2011’den bu yana sürmekte olan Kaliforniya’daki davada juri, Oracle’ın Hewlett-Packard Enterprise Co. firmasına, HP Itanium sunucularındaki veri tabanı desteğini durdurması ile ilgili olarak 3 milyar $ ödemesine karar verdi.
Oracle 2011 yılında Intel’in Itanium işlemcisi üzerinde çalışacak veri tabanı yazılımı için desteğini sona erdirmişti. Bu durum hem Intel, hem de bu işlemcilerin ana kullanıcısı durumundaki HP için sözleşmenin ihlali anlamına geliyordu ve 2si de dava açtı. HP Oracle’ı uçtan-uca satışlarını engellemekle suçladı. [1]
Oracle ise, Intel mühendislerinin kendilerine Itanium işlemcinin geliştirilmesine son verileceğini ve x86 bazlı Xeon işlemcileri üzerine gidileceğini söylediği şeklinde savunma yaptı. Ama hem Intel, hem HP bu sözleri yalanladılar.
Oracle, HP’nin Intel’e Itanium’u geliştirmesi için 500 milyon $ ödediğini göstermişti ama analistler bunun sektörde normal bir olay olduğunu söylediler.
Oracle, mahkemenin sözleşmeyi geçerli saymasıyla, 2012 yılında davayı kaybetti. Mahkeme Oracle’ın, HP Itanium bazlı sistemleri sattığı sürece veri tabanı desteğini devam ettirmesi ve HP’ye miktarı tespit edilmeyen bir zarar bedeli ödemesi karara bağlandı.[2]
HP yöneticileri Oracle’dan zararlarına karşı 4 milyar $ talep ettiler ve anlaşamadılar. Dolayısıyla iş yeniden mahkemeye düştü[3]. İşte bu davanın sonucunda jüri ödenmesi gereken zararı 3 milyar $ olarak kesinleştirdi. Oracle bunu da temyize götüreceğini açıkladı.
Oracle 2010 yılında Sun Microsystems firmasını satın alıncaya kadar [4], HP ile ilişkileri normaldı. Biri yazılım (veri tabanı), diğeri sunucu satıyordu. Ama Sun SPARC/Solaris sunucuları doğrudan HP’nin Itanium Sunucularının rakibiydi. Dolayısıyla ordan beri ilişkiler bozuk.
[1] HP Firması Itanium İşlemciler Konusunda Oracle’a Dava Açtı
[2] HP ile Oracle Arasındaki Itanium Davasında Hakim İlk Aşamada HP’yi Haklı Buldu
[3] HP’ye Itanium Desteği Vermek İstemeyen Oracle Temyizi de Kaybetti
[4] Oracle 7.4 Milyar Dolara Sun’ı Alıyor




Kaynak : 