web analytics
Cuma, Temmuz 17, 2026
No Result
View All Result
  • Giriş
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
  • Kişisel Verilerin Korunması
    • Çerez Aydınlatma Metni
    • İlgili Kişi Başvuru Formu
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
  • Kişisel Verilerin Korunması
    • Çerez Aydınlatma Metni
    • İlgili Kişi Başvuru Formu
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result

Özel: TBD İşbirliği İçinde Olursa Desteğimiz Sürer

Telekom ve Bilişim endüstrisinin önemli etkinliği CEBİT Eurasia fuarı, geçtiğimiz hafta içinde yapıldı. HİFAŞ Genel Müdürü Erdem Özel, fuarı değerlendirerek, sektörün merak ettiklerine cevap verdi.

Melih Gençtürk-Melih Gençtürk
11 Eylül 2003
- Genel
0
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşLinkedin'de Paylaş

Telekom sektörünün ön plana çıktığı, yurtdışı ve yurtiçi katılımlarıyla bir Bilişim Fuarı daha sona erdi.

Türkiye son bir haftadır bilişimle yatıp bilişimle kalkıyor. Bir tarafta Bilişim Fuarı diğer tarafta Bilişim Kurultayı ve Bilişim Zirvesi yer aldı. Bütün bu etkinlikler çerçevesinde bilişim dolu bir hafta geride kaldı. Bilişim sektörünü çok yakından etkileyen Bilişim Fuarı ile ilgili olarak HİFAŞ Genel Müdürü Erdem Özel ile bir görüşme gerçekleştirdik.

Turk-internet.com: Bilişim Fuarı ne zaman ve nasıl başladı, nasıl bir süreçten geçti?

Erdem Özel: Biz aslında 20 yıldır bu endüstride fuar, kongre yapan bir kurumuz 12 yıldır bilişim fuarının tohumları atıldı. Son 4 yıldır da Hanovver Uluslararası Fuarcılıkla birleşerek HİFAŞ adı altında bu fuarı gerçekleştiriyoruz. Dünyanın en büyük fuarını yapan Cebit Alman şirketi ile Interpro yüzde 50 ortaklıkla HİFAŞ’ı kurarak burada Avrasya kıtası fuarlarını yapıyor.

Turk-internet.com: Bu seneki fuar için yapılan hazırlıklar nelerdir?

Erdem Özel: Bu kadar büyük bir boyuta gelmiş kıta fuarının hazırlıkları yaklaşık 1.5 yıl öncesinden başlıyor. Biz fuar şimdi yaparken aslında 2004 fuarının uluslararası startı da verilmiş durumda. Ancak yurt içinde 1 yıllık bir süreçte başlıyor. Bu süreçleri de öncelikle endüstriyle biraraya gelmek, ürünlerin tanımlanması, içerik hazırlama, uluslararası ilişkiler, uluslararası pazarlama, devlet ve uluslararası NGO’larla görüşme ve nihayetinde alt yapı hizmetlerinin oluşturulması satış pazarlama çalışmaları ve tabi ki uygulama diye ayırabiliriz.

Turk-internet.com: Fuara katılım nasıldı? Sponsorlarınız ve sizi destekleyen kurumlar kimlerdi? Katılımdan memnun musunuz?

Erdem Özel: Çok iyi yani Tüm dünyada ICT endüstrisinde bir durgunluk yaşamasına rağmen –ki gerçi tekrar harekete başladı– biz fuarımızda üç yıldır yükselen bir başarı görüyoruz. Bu sene de baktığımız zaman yurtiçi ve yurt dışından toplam 163.724 kişinin ziyaret etmesi hem Türkiye’deki en yüksek rakamdır hem de büyük bir ilginin sonucudur.

Sponsorların geniş bir listesi var. Bizim genelde iki tür sponsorumuz var. Birinci grup Fuar sponsoru Turkcell ve Resmi ürünlerimiz var Vestel, Akbank, Başak Hayat gibi. Bir de bizi destekleyen kuruluşlar var. Türk Telekom, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İETT başta olmak üzere. Birçok kuruluş var, onun listesi daha geniş.

Turk-internet.com: Gelecek yıl için planlarınız nelerdir? Yeni aktiviteleriniz var mı?

Erdem Özel: Başarılı bir omurga üzerinde her sene hem ziyaretçiye, hem katılımcıya yönelik yenilikler planlıyoruz. Yeni içerikler katacağız, yeni tematik bölümler oluşturacağız her şeyden öncesi fuar önümüzdeki yıl daha fazla büyüyecek.

Turk-internet.com: Cebit bu fuar için neler düşünüyor?

Erdem Özel: Alman ortağımız bütün dünya Cebit’lerini yapıyor. Dünya üzerindeki bu yıl en başarılı Cebit, “Cebit Bilişim Eurasia” oldu. Bu nedenle, onlar da bu şirketin ortağı olarak büyük bir gurur duyuyorlar. Bu yıl içerisinde yerini koruyan, büyüyen ve gelişen bir fuar olarak değerlendiriyorum. Başarı göreceli bir kavramdır.

Turk-internet.com: Her eylül yapılan Bilişim Fuarının, Bilişim sektörüne ivme kazandırdığı söyleniyor. Bu konudaki görüşleriniz nelerdir?

Erdem Özel: Doğru. Pazar artık Bilişim fuarlarıyla start alıyor. Medyanın büyük desteğiyle her sene giderek büyüyen bir pazar bilinçlenme ve hareketlilik var. Şirketlerin Cebit bilişimle birlikte gelen bir sinerjiden istifade etmeleri var. Hakikaten büyük bir kaldıraç etkisi yapıyor.

Turk-internet.com: Birkaç senedir fuarın kurumsal kimlikten uzaklaştığı yönünde haberler var. Bu hale gelmesinde düzenlendiği yerin etkisi nedir?

Erdem Özel: Bu bilgi doğru değil. Tam tersine birkaç yıldır daha kurumsal. Yani biz 2000 yılından son kullanıcı ağırlıklı bir noktaya gelmiştik. Ancak son üç yıldır, yani 2001-2002-2003 yıllarında hafta içinde kurumsal müşterilere hitap eden bir fuar oldu. Haftasonları son kullanıcıya teknoloji meraklılarına açık bir fuardır. Dolayısıyla bu tür fuarların mutlaka kurumsal ve hem de son kullanıcı ayaklarının olması lazım. Biz de bu dengeyi oturtmuş durumdayız.

Turk-internet.com: ARİA’nın standı beğenmediği için fuara katılmadığı söyleniyor. Bu konudaki gelişmelere açıklık getirir misiniz? ARİA neden katılmadı?

Erdem Özel:

Aria bu sene bir belirsizlik yaşadı. Aycell ile birleşme kararından dolayı. Ne yazık ki bu karar geç yani fuara bir ay kala alındı. Bu yüzden de katılamadılar. Ancak inanıyorum ki seneye Aria fuarda yerini alacak. Aria’nın geçen seneki standı yine onlara ayrıldı ancak onlar son dakikaya kadar belirsizlik devam ettiği için standı alıp almama karını veremediler. Biz de sürekli yazıştık standı almaları için.

Turk-internet.com: AYCELL Genel Müdürü Cahit Paksoy geçen sene kendilerine verilen standı beğenmediği için organizasyona kızgınlığını ifade etmişti. Bu sene katıldılar mı? Katıldılarsa hangi düzeyde? katılmadılarsa neden?

Erdem Özel: Aycell bu sene de kendi istedikleri standı aldılar ancak birleşmeden kaynaklanan belirsizlikten dolayı katılamadılar. Her iki şirketimiz de önümüzdeki sene fuarda yerlerini alacaklardır. Fuarda standları kendileri seçiyorlar. Aycell de kendisi seçti.

Turk-internet.com: Birkaç senedir düzenlenen “bilişim fuarı olmaktan çıkıp, telekom fuarına döndü” şeklinde görüşler var. Bu konudaki düşünceleriniz nelerdir?

Erdem Özel: Hayır bu algı telekom şirketlerinin kendilerini daha fazla tanıtmasından kaynaklanıyor. Fuarın oranına bakacak olursanız 2-3-4-5-6 numaralı salon bunların hepsi IT endüstrisine aittir. Telekom endüstrisine ait sadece 1 ve 7 numaralı salonlar vardı. Oransal olarak bakacak olursanız, IT tarafında daha fazla salon olduğunu görürsünüz. Ancak Telekom şirketlerinin tanıtım bütçelerinin daha yüksek olmasından kaynaklanan bir durum doğuyor. Algıdan kaynaklanıyor, fuarın kendisinden kaynaklanıyor. Bu sene çok fazla teşekkür maili aldık şirketlerden.

Turk-internet.com: Fuar dolayısıyla, Türkiye Bilişim Derneği’ne geçmiş yıllarda verdiğiniz katkı payının geçen yıl verilmediği hatta konunun mahkemeye düştüğü söyleniyor. Bu konudaki görüşlerinizi alabilir miyim?

Erdem Özel: Biz katkı payı vermiyoruz. Biz her sene derneklerimize belirli bir destek ayırıyoruz. Çünkü inanıyoruz ki Cebit Bilişim Fuarı bu sektörde yaşayan tüm derneklere belirli bir destek yaratmak durumundadır ki, sektörümüz daha sağlıklı büyüyebilsin.

Tabi bu desteği sağlayabilmemiz içinde sivil toplum örgütlerimizde bizimle belirli bir işbirliği içerisinde olması gerekiyor. Dolayısıyla bizim iş birliği içerisinde olduğumuz bütün sivil toplum örgütleriyle çalışmalarımız devam ediyor. İnanıyorum ki TBD de önümüzdeki yıllarda, bizimle birlikte işbirliği içerisinde olursa bizim onlara desteğimiz devam edecektir.

Turk-internet.com: Daha önce TBD ile bir ortaklığınız yok muydu?

Erdem Özel: Hayır ortak değildik. Fuarda Bilişim Derneği’nin payı yoktu. Fuarla TBD’nin hiçbir alakası yoktur. TBD bilişim zirvesinin içinde kendi kurultayını yapardı. Bu yıl Bilişim Zirvesi’nin içinde diğer bütün sivil toplum örgütleri de var TBV, TTGV, Zeka Vakfı gibi… TBD de bunlardan biriydi. Fakat TBD Diğer Sivil Toplum Örgütleriyle konuşarak kurultayını çıkararak ayrı yapma kararı aldı. Dolayısıyla TBD zirvenin içinde olan bir derneğimizdi. Cebit Bilişim Eurosia HİFAŞ diye bir şirketin yaptığı bir fuardır hiç kimseyle bir organik ilişkisi yoktur.

Etiketler: Söyleşi - Röportaj
Plugin Install : Subscribe Push Notification need OneSignal plugin to be installed.
Melih Gençtürk

Melih Gençtürk

Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI

  • Çin’deki Bir Üniversitede “Yapay Zekayı Yanıltma” Sınavı Yapıldı
  • CarbonNature, Yapay Zekâ ve Uydu Verileriyle Doğanın Karbon Değerini Gelire Dönüştürüyor
  • Nato’nun Ankara’daki Zirvesinin “Siber Savunma” Boyutu
  • Palantir’in Siyasi Yaklaşımı, Müşteriler, Yetenekler ve Uzun Vadeli Büyüme Konusunda Endişelere Yol Açıyor
  • Yapay Zeka Halka Arz Patlaması, SBF Döneminden Sonra “Effective Altruism”e İkinci Bir Hayat Verebilir

HAFTANIN KELİMESİ

3GPP

3. Nesil Ortaklık Projesi (3GPP), dünya çapında çeşitli mobil (hücresel) ve telekomünikasyon standartlarını geliştiren ve sürdüren bir grup standart kuruluşudur.

3G ile birlikte kurulmuş ve telekom endüstrisinin Birleşmiş Milletleri diye tanımlanabilir. Sonraki nesiller için de standartları belirlemiştir.

Detayı için Wiki-Turk'e bakınız

İNTERNET HIZI

Türkiye'nin İnternet Hızlarını Dünya ile Karşılaştırmak Kaynak : https://www.speedtest.net/global-index#mobile
Facebook Twitter LinkedIn

Son Yorumlar

  • ICANN, Yeterince Temsil Edilmeyen Toplulukları Yeni gTLD Başvuru Destek Programı İle Güçlendiriyor için Tolga Kaprol
  • BTK, Yabancı e-SIM Firmalarını Engelledi için Bulent SEN
  • Sahibinden.com Domain’inin Güncellenmesi Unutulmuş için Tolga Kaprol
  • İngiliz Düzenleyici Ofcom, Bulut Servislerini ve Akıllı Cihaz Pazarını Soruşturuyor için Tolga Kaprol
  • Seçim Yaklaşırken, Kişisel Veriler Kötüye Nasıl Kullanılır? için [email protected]
Plugin Install : Subscribe Push Notification need OneSignal plugin to be installed

© Copyrights 2000-2025 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum?

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
  • Kişisel Verilerin Korunması
    • Çerez Aydınlatma Metni
    • İlgili Kişi Başvuru Formu

© Copyrights 2000-2025 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Gizlilik Bildirimi.