Pazartesi, Nisan 12, 2021
No Result
View All Result
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa YENİ TEKNOLOJİLER - ARGE - İNOVASYON Yeni Teknolojiler Sağlık Teknolojileri

Psikiyatrist’ler de İnternet’te Yer Almaya Başladı

İnternet'in mesleki kullanımı gün geçtikçe gelişiyor. Henüz çok başlangıcında da olsa, bu çabaların geleceğin iş merkezleri haline geleceğine inanıyoruz. Bu kapsamda ilginç bir örnek, Psikoloji dalında. Psikiyatrist Doktor Mustafa Güveli'nin kurmuş olduğu <a href="http://www.psikoturk.net" target="_blank">Psikoturk.net</a> adlı bir site.

Selin Özalp - Selin Özalp
9 Ocak 2002
- Sağlık Teknolojileri
0
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

İnternet’in mesleki kullanımı gün geçtikçe gelişiyor. Biz de bu tür örneklere daha çok yer vermek istiyoruz. Henüz çok başlangıcında da olsa, bu çabaların geleceğin iş merkezleri haline geleceğine inanıyoruz.

Bu kapsamda ilginç bir örnek, Psikoloji dalında. Psikiyatrist Doktor Mustafa Güveli’nin kurmuş olduğu Psikoturk.net adlı bir site. Kendisiyle yaptığımız röportajı iletiyoruz.

Sizi kısaca tanıyabilir miyiz?

1970 Trabzon ili Dernekpazarı (Dernekpazari.com) ilçesinde doğdum. İlk orta lise tahsilimi değişik illerde tamamladım. 1987 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesini kazandım. 1993 yılında fakülteden mezun oldum. Aynı yıl Tıpta Uzmanlık Sınavını (TUS) kazanarak Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde psikiyatri ihtisasına başladım.

2.Psikiyatri servisinde psikiyatri eğitimimi 1998 yılında tamamladım. Tez
konusu olarak Sertleşme bozukluğu (eski deyimle iktidarsızlık) problemi yaşayan hastalardaki kişilik özelliklerini araştırdım. Dünya tıp literatüründe yer alacak çalışmalarımın makale halinde yayınlanma süreci halen devam etmektedir.
Uzman olduktan sonra bir süre Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları 12.psikiyatri kliniğinde çalıştım. Daha sonra, yaklaşık 1 yıl Beykoz Devlet Hastanesi Psikiyatri Polikliniğinde hizmet verdim. Halen İstanbul İl Sağlık Müdürlüğüne bağlı olan Avcılar RUDAM’da (Ruhsal Danışma Merkezi) deprem sonrası ortaya çıkan psikiyatrik sorunları araştıran ve tedavi eden bir merkezde çalışıyorum.

Popüler psikiyatri yazıları Posta Gazetesi sağlık sayfalarında haftada
bir çıkıyor. Özel çalışmalarımı PEDAM’da (Psikiyatrik Eğitim Danışma Araştırma ve Tedavi Merkezi) devam ettiriyorum.

Enteresan bir konu… Deprem sonrası ortaya çıkan psikiyatrik rahatsızlıklar nelerdir?

Akut Stres Bozukluğu ve posttravmatik stres bozukluğu daha yaygın olmak üzere depresyon ve her türlü psikiyatrik rahatsızlıkta bir artma gözlendi. Deprem anı yeni baştan yaşanıyormuş gibi haller ve kapalı alan korkuları. Uyku bozuklukları ile giden ve temelinde ya tekrar deprem olursa kaygısının aşırı abartılmış hali.

İnternet ile ilşkiniz nasıl ve ne zaman başladı?

İnterneti yoğun olarak 1997’de kullanmaya başladım. Uzmanlık tezim sırasında ilgi duyduğum tıbbi makalelere kolayca ulaşıyordum. Meslek arkadaşlarımın bir makale için Ankara’ya gidip, orada YÖK’te günlerce uğraştıkları konusundaki öyküleri duydukça, internetin ne büyük bir kolaylık ve fayda sağladığını anlamaya başladım.

Bu arada Posta ve Akşam gibi gazetelerde psikiyatri içerikli makalelerim yayınlanıyordu ama bu makaleler bir kez okunduktan sonra uçup gidiyordu. Daha geniş bir kesime ulaştırmanın ve popüler içerikli olmasının faydalı olacağını düşündüm. 1998 Pedam.com ismini alarak nette yazılarımı yayınlamaya başladım.

Ardından bu ismi psikiyatrik danışma merkezimize devrederek Psikoturk.net adı altında kendime ait bir site oluşturdum. Daha sonra Türkiye’nin her yanından sorular gelmeye başladı ve hekim tavsiye etmem istendi. Bende böyle altından kalkamayacağımı düşünerek, bu bilgileri de ihtiva etsin diye siteyi genişlettim. Halen gelişmekte olan bir site.

Sitede öncelikle en sık görülen hastalıklar hakkında bilgi var: Depresyon, Panik Bozukluk, Sosyal Fobi, Osesif Kompulsif Bozukluk, Şizofreni ve diğer psikotik bozukluklar, Cinsel işlev bozuklukları, Kekemelik, sanal sex ve daha bir çok başlık sitemde yer almaktadır.

Sitenizde bazı testler gözümüze çarptı. Bunlar hakkında bilgi verir misiniz ? Bunları cevaplamak zor olmuyor mu?

Testler genel olarak belli bir mantıkla az sorunludan çok sorunluya doğru gruplanmakta ve bu gruplama ile birlikte sorunun şiddeti ölçülmektedir. Bugüne kadar testleri 15.000 kadar kişi doldurarak gönderdi. İlk zamanlar testler manuel cevaplanıyordu. Ancak altından kalkamayınca bir program yazdırarark verilen cevaplara şablon sonuçları postalayan bir mekanizma geliştirdim. Şu an server sorunu nedeniyle cevaplar otomatik olarak gönderilemiyor ancak, en kısa zamanda online işler hale gelecek.

Testler için insanlardan para talep etmiyoruz. Ancak ileride daha
profesyonel tasarımla birlikte üyelik sistemi ve ücretlendirme gündeme
gelebilir.

Sitede sanal seksi ele almanız enterasan. Bu konudaki düşüncelerinizi alabilir miyiz? Neden bu tür bir başlık koydunuz?

Sanal sex internet kullanımı artışı ile birlikte artmakta ve sosyal ve
psikolojik sorunları da beraberinde getirmektedir. Sanal ortamdan ulaşılabilecek bir hekim olduğum içinde belki bana başka arkadaşlardan daha fazla ulaşabiliyorlar. Size örnek olsun diye gelen bir maili vereyim;

Merhaba,

Sanal sex yazınızı okudum ve çok haklısınız. Bundan 6 ay once bende eşimin icq’sunda bır başkasıyla yaşadığı sex hayatını okudum. İnanın çok kötü oldum ve hala kendimde değilim. 6 aydan beri sürekli didişiyoruz.

İlk okuduğum zaman evi terk ettim. Hatta ilaç içip intihara bile kalkıştım ama beceremedim. Çünkü 15 ve 13 yaşında 2 oğlum var. Bana eşimin yaptığı tek açıklama; sen anal sex istemiyorsun ve onun için yaptım. Zaten psikolojik tedavi gören bir insandım ve bu olayla tamamen yeniden yıkıldım.

Hala çok kötüyüm. Çocuklarım için artık rol yaparak yaşıyorum. Eşimden ayrılırsam onların geleceğini sağlayamam. Bu yüzden katlanıyorum ama, dayanacak halim kalmadı. Her an kendime bir kötülük yapmaktan korkuyorum.

Bu aldatılmak. Evet resmen aldatılmak. Aldatmanın sanalı, gerçeği olmaz. Karşısındaki insan da evli bir insan. Bu teknolojiyi çok seviyorum ama bu yanlarından nefret ediyorum. Kimseyle anlatıp paylaşamıyorum. Psikiyatristim de yok. Burası küçük bir yer ve dedikodusu çoktur. Bu yüzden kimseyle paylaşamıyorum

Hoşçakalın

Peki Bu Hanıma Nasıl Yardımcı oldunuz? Bu tür Sorunları Web Sitesi Üzerinden ya da Mailler ile Çözebiliyor musunuz?

Bu mailden sonra bir kaç kez yazıştık ve kendisine yol göstermeye çalıştım ama net üzerinden yapılabilecekler kısıtlı için o hanımın yaşadığı aşağılanmışlık ve aldatılma duygusunu paylaştım sadece.

Sanal sex ile alakalı sorunları olanları sanal ortamda tedavi etmiyorum tabiki.
Sanal ortamda sitem olması bana ulaşma kolaylığı sağlıyor. Sorunu ciddi olan kişilere ulaşabilecekleri hekim öneriyorum.

Sitenin masraflarını nasıl çözüyorsunuz. Alt yapı hizmetlerini nereden alıyorsunuz?

Bir hekim olarak bilgilerimi paylaşmak bana haz veriyor. Açıkçası zaman zaman bu vesileyle bana ulaşan hastalarda oluyor. Buda ekonomik anlamda sitenin masraflarını çıkartıyor. İleride sitenin reklam alabileceği, hatta direkt olarak ekonomik kazanç sağlayacağı fikrindeyim.

Sitem, vt.com.tr tarafından host edilmektedir. Sitenin tasarımı konusunda bir arkadaşımdan yardım almaktayım. Basit html ile tasarım. Ancak planladığım bazı şeyler için programlama gerektiğinden ve uğraşacak kadar vaktim olmadığından arkadaşıma devrettim. Şimdilik para kazanmadığımız için amatörce yapılan bu iş ve güncelleme zaman zaman gecikmektedir. Sitenin her türlü hosting
domian name alınması vs gibi masraflarını ben karşılıyorum.

Peki Gelecekte Neler Planlıyorsunuz?

Zaman içinde net üzerinden psikiyatri kitapları ve alakalı kaynak eser satışı yapmayı planlıyorum. Ayrıca randevuleşmek kaydı ile net üzerinden web kamera aracılığıyla psikiyatrik görüşme yapmayı düşünüyorum Ya da aynı hastalıklara sahip kişilerden hasta grupları oluşturup, grup terapisi gibi şeyler yapılabilir.

Bunu başka bir şekilde uygulamayı planlıyorum. Her hastalık için birer mail grubu yapmayı düşünüyorum.

Sitenin ziyaretçi profilini ve impressionları takip ediyor musunuz?

Sitenin ziyaretçi profilini ve hitlerini Webtrendslive.com‘dan aldığımız bir account aracılığıyla takip etmekteyim. Ayrıca her gün aldığım mailler
aracılığıyla ziyaretçi profili hakkında bilgi almaktayım.

Sitenin tanıtımına yönelik bir şey yapıyor musunuz ?

Siteyi tanıtmak için fazla bir çabam yok sadece değişik gazete dergi ve
diğer yayın organlarında çıkan haberler var.

Teşekkür Ederiz

Ben de çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Siteniz ve patronunuzla ilgili olan Ekonomist’teki yazıyı okudum . Tebrik eder
başarılarınızın devamını dilerim.

Etiketler: Söyleşi - Röportaj

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Selin Özalp

Selin Özalp

Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

YAZARLARIMIZ

Can Türe
  • “Mobilya Dosyası’nın Sonuçları, Türkiye’de İşlenen Benzeri Suçların Cezasız Kalmayacağının Göstergesi Oldu”
Can Erginkurban / ESET Ürün ve Pazarlama Müdürü
  • Eavesdropping (Telekulak) Nedir? Nasıl Tespit Edilir? Önlenebilir mi?
Fusun S.Nebil
  • Türk Kripto Borsaları, Bakanlığın Haciz Taleplerini Yerine Getiriyor
Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
  • Yeni Avrupa Dolaşım Yönetmeliği: Gizli Sorunlar
Mehmet Taşnikli
  • ABD İnternet Vergisi Uygulayan 6 Ülkeye Yaklaşık 1 milyar $/Yıl Misilleme Tarifeleri Uygulamaya Hazırlanıyor
Melike Beykoz
  • Koronaya İnat Teknolojiyle Ömür Uzuyor

BU HAFTA EN ÇOK OKUNAN HABERLERİMİZ

  • YemekSepeti Hacklemesi Ne Anlama Geliyor?
  • 20 Milyonu Türkiye’den Toplam 533 milyon Facebook Kullanıcısının Kişisel Verileri Online Yayınlandı
  • Salgın, Mynmar Darbesi, Süveyş Kanalı Kazası : Tedarik Zincirine Etkileri Ne Oldu?
  • Facebook ve Google Kendi Denizaltı Kablolarını Döşüyor
  • Google Haritalar’da Büyük Güncelleme Var

DOSYALAR

  • 2020/09 Dosyası : İleti Yönetim Sistemi
  • 2020/08 Dosyası : Trump’ın Çinli Uygulamalarla Savaşı
  • 20/07 Dosyası : AKP’nin 2020 Sosyal Medya Düzenlemeleri
  • 20/06 Dosyası : ABD’de Protestolar – Sosyal Medya – Trump Çekişmesi
  • 2020/05 Dosyası : Yeniden Düşünmek ; Korona Salgını ve Türkiye

HAFTANIN KELİMESİ

YAZILIM

(İng. Software, Fra. Logiciel)

Bir bilgi işlem dizgesinin işleyişi ile ilgili bilgisayar izlencelerinin, yordamların, kuralların ve gerektiğinde belgelemenin tümü.

İngilizce “Software” sözcüğü “hardware” sözcüğünün karşıtı olarak türetilmiştir. “Hardware” yani hırdavat ya da donanım olarak bilinen fiziksel cisimlerin değişmezliğinin aksine yazılım değişkenlik gösteren esnek yapısıyla karşımıza çıkmaktadır.

1950’lerin sonundaki ilk bilgisayarlarda kullanılan yazılımlar bilgisayarın komut, veri ve işlem panellerindeki yuvalara takılıp çıkarılan kablolarla hazırlanmaktaydı. Lehimlenmeden, yani sabitlenmeden yapılan programlardan (izlencelerden) dolayı “software” olarak adlandırılmıştır. 1966 yılında “software” karşılığında Aydın Köksal tarafından Türkçe “yazılım” sözcüğü kullanılmıştır. Bu sözcük dünyada “software” karşılığında İngilizce dışında kendi ana dilinde (Türkçe’de) kullanılan ilk sözcüktür. Türkçe’den 8 yıl sonra 1974 yılında Fransızlar da kendi dillerinde “logiciel” karşılığını kullanan ikinci ulus olmuştur.

BİZİ TAKİP EDİN

  • 6.3k Takipçis
  • 390.5M Takipçis

TWITTER

Facebook Twitter LinkedIn
Türk İnternet

Turk-internet.com 25 Ekim 2000'den beri Hizmetinizde

TURK-İNTERNET

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

Türk İnternet'ten ilginize çekecek yazılar için bildirim almak ister misiniz?

Abone Ol

© Copyrights 2000-2021 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • Araştırma
  • Etkinlik
  • Kim Nerede?
  • Şirket Haberleri
  • Ürün Tanıtımı
  • Hakkımızda

© Copyrights 2000-2021 - Bu sitede yayınlanan haber/söyleşi/makale ve bilgilerin tüm hakkı turk-internet.com'a aittir.

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Kabul Ediyorum
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary
Always Enabled

Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.

Non-necessary

Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.

SAVE & ACCEPT