Telekomun farklı kesimlerini temsil eden zengin üye tabanı ve tüm taraflara eşit duruşuyla sektörün sesi olan Tüm Telekomünikasyon İş Adamları Derneği (TÜTED), dört yeni üyesiyle daha da güçlendi. Nortel Netaş, Serenus Conseil Türkiye, Turkcell ve Türk Telekom’un da üyeleri arasına katıldığı TÜTED, -uzak mesafe telefon hizmetleri (UMTH), mobil operatörler, yazılım, ortak kullanımlı telsiz hizmetler (OKTH), santral sistemleri, güvenlik uygulamalarının aralarında bulunduğu çeşitli alanlardaki üyeleriyle – Türkiye telekomünikasyon pazarının yüzde 80’ini kapsıyor. Telekom alanında yürütülmekte olan projelerin yüzde 80’i TÜTED üyeleri ve çözüm ortakları tarafından gerçekleştiriliyor.
TÜTED ve yeni üyelerinin üst düzey yöneticileri, “Telekom sektöründe tek ses” isimli bir toplantıda bir araya geldi. Yeni üye şirketlerin gerek ticari performansları, gerekse yatırım hedefleri konusunda bilgiler aktarılan toplantıda, ilk olarak TÜTED Başkanı Murat Dikici bir konuşma yaptı. TÜTED’in yurtiçi ve yurtdışı işbirliklerini tetiklediğini söyleyen Dikici şunları söyledi :
Birbirinin ticari rakibi durumundaki şirketler, TÜTED çatısı altında, rekabeti bir kenara bırakarak sektörün gelişimi için bir araya gelmekte; birlikte çabalamaktadır.
Önümüzdeki dönemde, yeni nesil telekom uygulamalarıyla birlikte, kullanıcılara pek çok yeni avantaj sunulacağını belirten Dikici, üçüncü nesil (3G), Wi-Max, IPTV, numara taşınabilirliği, bilgisayar-telefon entegrasyonu, ses-veri-görüntü bütünleşmesi gibi ileri teknolojilerin hızla Türkiye’ye gelmesini sevindirici bulduklarını belirterek, şirketlerin pazardaki yerini ise, kullanıcıların tercihlerinin belirleyeceğini ifade etti. Dikici şynları ekledi :
Gelecek üç yılda belirttiğimiz bu yeniliklere yapılacak yatırımlarla, sektör iki ile üç katı büyüyecektir. Bu da yaklaşık elli bin kişiye iş olanağı demektir!
Ardından Nortel Netaş Genel Müdürü Müjdat Altay kürsüye çıkarak, 40 yıldır faaliyet gösteren şirketin ArGe çalışmaları hakkında bilgi verdi. Son 10 yılda bu alanda yaklaşık 180 milyon dolar yatırım yaptıklarını açıklayan Altay, Nortel Netaş Teknoloji Grubu’nun 650 mühendise ulaştığını ifade etti. Altay,
Nortel’in mobil, tümleşik, metro ethernet ve optik ağlara sahip yeni nesil taşıyıcı telekom müşterilerine dünya genelinde hizmet sunacak olan Küresel Yüksek Teknoloji Operasyon Merkezi 2007 yılının ilk yarısında Nortel Netaş bünyesinde hizmete açılacak ve yaklaşık 300 kişilik bir iş olanağı yaratacak.
dedi. Altay’ın ardından Serenus Conseil Türkiye Genel Müdürü Bertrand Viala kürsüye gelerek,
Uluslararası bir danışmanlık şirketi olarak hedefimiz, Türk telekom sektörünün büyümesine katkı sağlamaktır. Türkiye pazarı, özellikle mobil uygulamalar için hem çok büyüyen ve hem de çok yaratıcı bir ortam oluşturuyor. Bu kadar dinamik bir ortamda şirketlerin doğru yatırımlar yapmaları, özellikle ar-ge projeleri gerçekleştirmeleri için, stratejik olarak teknolojideki gelişmeleri yakından izlemeleri ve yurtdışına açılmaları önemli. Amacımız yerel ve yabancı aktörler arasında sinerji oluştururken, bu sorunlara bir cevap vermektir.
şeklinde konuştu. TÜTED’in yeni üyelerinden Turkcell’in Şebeke Operasyonları ve Regülasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu da bir konuşma yaptı. Turkcell’in inovasyon vizyonuna ve ar-ge yatırımlarına değinen Terzioğlu, Turkcell’in kurulduğu günden bu yana müşterilerinin hayatını kolaylaştırma ve zenginleştirme vizyonu ile sektörün lider oyuncusu olarak hem sektöre, hem de ülke ekonomisine önemli katkılarda bulunmayı hedeflediğini belirtti.
Yeni teknolojileri, dünya ile eş zamanlı, hatta daha önce müşterilerine sunduklarını söyleyen Terzioğlu, özellikle 3G lisanslarının verilmesinin Türk ekonomisine lokal bilgi birikimi, teknoloji kullanımı, ihracat katkısı, istihdam yaratma ve nitelikli iş gücü talebi açısından katkı sağlayacağını vurguladı. Terzioğlu ayrıca, Turkcell olarak bir teknoloji şirketi olma vizyonuyla iş ortaklarıyla birlikte yarattıkları ürünleri dünya pazarlarına sunarak Türkiye telekomünikasyon sektörüne ve ekonomisine katkıda bulunmaya devam edeceklerini belirtti.
Ercan yaptığı açıklamada Türkiye’de telekomünikasyon hizmetlerinin giderek geliştiğini belirterek pazarın büyümesini sağlamak için Türk Telekom’un elinden gelen desteği vereceğini söyledi. Ercan da şunları söyledi:
Pazarın büyümesinin en önemli itici güçlerinden biri olan nitelikli çalışanların yaratılması için Türk Telekom bir okul olmuştu. Meslek liseleri ve üniversitelere verdiğimiz bu desteği daha da artırarak sürdüreceğiz.




Kaynak : 