Rusya Milli Parlamentosu(Duma), İnternet’te çeşitli düzenlemeler yapacak, 15 tasarıyı inceliyor.
Duma’nın enformasyon politikaları komisyonuna danışmanlık yapan Yury Travkin, internet.com’a yaptığı açıklamada “Online ilişkilerimizi yönetmemiz gerekiyor. Eğer, WTO’ya (World Trade Organization – Dünya Ticaret Örgütü) girme konusunda ciddi görünmek istiyorsa, Rusya’nın İnternet’te çeşitli düzenlemeler yapması büyük önem taşıyor” dedi.
Travkin, tasarılar hakkında ayrıntılı bilgi vermese de paketin, muhtemelen, ticari spam ve çöp postaları yasaklama, entelektüel hakları koruma, telif haklarını ihlalleri önleme, online ödemeleri güvenli kılma ve sayısal imzaların yasal hale getirilmesi gibi konuları içereceğini belirtti.
Tasarılardan birisinin, İnternet yayınlarının, medyanın resmi olarak tanınmak için İletişim Bakanlığı’na kayıt olmalarını gerektirmesi, konuşma özgürlüğü taraftarlarının tepkisini çekecek. Şu anda, Rusya’da birçok örgüt, hem resmi olarak tanınmak, hem de medyaya tanınan vergi avantajlarından yararlanmak için bakanlığa isteyerek kayıt olmuş durumda. Rusya’nın haber ve bilgi sitelerinden biri olan Polit.ru’yu yürüten Dmitry Itskovich, online medyaya, diğer medyalara davranıldığından daha farklı davranılacağını zannetmediğini belirtti.
Hukuk bürosu Lovells’in e-ticaret uzmanı Timofei Kotenev, teklif edilen tasarıların yasal bir temel oluşturarak, online ticaretin Rusya’da gelişimini sağlayacağını belirtti. Kotenev, ayrıca, İnternet’in ülkesel sınırları tanımadığını, bu yüzden Duma’nın, tasarıların uluslararası standartlara uygun hazırlandığından emin olması gerektiğini sözlerine ekledi. Kotenev, İnternet’in büyümesine katkıda bulunduğu sürece, hükümetin bu işe el atmasını hoş karşıladığını belirtti.
Kotenev, düzenlemelerin, bazı sorunlara yol açabilme tehlikesinin olduğunun da altını çizdi. Örneğin, sayısal imza kullanarak anlaşma yapmak isteyen şirketlerin, Federal İletişim ve Bilgi Dairesine kayıt olması gerektiğini ve bu hareketin de gizliliğin ihlal edilmesine neden olabileceğine dikkat çekti. Hükümet muhaliflerinin, İnternet üzerindeki kontrolleri, bu endişeleri haklı çıkarıyor.
Federal Security Service ya da FSB olarak adlandırılan eski KGB, şu anda, e-postaları ve diğer İnternet iletişimlerini SORM (System for Operational Investigative Activities) adı verilen bir yazılımla izliyor. FSB, programın, siber suçluları, teröristleri ve casusları yakalamaya yardımcı olduğunu iddia ediyor. SORM, elektronik aktarımlara göz atmaları için, güvenlik servislerinin izin almasını gerektiriyor, fakat FSB’nin kuralları kolaylıkla çiğneyebileceği belirtiliyor.
Troika Dialog analistlerinden Tom Adshead, mevcut kuralların yok sayılmasının kesinlikle bir problem oluşturacağını düşünüyor. Adshead, “Şu anda tamamı yok sayılan yasalar bulunuyor. Yapmaları gereken tek şey, bu yasaları İnternet’e uygulamak ve sistemin yasalara uymasını sağlamak” diyor.
Adshead, İnternet’in Rusya’da yayılmamasının en önemli nedeninin, uygulanabilir kanunlar olmamasının değil, insanların bilgisayar alacak paralarının olmaması olduğunu da sözlerine ekledi.
Rusya’daki bilgisayar kullanıcılarının sayısı, geçtiğimiz yıl iki katına çıkarak 3 milyona ulaşmış. Bu, Rusya’nın nüfusunun yüzde 2’sini oluşturuyor. IDC, 2004 yılında Rusya’da 9.4 milyon İnternet kullanıcısı olmasını tahmin ediyor.