Kurumsal yazılım devi SAP, İsrail şirketi WalkMe’yi tamamı nakit olarak yapılacak bir işlemle 1,5 milyar dolara satın alıyor. Şirket, Haziran 2021’de Nasdaq’ta 2,5 milyar dolarlık değerlemeyle halka açıldı ve 286 milyon dolar topladı. SAP şirkete hisse başına 14 dolar ile değerinin %45 üstünde bir fiyat veriyor.
İlk çeyrekte, %4’lük yavaş bir büyüme oranı ile 69 milyon $ ciro yapan şirketin hâlâ para kaybettiği belirtiliyor. Ancak önceki 25 milyon dolarlık zarara göre bir gelişme göstererek 8 milyon dolarlık işletme zararı kaydetti. Ancak WalkMe’nin faaliyetleri nakit üretiyor, dolayısıyla SAP’nin anlaşmanın bir parçası olarak alacağı 339 milyon dolar tutarındaki halka arz fonlarının çoğu hala kasasında kalıyor.
WalkMe, SAP’nin İsrail’deki Ra’anana ve Tel Aviv olmak üzere iki yerde 900 kişinin çalıştığı geliştirme merkezine entegre edilecek. Merkez, çoğu son yirmi yılda olmak üzere, yıllar içinde 11 startup’ın satın alınması ile oluştu. WalkMe’nin satın alınması SAP’nin 12. ve bugüne kadar İsrail’de gerçekleştirdiği en büyük işlem oldu. İsrail merkezi, SAP bulut platformundan sorumlu ve kullanıcı kimliği yönetimi, gizlilik, kişiselleştirme ve kullanıcı deneyimi alanlarında faaliyet gösteriyor.
Ayrıca Signavio ve LeanIX’in ardından SAP’nin iş dönüşümü çabalarını hızlandırmak amacıyla yaptığı üçüncü büyük satın alma olarak da sıralanıyor.
Satın almayla ilgili olarak SAP SE CEO’su ve Yönetim Kurulu üyesi Christian Klein şöyle konuştu :
“Uygulamalar, süreçler, veriler ve insanlar başarılı bir iş dönüşümünün dört temel unsurudur. WalkMe’yi satın alarak son kullanıcılarımıza sağladığımız desteği iki katına çıkarıyoruz ve onların BT yatırımlarından maksimum değeri elde etmek için yeni çözümleri ve özellikleri hızlı bir şekilde benimsemelerine yardımcı oluyoruz.”
WalkMe CEO’su Dan Adika ise şunları söyledi :
“SAP ile güçlerimizi birleştirmenin heyecanını yaşıyoruz. Bu satın alma, yolculuğumuzda önemli bir dönüm noktasına işaret ediyor ve bize ürün tekliflerimizi geliştirmek ve pazar erişimimizi genişletmek için gerekli kaynakları ve müşteri tabanını sağlıyor. SAP’in kapsamlı ekosisteminden yararlanarak önemli büyüme fırsatlarının kilidini açmaya ve müşterilerimize daha fazla değer sunmaya hazırız. Birlikte yenilik ve olağanüstü hizmetle dolu bir geleceği sabırsızlıkla bekliyoruz.”
2011 yılında Rafael Sweary ve Dan Adika tarafından kurulan WalkMe, web sitesinde gezinmeyi kolaylaştırmak için gerçek zamanlı, ekran üzerinde rehberlik sağlayan bir çözüm olarak başladı. Yıllar geçtikçe ve birden fazla satın almanın ardından şirket, kullanıcılara yönelik kişiselleştirilmiş rehberlik, iş akışı otomasyonları ve yapay zeka destekli içgörüler ile kuruluşların sürekli teknoloji değişiminde yön bulmasına olanak tanıyan tam teşekküllü bir “dijital adaptasyon platformu (DAP)” sağlayıcısına dönüştü.
DAP, bir kuruluşun teknoloji yığınında bulunan tüm uygulamaların üzerinde yer alır ve kullanıcıların bu hizmetlerden en iyi şekilde yararlanmasına yardımcı olmak için kişiselleştirilmiş rehberlik, yönlendirmeler ve otomasyonları üst üste bindirir. Bu, bir uygulamada gezinmelerine yardımcı olmaktan kayıt hataları gibi anlaşmazlık noktalarını gidermeye kadar her şey olabilir.
WalkMe, 2023’ün başında işten çıkarılan 43 çalışanın yanı sıra geçtiğimiz Nisan ayında da 112 çalışanla yollarını ayırarak geçen yıl birkaç tur işten çıkarma yaşadı. İkinci tur işten çıkarmalar şirket çalışanlarının %10’unu oluşturdu.



Kaynak : 