Bu yıl online olarak gerçekleşen Forum İstanbul’un ikinci oturumu Dünya Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Güldağ’ın moderatörlüğünde yapıldı. ‘Kolektif eylemlerin nasıl geniş bir etkiye sahip olduğunu öğrendikten sonra, Covid-19 ile küresel savaşımız iklim değişikliği ile mücadelemize nasıl yardımcı olabilir?, ‘Ülkeler yeni koronavirüsün yayılmasını kontrol altına almaya çalıştıkça kirlilik ve sera gazı emisyonları düştü. Bu sadece geçici bir değişiklik mi, yoksa emisyonlarda uzun süreli düşüşlere yol açabilir mi?, ‘Sürdürülebilir bir dünya ve çevresel farkındalık’ gibi konular masaya yatırıldı.
Garanti BBVA, Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Ebru Dildar Edin, Global Compact Türkiye, Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, Açık Radyo, Kurucu, İklim Aktivisti Ömer Madra, CDP, Avrupa Direktörü, Steven Tebbe konuşmacı olarak katıldı.
Dijitalleşme ve Sürdürülebilir Kalkınma
2030 yılına kadar küresel ısınmadaki artışın 1,5 derece kalmasının önemine değinen Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Ebru Dildar Edin, bu süreçte finansman başlığı altında sürdürülebilir ve yeşil öncelikli yaklaşımların teşvikinin önemli katkı sunabileceğini ifade etti ve şunları söyledi;
“Pandemi sonrasında dijitalleşme ve sürdürülebilir kalkınma ile ilgili çok daha radikal hamleler görmeliyiz. Bugün herkes iş modelleri gözden geçiriyor. Bu nedenle de aslında dünya ve Türkiye açısından çok ciddi fırsatlar söz konusu. Tüm dünyada ülkeler kuralları yeniden belirleyebilir. Yasa koyucular; şirketlerin, sürdürülebilir yeşil alanlara yönelik yatırım yapabilmeleri için uygun yapılar kurması gerekiyor. Devletin yanı sıra özel kurumlar ise yeşil kredi, kadın ve erkek çalışan sayısını eşitlemeyi hedefleyen cinsiyet eşitliği kredisi gibi teşviklerle bu süreçleri desteklemeli.”
Edin, küresel ısınmanın 2030 yılına kadar 1,5 dereceyi aşmaması hedefine ulaşılabilmek için finans başta olmak üzere farklı enstrümanların kullanılması ile pandemi sonrası fırsatların değerlendirilebileceğini hatırlattı.
Gezegenimizin Kurtarılması İçin Hipokrasi Terk Edilmeli, İnovasyon Benimsenmeli, Kolektif Bir Yanıt Verilmeli
Global Compact Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü, 1990’lı yıllarda Danimarka’da düzenlenen Kopenhag toplantısından bu yana somut adımlar atılmak için küresel toplantılar düzenlendiğini, son olarak bu çapta bir toplantının Paris’te gerçekleştirildiğini hatırlattı. Dördüncü, sorunun bugün hala çok ciddi olduğunun altını çizdi. Çok ciddi bir hipokrasi olduğunu, sorunun henüz tam olarak içselleştirilemediğini vurgulayan Dördüncü, şöyle konuştu;
“Yeşil dünyanın içerisinde iş dünyası için çok ciddi fırsatlar söz konusu. Ancak insanoğlu, hammaddeleri daha doğru kullanabilme şansına sahipken böyle davranmıyor. Dünyada tüketilen plastiğin 19,9’u geri dönüştürülüyor. Yanı sıra, her gün 8 ila 12 milyon ton plastik atık okyanus ya da denizlere bırakılıyor. Yani milyarlarca dolarlık bir hammadde kaynağı atıl duruyor.”
Dördüncü; bilincin artırılması, hipokrasinin terk edilmesi, inovasyon ve yeni iş modellerinin benimsenmesi ve kısa dönemli menfaatlerden vazgeçilmesi ile bir şeylerin değişmesinin mümkün olabileceğini paylaştı.
Açık Radyo Kurucusu ve İklim Aktivisti Ömer Madra ise iklim krizi konusunda görülmeyen refleksin, Covid-19 pandemisi ile devletler tarafından çok kısa sürede gösterildiğini hatırlattı. Küresel ısınma yerine küresel ısıtma terminolojisini tercih ettiğini belirten Madra, küresel ısıtmaya karşı verilecek cevap için çok fazla zaman kalmadığını vurguladı. Covid-19 ile mücadelede olduğu gibi, küresel ısıtmaya karşı da kolektif bir yanıt verilmesi gerektiğini belirten Madra, bu konuda en önemli adımın yenilenebilir enerji olduğunu, fosil yakıtları terk etmek olduğunu altını çizdi.
Dünyanın 40 yıldır mevcut iklim krizini tartıştığının hatırlatan CDP Avrupa Direktörü Steven Tebbe ise, yeni iş modellerinin bu süreçte önemli adımlardan biri olacağının altını çizdi.
Tüm dünyada 500 kadar yatırımcı şirketle iş birliği yaptıklarını ve bu şirketler arasında hisse senedine çoğunluk oranında sahip olan kurumlarla iklim krizi kapsamında sürekli temas içerisinde olduğunu hatırlatan Tebbe, şu ifadeleri kullandı;
“Bu şirketlere çevrenin yok olmasının topluma ve şirketlerine nasıl anlatılacağını sorduğumuzda bir cevap alamıyoruz. Daha doğrusu bu sorularımıza henüz bir cevap alamadık. Ama şunu bekliyoruz: Özel sektörlerdeki şirketler yeni fikirlerle ortaya çıkmalı. Çünkü yeni yaklaşımlar geliştiren şirketlerin büyüyebileceğini söylemek zor değil.”
Covid-19’un toplum olarak mevcut iş modellerinin değiştirilmesi için bir tetikleyici olabileceğini belirten Tebbe, önümüzde bu kapsamda prova yapılabilecek bir dönem olduğunu söyledi.