Internetin hızlı gelişimi, internet üzerinden işlenen suçları da beraberinde getirmeye başladı. Ancak, yasal boşluklar nedeniyle hangi faaliyetin suç teşkil ettiği henüz bir netliğe kavuşmuş değil.
Adalet Bakanlığı tarafından uzun süredir üzerinde çalışılan bir yasa tasarısı olduğunu belirten Superonline Genel Müdürü Savaş Ünsal, şöyle konuştu; “Veri Korunması Kanunu’nun hızla yasalaşması, sektörün gelişimi açısından çok olumlu bir etki yaratacaktır. Bu yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte açık ve gizli kalması gereken bilgiler netlik kazanacak. Biz, Superonline olarak 4442 sayılı Çıkar Amaçlı Suç Örgütleriyle Mücadele Kanunu hükümlerine dayanılarak hazırlanan -iletişimin dinlenmesi ve tespiti- kurallarını içeren yönetmelikle ilgili çalışmalara gerekli desteği vermeye hazırız. Burada önemle üzerinde durulması gereken konu, başka kaynaklardan elde edilemeyen ve başka yollardan tespiti mümkün olmayan durumlarda internet kayıtlarının dinlenmesi yoluna başvurulmasıdır.”
Şahsi bilgiler özenle korunmalı
ISS’lerden istenecek bilgi ve kayıtların dava ile doğrudan ilgili olması gerektiğine dikkati çeken Ünsal, “ISS’lerden istenecek bilgilerin ne amaçla kullanılacağı, kişinin ne kadarlık bir süre için dinlemeye alınacağının netlik kazanması ve talepte bulunan adli organların bu konuyla ilgili geniş bilgiye sahip olmaları gerekiyor. Bizim görüşümüz, e-postaların içeriği ile ilgili detaylı bilgi istenmemesi, ayrıca, kişisel bilgilerin de korunabilmesi için soruşturma sonrasında kayıtların imha edilmesi yönündedir” dedi.
Internette suçla mücadele konusunda Superonline olarak tüm sorumlulukları yerine getirmeye hazır olduklarını söyleyen Ünsal, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tüm bunların yanısıra internetin özgür bir ortam olduğu, kişisel hak ve özgürlüklerin korunması gerektiği unutulmamalıdır. Yürürlüğe girecek yasa ile, hangi dataların ne kadarlık bir süre için ve hangi içerik detayları çerçevesinde tutulması gerektiği netleştirilmelidir.
Günümüz şartlarında ISS’lerin pek çok datayı gereksiz ve sürekli olarak arşivlemesi verimli bir yöntem olmayacaktır. ISS’ler olarak bizlerin görevi, internetin gelişimine katkıda bulunmak, yeni iletişim kanalları geliştirmek ve internet kullanımını her şekilde desteklemektir.”