OpenLinux 2.2 – Yeni grafiksel arayüz kurulum ve konfigürasyonu kolaylaştırıyor.
Caldera Systems OpenLinux 2.2 ile, kurulumdan bakıma kadar tüm aşamalarda rehberlik eden çeşitli grafiksel yardımcılar sayesinde Linux’un kurulumu ve izlenmesini kolaylaştırıyor. Bu araçlar önemli olsalar da sıra İnternet sunucusunu ayarlamaya ve çalıştırmaya geldiğinde OpenLinux’un diğer Linux dağıtımlardan farklı olmadığı gerçeğini saklayamıyorlar.
İnternet platformu olarak OpenLinux 2.2’deki dikkate değer en önemli yenilikler arasında StarOffice ve Corel WordPerfect’in dağıtıma eklenmesi yer alıyor. Bu uygulamalar masaüstlerinde OpenLinux kullanan kullanıcılar için iyi olsa da İnternet kullanıcıları için çok fazla bir şey ifade etmiyor.
Sistem yöneticilerinin hoşuna gidecek bir gelişme ise COAS (Caldera Open Administration System) ve grafiksel arayüz üzerinden tıklamalar yardımıyla kurulum yapılabilmesini sağlayan yeni Lizard (LInux WiZARD) sihirbazının eklenmesi.
Temelde bu araçlar OpenLinux kurulumu ve yapılandırmasının her adımında grafiksel araçlar sunuyorlar. OpenLinux’a eklenen PowerQuest’in partisyon aracı ile sabit disk eskisinden daha kolay bir şekilde mevcut işletim sistemlerinin silinmesine gerek kalmadan bölünebiliyor. Buna ek olarak kurulum mevcut Microsoft Windows kurulumu üzerinden de gerçekleştirilebiliyor.
COAS artık KDE 1.1 (K Desktop Environment) ile entegre edilmiş. Entegrasyon kullanıcı arayüzünün daha uygun bir hale gelmesini sağlamış. Temelde COAS komut satırı ve metin dosyalarının düzenlenmesi ile yapılması gereken sistem yönetimi işlerinin grafiksel arayüz üzerinden yapılmasını sağlıyor. Bununla birlikte İnternet uygulamaları COAS üzerinden yönetilebiliyor. Örneğin Apache Web sunucusu ve sendmail’i eskiden olduğu gibi yönetmeniz gerekiyor. Linux’un en önemli kullanım alanının İnternet olduğu göz önünde tutulursa İnternet uygulamaları için de böyle bir desteğin olmasını görmek isterdik. Diğer İnternet’e özel araçlar arasında DHCP istemcisi ve sistem yöneticilerinin geceleri rahat uyumalarını sağlayan BRU yedekleme ve onarım yardımcısı yer alıyor.
OpenLinux 2.2’nin getirdiği en önemli yeniliklerden birisi hiç kuşkusuz Linux 2.2 çekirdeğini desteklemesi. Geçtiğimiz yıl çekirdekte yapılan değişikliklerin büyük kısmından sunucu tarafı yararlanıyor. Örneğin 2.2 çekirdeği çok işlemcili sistemler için SMP desteği (16 işlemciye kadar) getiriyor. Dördün üzerinde seri kapının (port) desteklenmesi de kurumsal ortamlarda Linux’un daha iyi ölçeklenebilmesini sağlıyor. Buna ek olarak 2.2 çekirdeği NTFS (Windows NT), FAT32 (Windows 95/98) ve Joliet dosya sistemlerinin okunabilmesini sağlıyor.
OpenLinux GLIBC 2.1 kütüphanelerini de destekliyor. Linux dünyası dışından olanlar bunun ne derece önemli bir adım olduğunu anlayamazlar. Geçmişte Linux programlama kütüphaneleri eski LIBC C programlama kütüphanelerine dayanıyordu. Free Software Foundation Linux uygulamalarına yeni yetenekler sağlayan GLIBC kütüphaneleri üzerinde oldukça gayretli çalışmalar yaptılar. GLIBC uygulamalara daha verimli hafıza yönetimi gibi özellikler ekliyor. GLIBC 2.1 kütüphanelerinin desteklenmesi eski LIBC uygulamalarını destekleyecek şekilde tasarlanmasından dolayı uygulama geliştiriminin gelecekte daha tutarlı olmasını sağlıyor. OpenLinux, diğer Linux dağıtımlarında da bulunan benzer araçları bünyesinde barındırıyor: DNS (BIND 8.1.1), Telnet, WU-FTP 2.4.2, Apache 1.3.4, sendmail 8.9.1, haber sunucusu, Majordomo 1.94.3, Perl 5.005, Tcl/Tk 8.0.4 ve Java Development Kit 1.0.2. OpenLinux’un bir diğer parçası Samba. Samba sayesinde intranet temelli olarak Windows NT ağ servisleri desteklenebiliyor. Benzer bir şekilde Caldera OpenLinux’a NetWare istemcisi de eklemiş. Bu istemci OpenLinux sunucusunun NetWare ağındaki diğer kutularla daha iyi iletişim kurabilmesini sağlıyor. Yine aynı şekilde bu özellik önemli olsa da İnternet ortamından çok intranet ortamını ilgilendiriyor. Bununla birlikte OpenLinux içerisinde diğer hemen hemen tüm Linux dağıtımlarında olmayan bir İnternet aracı bulunmuyor.
OpenLinux’un destek politikaları da biraz cimri. İçerisinde Linux Documentation Project ve İnternet üzerinden serbestçe erişilebilen Linux bilgilerinin de dahil olduğu bir online dokümantasyon bulunuyor. Fakat online dokümantasyon harici destek için ek bir ücret ödenmesi gerekiyor.
İnternet’ten İndirilemiyor
OpenLinux’un en önemli eksikliklerinden birisi İnternet üzerinden indirilememesi. Red Hat Linux, Slackware Linux, TurboLinux gibi diğer tüm Linux dağıtımları FTP sitelerinden indirilebiliyor. Caldera’nın politikası OpenLinux’un tamamen indirilmesine izin vermiyor. OpenLinux’un bir bölümünü sadece deneme amaçlı olarak indirebiliyorsunuz. Sınırlı sayıda kullanıcı yararlanacak olsa da ücretsiz indirmeye izin vermemek biraz cimrilik gibi görünüyor.
OpenLinux 2.2 kurulum ve yapılandırma işlemlerinin tamamını kendisi yürütüyor. Bununla birlikte OpenLinux’un bünyesinde bulunan tüm İnternet araçları hemen hemen tüm Linux dağıtımlarında bulunuyor. Eğer kurulum ve yapılandırma canınızı sıkıyorsa OpenLinux 2.2’yi gözden geçirmenizde bir sakınca yok.
Eksileri: Grafiksel arayüzlerin kurulum ve yapılandırmayı kolaylaştırması; Linux 2.2 çekirdeğini desteklemesi; KDE 1.1 üzerine kurulu olması; COAS’ın iyi bir yönetim aracı olması; GLIBC 2.1 desteği
Eksileri: Sınırlı destek politikaları; İnternet araçlarının OpenLinux’a özel olmamaları; ücretsiz indirilememesi
2.2 Sürümündeki Yenilikler: Grafiksel arayüz ile daha kolay yönetim, ofis yazılım ile birlikte gelmesi, Linux 2.2 çekirdeğinin desteklenmesi
Terfi Ölçer: 5
İncelenen Sürüm: 2.2
İnceleyen: Kevin Reichard
Son Güncelleme: 28/07/1999
İlk İnceleme tarihi: 28/07/1999