İYİ Parti Kalkınma Politikaları Başkanı ve Bursa Milletvekili Prof. Dr. İsmail Tatlıoğlu TBMM’ de düzenlediği basın toplantısında, Dijital Hizmet Vergisi ve Bazı Kanunlarda değişiklik öngören 45 maddelik torba yasa hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Üç farklı yeni vergi ve kanuni sınırlar üzerinde borçlanma yetkisi içeren teklifin, Hazine’nin içine düşürüldüğü durumu tüm açıklığıyla ortaya koyduğunu ifade eden Tatlıoğlu,
“Bu kapsamda, ihdas edilen 3 yeni vergiden; dijital hizmet vergisinin, oran konusunda eleştirilerimiz olmakla birlikte, dönüşen piyasa koşullarının bir gereği olduğuna biz de katılıyoruz.”
dedi. Merkezi bütçeye aktarılan konaklama vergisinin, vergileme ilkelerine aykırı olduğunu dile getiren Tatlıoğlu,
“Bunun yerine yerel yönetimlerin tahsil ettiği, kentlerimizin altyapılarını geliştirmek için harcanacak bir şehir vergisi uygulamasının gerekli olduğunu düşünüyoruz.
Fakat, diğer düzenlemeler için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Kamuya beyan edilen gelirlerin dahi tahsil edilemediği bir ortamda yeni vergiler salmak, piyasadaki tıkanıklığı artırmaktan başka bir anlam ifade etmeyecektir.”
dedi. Tatlıoğlu, teklifin 40. maddesinde, 2019 yılı için Cumhurbaşkanı’ na verilen 70 Milyar TL’lik ek borçlanma yetkisinin Türk Ekonomisi’nin fotoğrafını gözler önüne serdiğini söyledi.
2019 yılında gerçek açığın 165 Milyar TL’ nin üzerinde olduğunu, talep edilen 70 Milyar TL’lik borçlanma yetkisinin, yasanın öngördüğü borçlanma sınırının tam 8 katı olduğunu söyleyen Tatlıoğlu şu saptamayı yaptı :
“Bu miktardaki ek borçlanma ihtiyacı, yüksek finansman ihtiyacının 2020 yılına da sarkacağını gösteriyor.”
ÖZEL SEKTÖR KREDİ PİYASASINDAN DIŞLANACAK
Tatlıoğlu sözlerine şöyle devam etti :
“Bankalarımızın içinde bulunduğu durumu da göz önüne alırsak, önümüzdeki dönemde özel sektörün kredi piyasasından dışlanma süreci yeniden başlayacak. Ne yazık ki, aradan geçen 20 yıla rağmen Türk Ekonomisi’nin kronik sorunlarına herhangi bir çözüm üretilememiştir. Büyürken cari açık, daralırken büyük bütçe açığı verme sorunumuz olduğu yerde duruyor”
dedi ve Türkiye’nin yapısal sorunlarına çözümler üretmek gerektiğini ifade ederek sözlerine şöyle devam etti :
“İsrafın bu denli büyük boyutlara ulaştığı kamuda herhangi bir tasarruf tedbiri yokken, uçan kuşa vergi salarak bu sorunları aşamayız. Türkiye’nin bu çözümlerin üretilebileceği bir siyasal iklime ihtiyacı var.”