2020’nin sonlarına doğru çıkacak olan SAS®Viya®4, en son bulut teknolojilerinden yararlanacak şekilde geliştirildi. Sürekli güncellenebilecek şekilde tasarlanan yeni mimari, analitik özelliklerini her yerde herkesin kullanımına sunuyor. Karar alma sanatını yapay zeka ve analitikle birleştiren SAS Viya sayesinde kurumlar hızlı ve doğru kararlar alabilecek. Yeni sürümün ardındaki yenilikçi özellikler, SAS’ın kurumlara veriyi bilgiye çevirme becerisi katmasını hedefliyor. Bulut bilişime uyumlu bu yepyeni sürüm SAS’ın yapay zekaya yaptığı 1 milyar $’lık yatırımın bir sonucu.
SAS COO ve CTO’su Oliver Schabenberger, konuyla ilgili olarak şöyle konuştu;
“Bu sürüm SAS platformu ve müşterilerimiz için iddialı ve yenilikçi bir adım. Kurumlar dijital dönüşümlerini çeviklik, hız, otomasyon, bilgi ve süreklilikle desteklemek istiyor. SAS Viya 4, tüm bu özellikleri taşıyor. Her düzey kullanıcı için bulut bilişim uyumlu gelişmiş analitik ve yapay zeka ile iş zekasını bulutta zeki iş süreçlerine dönüştürüyoruz.”
IDC Analitik ve Bilgi Yönetimi Grubu Başkan Yardımcısı Dan Vesset ise şu ifadeleri kullandı;
“Kurumsal şirketler, bulut bilişim uyumlu mimarilerle veri ve analitik teknolojilerinde önemli değişikliklere gidiyor. SAS Viya; konteyner ve mikro servis özellikli mimarilerde veri ve analitik iş yüklerini esnek ve verimli bir şekilde yönetme olanağı sunuyor. Kurumlar analitiği kullandıkları ortamdan ayırarak hizmet ölçeğini hızla değiştirme ve karar alma süreçlerini daha çevik bir şekilde tamamlama becerisi ediniyor.”
Herkes için her yerde analitik
SAS yapay zeka ve makine öğreniminin karar alma süreçlerine daha kolay bir şekilde eklenmesini sağlıyor. Yeniden tasarlanan bulut bilişim uyumlu mimari ve etkileşimli arayüzlerin veya programlama arayüzlerinin desteğiyle, SAS müşterileri artık programlama diline, veri silolarına veya beceri düzeyine bağlı kalmak zorunda değil. Otomatik veri hazırlama, makine öğrenimi (AutoML) ve model kurulumu sayesinde, kısıtlı veri bilimi kaynaklarının daha verimli kullanılması sağlanıyor ve daha geniş alanda kullanılan özellikler için yapay zekadan daha fazla yararlanılabiliyor. Kolaylıkla anlaşılabilecek terimlerle sunulan sonuçlar, herkesin anında rahatlıkla harekete geçebilmesini sağlıyor.
API’lara yeniden odaklanan SAS Viya 4, uygulama geliştiricilerinin veri bilimi ekipleriyle iş birliği yapmasını ve değişen kurumsal ihtiyaçlara hızlı yanıt vermesini kolaylaştırıyor. Bu özellikler sayesinde müşteriler, kurumsal ölçekte analitik verilerini en verimli biçimde alıp kullanabiliyor. Müşteriler yalnızca ihtiyaç duydukları yapay zeka hizmetlerini kullanıyor.
SAS Viya 4 bir sürekli entegrasyon, sürekli dağıtım (CI/CD) süreci kullanarak müşterilerin kendi sürüm aralıklarını seçmesine olanak veriyor. Böylece müşteriler hazır oldukları an en son ürün yeniliklerine geçebiliyor veya kendi değişim programlarına göre güncelleme yapabiliyor. Kubernetes tarafından yönetilen konteyner tabanlı mimari; Azure, Google, AWS ve OpenShift gibi farklı bulut ortamlarına taşınabiliyor.
Analitik farklılaşıyor
Her kurum veriye sahip olsa da asıl önemli olan bu veriyle ne yapıldığıdır. Analitik konusunda tecrübeli kurumlar, modellerle alınan kararların sonuca büyük etkisi olduğunu bilir. SAS Viya 4 model kurulumunu sadeleştirerek kurumların analitiğin “son adımını” atmasına yardımcı oluyor. Ayrıca tüm analitik modellerin performansını tek bir merkezden izleyip yönetme imkanı veriyor.
Kurumlar ayrıca aldıkları kararları açıklamakta ve etik yapay zeka kullanımını teşvik etmekte zorlanıyor. Yapay zeka ve makine öğreniminin yaygınlaştığı günümüzde, SAS Viya 4 tüm açık kaynaklı modellerin ve SAS modellerinin, kaynakların ve şablonların yönetimini tek bir merkezden gerçekleştirerek tüm model faaliyetlerini bütünüyle izleme ve kontrol etme olanağı sunuyor.
Bulut teknolojileri gelişiyor. SAS Viya 4’ün mimarisi de bu gelişime ayak uyduracak şekilde tasarlandı. Müşteriler analitik yatırımlarının çoğunu, SAS Cloud’tan veya açık ya da özel bulut sağlayıcılarından hizmet olarak yazılım (SaaS) şeklinde yapabiliyor.