• Günlük Haberler
  • *İNSAN KAYNAKLARI
  • *ÜRÜNLER / HİZMETLER
  • BİLİŞİM
  • DOSYALAR
  • e-TİCARET
  • Giriş
  • Kayıt
28 °c
istanbul
26 ° Cum
26 ° Cts
26 ° Paz
26 ° Pts
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa BİLİŞİM Donanım ve Dağıtım Sektör Haberleri İşletim Sistemi Linux

Red Hat Linux

Red Hat Linux

Türk-İnternet Haber Merkezi-Türk-İnternet Haber Merkezi
18 Mart 2001
-Linux
0
Facebook'ta PaylaşTwitter'da Paylaş

Red Hat Linux – UNIX ve Windows dünyası arasında bir köprü oluşturan Linux dağıtımı

Linux Linux’tur. Yoksa değil mi?

Gerçekte tüm Linux dağıtımları birbirine çok fazla benzemez. Her ne kadar tüm Linux dağıtımları Linus Torvalds ve diğer gönüllüler tarafından yayınlanan Linux çekirdeğine dayalı olsa da, üreticilerin kendi ürünleri üzerinde diretmelerinden dolayı Linux dağıtımları arasında oldukça önemli farklar bulunuyor.

Red Hat Linux, Linux dağıtımları arasında en popüler olanlardan birisi olarak dikkat çekiyor. Red Hat Linux’u diğer dağıtımlardan ayıran en önemli farkı kurulumunun ve kullanımının oldukça kolay olmasının yanında çok iyi bir destek personeline sahip olması. Yine de bu destek bazı açılardan sınırlı. Eğer yüksek uçlu bir Red Hat Linux dağıtımı satın alırsanız 30 gün boyunca ücretsiz telefon desteği elde etmiş oluyorsunuz. Bu destekle kurulum ve yapılandırma sorunlarının üstesinden gelebilmek mümkün. Fakat bu sınırlı destek alternatif arayan Windows kullanıcılarının peşine düşen Red Hat’i çok fazla etkilemiyor. Sonuç olarak Red Hat Linux, Linux dağıtımları arasında Windows’a en çok benzeyeni. Bu aynı zamanda dağıtımların içinde en garip olanı da anlamına geliyor.

Garip? Evet Garip. Linux dağıtımlarının büyük kısmı genelde aynı araçları (Çoğunluğu Free Software Foundation, Apache Group ve Xfree86 Group gibi açık sistem yazılımları) kullanırken Red Hat agresif bir şekilde kurulum ve yapılandırma için kendi araçlarını geliştiriyor. Bu araçlar açık sistem yazılımı olarak sunulsalar da geri kalan Linux topluluğunda çok fazla kullanım alanı bulamadılar. Örneğin diğer dağıtımlarla birlikte kullanılabilmesine rağmen Red Hat Package Manager (RPM) yazılımı genellikle Red Hat kullanıcıları tarafından kullanıldı. Benzer bir şekilde Red Hat, kendisini ispatlamış olgun bir teknoloji olan ve Linux topluluğu arasında daha çok kabul görmüş KDE masaüstü yerine henüz emekleme aşamasında olan ve yeterli kararlılığa sahip olmayan GNOME arayüzünün kullanılmasını sağlamaya çalışıyor.

İnternet Kullanımı İçin İdeal İşletim Sistemi

Linux’un çok iyi bir işletim sistemi olmasının en büyük nedenlerinden birisi olan İnternet ve intranet kullanımı Red Hat Linux 6.0’da da sunulmaya devam ediyor. Linux politikalarının sizi Red Hat Linux’a bir İnternet sunucusu platformu olarak bakmanızı engellememeli. Yeni ve geliştirilmiş Linux çekirdeğinin 2.2 sürümüne sahip olan Red Hat Linux 6.0 SMP (Symmetrical Multiprocessor – simetrik çok işlemci) desteği, gelişmiş NFS performansı ve gelişmiş RAID desteği ile İnternet sunucularını güçlendiriyor.

Red Hat Linux çok işlemci desteği ile çok işlemci destekli makineler üzerinde çok iyi ölçeklenebiliyor. Bununla birlikte çok işlemci desteği Linux için yeni bir özellik değil. Linux 2.0 çekirdeği de çok işlemci sunucuları destekleyebiliyordu. Fakat 2.2 çekirdeği ile birlikte aralık yönetimi (interrupt handling) gibi yeni özellikler eklendi. Sonuç olarak Red Hat Linux Intel platformları üzerinde 16 işlemciye kadar ölçeklenebilir hale geldi. Aynı ölçeklenebilirlik SPARC ve Alpha platformları üzerinde de elde edilebiliyor. Buna ek olarak aralıklar (interrupt) dinamik olarak tüm işlemcilere yönlendirilebiliyor ve aralık yöneticileri tamamen sıralanabiliyorlar.

Linux 2.2 çekirdeğindeki bir diğer yenilik ise çoklu disk sürücüleri ile sistem yedeklenebilirliği ve büyük sanal bölümlerin oluşturulabilmesini sağlayan RAID alanında yapılmış. Red Hat Linux 6.0 hem donanım (AMI MegaRaid, DAC 960 ve Compaq SmartArray kontrolörleri gibi) hem de yazılım RAID’i destekliyor. Yazılım desteği doğrudan çekirdek üzerinden destekleniyor. Çekirdek 0,1,4,5 RAID seviyeleri destekleniyor. Bunlara ek olarak sistem çalışırken sökülüp takılabilen depolama araçları işletim sistemi tarafından yönetiliyor.

Red Hat Linux 6.0 geniş hafıza alanlarını da destekliyor. Örneğin Intel ya da Alpha platformu üzerinde 1 GB’a kadar hafıza otomatik olarak bulunabiliyor. Çekirdek yeniden yapılandırılması ile 2 GB’a kadar hafıza desteklenebiliyor. SPARC32 platformunda 3.5 GB hafıza desteklenirken SPARC64 platformunda desteklenen RAM miktarı 64 GB’a çıkıyor. Buna ek olarak 2 gigabayta kadar tek bir takas bölümü destekleniyor.

Red Hat’in İnternet Araçları

Red Hat Linux 6.0 içerisinde Apache HTTP Server, sendmail, WU-FTP Server, DNS sunucusu, çeşitli haber grubu sunucuları ve bir yazdırma sunucusu yer alıyor. Bu noktada red Hat, Red Hat Linux ile güvenli sunucu sunmuyor. Bundan bir önceki sürümde İnternet ticareti için bir güvenli Web sunucusu bulunuyordu. Bu uygulamaların hiçbirisi Web sunucu da dahil olmak üzere Red Hat’e özel değil, bu uygulamaların büyük bir bölümü diğer Linux dağıtımlarında da bulunuyor. Stronghold gibi çeşitli güvenli Web sunucuları Red Hat Linux üzerinde çalışabiliyor. Bununla birlikte Netscape henüz Netscape Enterprise Server’ın Linux sürümünü desteklemiyor. Bu Linux açısından bir eksiklik olarak kabul edilebilir.

Red Hat GNOME’un genelde kullanılmasını sağlamaya çalışsa da Red Hat Linux KDE arayüzünü de içeriyor. Aslında sunucu tarafından baktığımızda sistem yöneticilerinin çoğunun (özellikle UNIX deneyimliler) komut satırını tercih etmelerinden dolayı GNOME ya da KDE kullanılması aslında çok fazla bir şey ifade etmiyor.

RPM ise Linux topluluğunda çok geniş bir kabul görmemiş olsa da aslında çok kullanışlı bir yazılım. Linux olgunlaştıkça daha geniş bir kabul görmek için RPM ya da benzeri bir yazılıma ihtiyaç duyacak. RPM işletim sisteminin ve uygulamaların otomatik olarak kurulmasını ve güncellenmesini sağlıyor. RPM’nin bir diğer özelliği ise sistem yöneticilerinin kurum içerisinde Linux’u kolayca dağıtabilmelerini sağlayabilmesi. Yine de Solaris gibi UNIX implementasyonlarında bulunan yüksek seviyeli sistem yönetim araçları Linux’da bulunmuyor.

Diğer Linux dağıtımlarında olduğu gibi Red Hat Linux’ta da EGCS (Experimental GNU Compiler System) desteği bulunuyor. Red Hat Linux EGCS’nin 1.1.2 sürümünün yanında geleneksel GNU GCC derleyicisini de içeriyor. Bununla birlikte EGCS çok daha zengin C/C++ özelliklerini üzerinde barındırıyor.

İnternet kurulumu açısından Red Hat Linux 6.0’ın bir diğer yeni özelliği trafik biçimlendirme yeteneğine artık sahip olması. Linux yönlendirici artık çeşitli ağ araçları ve kapıları tarafından kullanılan bantgenişliği miktarının kontrol edilebilmesini sağlıyor. Ayrıca hem Gigabit Ethernet hem de IPv6 destekleniyor.

NFS’nin çekirdek seviyesinde desteklenmesi de performansın artmasını sağlarken daha iyi bir şekilde ölçeklenebilme sunuyor. Red Hat Linux yetkilileri NFS desteğinin çekirdek seviyesinde desteklenmesinin ve diğer yeniliklerin performansı yüzde 40 oranında artırdığını iddia ediyorlar.

Red Hat Linux ve Linux çekirdeği üzerinde yapılan geliştirmeler işletim sistemini çok kararlı ve yüksek performanslı bir hale getiriyor. Bu yüksek performans ve kararlılıktan tüm Web ve İnternet siteleri yararlanacak.

Artıları: Yeni SMP ve RAID dizileri desteği; Gelişmiş derleyici performansı; Daha iyi ağ yönetim araçları.

Eksileri: Yönetim araçlarının UNIX sürümlerindeki araçlardan daha az sofistike olmaları; desteğinin 30 günle sınırlı olması; Red Hat’e özel bazı araçlar üzerinde güvensizlik olması.

6.0 Sürümündeki yenilikler: Dört işlemciye kadar SMP desteği, hem GNOME hem de KDE implementasyonu, tam RAID desteği (Sistem çalışırken depolama araçlarının çıkarılıp takılabilmesi yeteneği), Glibc 2.1 desteği, kurulum geliştirmeleri (Web üzerinden doğrudan indirmeler)

Sürüm Notları

Terfi Ölçer: 5

6.1 Sürümündeki Yenilikler: 2.2.13 çekirdeği, gelişmiş kurulum araçları, yazılımların güncel kalmasını sağlayan Red Hat Update Agent, PIII ve XEON desteği ve optimizasyonu, LDAP entegrasyonu, StarOffice v5.1a

Sürüm Notları

Terfi Ölçer: 4

6.2 sürümündeki yenilikler: Gelişmiş partisyonsuz kurulum, gelişmiş X yapılandırması; güçlü Web tabanlı yüksek erişilebilirlik yapılandırma aracı, yazılım güncellemeleri için daha hızlı ve kolay online erişim, gelişmiş yazılım RAID desteği, daha çok destek seçeneği

Sürüm Notları

Terfi Ölçer: 4

7.0 (beta) sürümündeki yenilikler: Xfree 4.0 ve Xconfigurator; USB desteği; yardım metninin kurulum kipinde erişilebilir olması, yeni GNOME varsayılan pencere yöneticisi, LDAP ve Kerberos yapılandırması; çok CD’li kurulum paketi

Sürüm Notları

Terfi Ölçer: 3
İncelenen Sürüm: 6.0

İnceleyen: Kevin Reichard
Son Güncelleme: 08/03/2000
İlk inceleme: 05/05/1999

Etiketler: Haber

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

YAZARLARIMIZ

Ernur Öktem
  • Yakında Yerli Üretim Huawei Telefonlar mı Göreceğiz?
Fusun S.Nebil
  • Felsefe, Tarih ve Gençler.. Bu Ülkede Ümit Biter mi?
Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
  • Dezenformasyonla İlgili Yeni Avrupa Uygulama Kuralları: Öz Düzenlemeden Ortak Düzenlemeye
Mehmet Taşnikli
  • İnternet Devleri, AB’nin Yeni Dezenformasyonla Savaş Kurallarını İmzaladı
turk-internet.com / Bilgi
  • “Bağlantınız Gizli Değil” Uyarısı Nedir, Karşılaşıldığında Ne Yapmalı?
Ümit Ağaçsakal
  • “Bırakınız Yapsınlar” mı, “Durdurun Otursunlar” mı?

HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI

  • Bu Sefer Boğaziçili Akademisyenler, Mezunlar ve Öğrenciler mi Fişlenmek İsteniyor?
  • BTK, Abone Deseni’ni Seçim Nedeniyle mi Almaya Çalışıyor?
  • Seçim Yaklaşırken, Kişisel Veriler Kötüye Nasıl Kullanılır?
  • Araştırmacılar, Bluetooth Sinyallerinin Akıllı Telefonları İzlemede Kullanılabileceğini Ortaya Çıkardı
  • Google, Kadın Çalışanlara Haksız Uygulamalar Nedeniyle 118 milyon Dolar Ödeyecek

HAFTANIN KELİMESİ

3GPP

3. Nesil Ortaklık Projesi (3GPP), dünya çapında çeşitli mobil (hücresel) ve telekomünikasyon standartlarını geliştiren ve sürdüren bir grup standart kuruluşudur.

3G ile birlikte kurulmuş ve telekom endüstrisinin Birleşmiş Milletleri diye tanımlanabilir. Sonraki nesiller için de standartları belirlemiştir.

Detayı için Wiki-Turk'e bakınız

Bildirimler

Turk-internet.com masaüstü bildirimlerini almak için lütfen buraya tıklayın

Son Yorumlar

  • Seçim Yaklaşırken, Kişisel Veriler Kötüye Nasıl Kullanılır? için [email protected]
  • Video Sunan Platformları En İyi Nasıl İzleriz? için Tolga Kaprol
  • Rusya, Meta’ya (Facebook) Erişimi Engelledi için Tolga Kaprol
  • Metaverse, Bir Can Simididir için tkaprol
  • Kademeli Tarifede Elektrikten Tasarruf Tüyoları için maltun1

Haber bültenimize abone olun

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

© 2021 Turk-Internet.com

No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda

© 2021 Turk-Internet.com

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Yeni Hesap Oluştur

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Gizlilik Bildirimi.