1]. NetGSM daha sonra ihalenin iptaline yönelik bir de dava açmıştı[2].
MVNO Sistemler
MVNO’lar mevcut operatörlerin üzerinden hizmet veren bir operatör cinsi. Bunun Free (FenerCell ya da KartalCell gibi), Light ya da Full modelleri var. Light modelde operatörün üzerinden abone alınırken, Full modelde şebeke kurmak gerekiyor.
BTK’nın Yetkilendirme Yönetim Sistemine bakılırsa ilk lisansların verildiği 2010 yılından bu yana, bugün itibariyle 52 (B) + 31 (K) işletmeci lisans almış. Bu lisanslardan 40 + 4 tanesinin iptal olduğu ve geçen bu süre boyunca hiçbir MVNO’nun çalışamadığı görülüyor.
MVNO lisanslarının işe yaramamasının bir nedeni operatörlerin MVNO’ya sempati duymuyor olmasıdır. Çünkü riski üzerlerinde taşırken, abonelerini paylaşmaya başlıyor oluyorlar.
Ama ülkemizde bir sorun da, MVNO sisteminde çifte vergilendirme olmasıdır. Bu sorun yıllarca çözülemedi[3].
Google ve Project Fi
MVNO konusunda dünyada en önemli örneklerden birisi Richard Branson’un Virgin Mobile firmasıdır. Yanısıra Google’un geçen yıl başlattığı ve dün bir haberimizde genişlediğini belirttiğimiz Project Fi de bir başka MVNO modelidir[4].
[1] 4cü Operatör mü? NetGSM Firması 4G İhalesine Katılacağını Açıkladı