2007’nin ilk çeyreğine, IMG (The Information Management Group) firmasının satın alınması ve entegrasyon hazırlıkları, S&T hissesinin pazarda izlediği olumlu trend, danışmanlık ve çözüm alanlarında genişleme için grup çapında alınan önlemler damgasını vurdu. Orta ve Doğu Avrupa’nın bazı bölgelerindeki politik gelişmeler de etkili oldu.
2006’nın son aylarında, pek çok büyük proje başarıyla sonlandırıldı. 2007’nin ilk çeyreği ise siparişlerin alınması, yeni projelere başlanması, şirket tarihindeki en büyük satın almanın gerçekleştirilmesi ve sermaye piyasasının son derece olumlu reaksiyonları ile geçti. Bu dönemde, hisse senedi fiyatı %45 artarak 57 Avro oldu. Şirketin piyasa değeri, 140,2 milyon Avro’dan 203,4 milyon Avro’ya çıktı.
S&T AG CEO’su Christian Rosner, ilk çeyrekle ilgili olarak şu açıklamayı yapıyor:
Stratejik hedeflerimize doğru yol almayı sürdürüyoruz. Sermaye piyasası da bunu ödüllendiriyor. Organik büyümeyi de desteklemek için, ilk çeyrekte bazı yeni inisiyatifler aldık. Şu anda bunları sonuçlandırmaya çalışıyoruz. Ayrıca, hem teknoloji alanında, hem de hedef sektörlerimize uygun yeni uzmanlarla çalışmaya başladık.
S&T, SAP ile işbirliği yaparak, grubun temsil edildiği 9 ülkede (Polonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Slovenya, Hırvatistan, Sırbistan, Romanya, Türkiye ve Avusturya) bir SAP Orta Ölçekli İşletmeler Atağı başlattı. Çok sayıda satış ve pazarlama önleminin hedef kitlesini, hızla ve uygun maliyetlerle uygulanabilen, önceden yapılandırılmış SAP çözümlerinin sunulacağı orta ölçekli lüks işletmeler oluşturuyor. Örneğin, S&T’nin Hırvatistan’daki hedef kitlesi içinde her biri 200’ün üzerinde çalışana sahip yaklaşık 550 şirket, Romanya’da ise her biri 500’ü aşkın çalışana sahip yaklaşık 850 şirket bulunuyor.
2007’nin ilk çeyreğinde, danışmanlık ve çözüm hizmetlerinin artırılması için de önlem alındı. Büyük talep üzerine, Hırvatistan ve Sırbistan’daki SAP eğitim merkezleri planlanan tarihten önce açıldı. Bilgi güvenliği, uyumluluk ve yakınsak iletişim ağları konularını desteklemek üzere, S&T merkezde personel artışına gidildi ve grup genelinde bu konulara ilişkin faaliyetler artırıldı. Bütün grupta danışmanlık ve uzmanlık kapasitelerinin en uygun kullanımı, merkezi bir S&T/IMG kaynak yönetimi tarafından planlandı.
Teknoloji ve sektör bilgisi ile grup genelinde ilgili uzmanların koordineli kullanımının birleştirilmesi, ilk etapta olumlu sonuç verdi. Aralık 2006’da Bükreş’te açılan HP OpenView Beceri Merkezi, Bulgaristan, Slovenya, Romanya ve Slovakya başta olmak üzere, S&T’nin faaliyet gösterdiği farklı ülkelerden sipariş almaya başladı. Slovenya’da bulunan IBM Tivoli Beceri Merkezi de faaliyetlerini başarıyla sürdürüyor. Rosner, konuya ilişkin olarak şunları söylüyor:
Müşteri ve distribütörlerimiz, bu teklife çok olumlu baktılar. Beceri Merkezleri, S&T’nin faaliyet gösterdiği ülkelerdeki pazarlama ekiplerini aktif olarak destekledi. Bu da sonuçlandırılan sözleşme sayısının artmasına yardımcı oldu.
Macaristan’daki politik gelişmelerin yanı sıra Rusya ve Ukrayna gibi diğer pazarlardaki özel durumlar, ilk çeyrekte S&T’nin faaliyetlerini etkiledi. Müşterilerin harcamalarındaki kısmi durgunlukta, AB ödenek programlarının sonlanması da rol oynadı. Örneğin S&T, 2006’da Slovenya’da Avro’ya geçiş hazırlıklarında pek çok sipariş aldı ve 2006 sonunda bunları başarıyla tamamladı. Rosner, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yapıyor:
2006’da satın alınan Grall, Unitis, T-Systems Türkiye ve BEELC firmalarının entegrasyonu, yalnızca büyük bir dikkat değil, 2007’nin ilk çeyreğinde sonlandıralabilecek yatırımlar da gerektirdi. 2006’nın ilk çeyreğinde S&T’nin 1.900 çalışanı vardı. Satın almalarla birlikte bu sayı 2007’nin ilk çeyreğinde 2.376 oldu.
EITO uzmanları, 2007 yılında özellikle Doğu Avrupalı çok sayıda şirket için çift haneli büyüme rakamları öngörüyorlar. S&T, IMG’nin satın alınmasıyla, 23 ülkede 3.000 çalışanla hizmet vermeye başladı. Rosner, konuyla ilgili olarak şunları söylüyor:
Gerek pazarın, gerekse şirket olarak büyümemizin getirdiği kimi zorluklarla mücadele ediyoruz. Bunda IMG entegrasyonu da rol oynuyor. Belli bir potansiyel var ve hem pazar, hem de müşterilerimiz bize çok güveniyor. 2007’de, BT danışmanlığı, çözümler ve hizmetler alanlarındaki lider konumumuzu genişleteceğiz. Ayrıca, çokuluslu müşterilerle daha fazla iş yapacak, grup içindeki becerilerimizi daha yaygın bir biçimde kullanacağız.



Kaynak : 