• Günlük Haberler
  • *İNSAN KAYNAKLARI
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • Giriş
  • Kayıt
26 °c
Istanbul
26 ° Sal
26 ° Çar
26 ° Per
26 ° Cum
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result

SiberAlem.com: 100.000 Yeni İnsan

Dergi, sohbet odaları, interaktif fasiliteler gibi bölümleriyle hizmet veren, ancak çöpçatanlık hizmeti ile öne plana çıkan siberalem.com, 100 bini aşkın üye sayısına her gün 500 – 600 yeni üye ekleyerek büyümeye devam ediyor. Sitenin yeni versiyonunda, bir çok yenileklerin yer alacağı, kuantum fizikçileriyle Galatasaray fanlarının birbirlerine çarpmadan iletişime geçebilecekleri bir ortam tasarladıklarını anlatan Metin Solmaz, turk-internet.com’un sorularını yanıtladı.

Serap Naz Başar-Serap Naz Başar
25 Eylül 2001
-Genel
0
Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşLinkedin'de Paylaş

Dergi, sohbet odaları, interaktif fasiliteler gibi bölümleriyle hizmet veren, ancak çöpçatanlık hizmeti ile öne plana çıkan siberalem.com 100 bini aşkın üye sayısına her gün 500 – 600 yeni üye ekleyerek büyümeye devam ediyor. Sitenin yeni versiyonunda, bir çok yenileklerin yer alacağı, kuantum fizikçileriyle Galatasaray fanlarının birbirlerine çarpmadan iletişime geçebilecekleri bir ortam tasarladıklarını anlatan Metin Solmaz, turk-internet.com’un sorularını yanıtladı.

Bu fikir nasıl oluştu ve ne tür aşamalardan geçti?

Metin Solmaz : Siberalem.com, 1997 yılından bu yana vakitsizlikten dolayı ertelediğimiz bir proje. “İnsanların tanışmalarını, buluşmalarını sağlayacak bir internet ortamı fikri”nde, orijinal birşey yok. Siberalem.com’un orijinalliği, işe yaramasında. Siberalem.com, insanlara kuru bir yazılım değil, 100 bin aktif üyesiyle yaşayan bir “community” sunuyor.

Gerçekleşmesi nasıl ve ne zaman oldu

Solmaz :Siberalem, yaklaşık olarak, bir yıl boyunca, yüzlerce yabancı site analiz edildikten ve birçok teknoloji incelendikten sonra oluşturulan bir business plan çerçevesinde gerçekleştirildi. Eylül 2000’de online oldu. En geç Aralık 2001’de de ikinci versiyonu online olmuş olacak.

İkinci versiyonda ne gibi yenilikler olacak

Solmaz : İkinci versiyonda, herşeyden önce, “site içinde sitecikler” diyebileceğimiz “Sibergruplar” olacak. Bu grupların kendi forum alanları, linkleri, fotoğraf albümleri, ajandaları, makale alanları, sohbet odaları olacak. Kullanıcıların oluşturduğu bu sibergrupların yönetimi/denetimi tamamen kurucularında ve kurucuların tayin ettiği yöneticilerde olacak. Gruplarına üye olanlara sorular sorup, beğenmedikleri üyeleri bu gruplardan atabilecekler.

Şu anki siberrobot’un gelişkin bir versiyonu olan ticker uygulamasıyla, o anda sistemde olan arkadaşlarına, yeni mesajlarına, sibergruplarına tek tıkla ulaşabileceği gibi, daha önceden verdiği arkadaş arama kriterlerinin sonuçları, otomatikman her beş dakikada bir yenilenerek bu ticker’dan geçecek.

Arkadaş arama sayfaları, 11 çeşit olacak. Yani artık siberalem’de okuduğu kitaptan, seyrettiği filme, TV izleme alışkanlıklarına kadar, onlarca değişik biçimde arama yapabilecekler.

Günün şiiri, mp3’ü, fotoğrafı, alıntısı ve muhtelif oyunlara ek olarak, forumlar, Q&A’ler ve daha onlarca yenilik var ikinci versiyonda.

Sitenin geliri ne şekilde sağlanıyor?

Solmaz : Şu anda, reklam gelirleri, muhtelif re-seller’lıklar ve sponsorship’likten gelir elde ediyor. İkinci versiyondan sonra artacak olan hizmetlerin bir kısmı paralı olacak.

Üyelik sisteminiz hakkında bilgi verir misiniz? Kişiler üye olmak zorunda mı ve üyelik herhangi bir ücrete tabi mi?

Solmaz : Siteyi tam olarak kullanabilmek için üye olmak zorunlu. Üyelik, bütünüyle bedava ve e-posta adresi dışında hiçbir özel bilgi sorulmuyor. Yaklaşık 6-7 tanesi zorunlu olmak üzere 50 kadar soruya muhatap oluyor kullanıcı. Pek çoğu da bütününü dolduruyor.

Bu sorular neden gerekli?

Solmaz : Bu bilgiler, kullanıcı profillerini oluşturuyor ve birbirlerini bu profiller üzerinden tanıyorlar. Bu profiller, en geç 24 saat içinde editörlerimiz tarafından kontrol ediliyor ve uygun bulunanlar, onaylanıyor.

Hangi durumlarda onaylanmıyor?

Solmaz : Özel bilgi vermek, reklam, hakaret ve propoganda unsurları bulundurmak gibi sebepler olabiliyor.

Üye sayınız nedir, günde ortalama kaç yeni üye geliyor?

Solmaz : Üye sayımız, 100 binin biraz üzerinde, günde yaklaşık, 500-600 civarında onaylanmış yeni üye geliyor.

Site trafik rakamınızı öğrenebilir miyiz, günde kaç sayfa gösteriyorsunuz?

Solmaz : Günde ortalama 30 bin ayrı kişiye 700 bin sayfa gösteriyoruz.

Altyapınızdan biraz bahseder misiniz, bu kadar yoğun bir trafiğe nasıl cevap veriyorsunuz?

Solmaz : HP ile çalışıyoruz. Server’arımız Comnet’te co-locate ediliyor. Türkiye’nin en büyük internet paylaşım alanı olan TIX’e sınırsız bandwidth ile bağlıyız. Web serverlarımız ve database serverlarımız en yüksek teknoloji ile donatılmıştır.

Üye profiliniz nasıl?

Solmaz :Çok genel olarak söylersek: Ağırlıklı olarak 25-35 yaşları arasında, büyük şehirlerde ve Türkiye içinde oturan, yarısından fazlası üniversite mezunu..

Sitede sadece çöpçatanlık mı yapılıyor, daha farklı işlevler var mı? Örneğin ev arkadaşları bulunuyor, daha ne gibi işlevler var?

Solmaz : Dergi, sohbet odaları, interaktif fasiliteler.. siberalem.com’da çok fazla bölüm var. Ancak; çöpçatanlık, birinci versiyonda en fazla öne çıkan unsur oldu ister istemez. İkinci versiyonda, bir community’den beklenebilecek neredeyse bütün fasiliteler eklendi. Yani, kuantum fizikçileriyle Galatasaray fanlarının birbirlerine çarpmadan iletişime geçebilecekleri, sohbet edebilecekleri bir ortam tasarladık ikinci versiyonda.

Çarpmadan iletişime geçmek derken, bu konuyu biraz açar mısınız?

Solmaz : Alt komüniteler, yukarıda bahsettiğim, üyelerin işlettiği sibergruplar sayesinde olduğu için, herkes kendini yakın hissettiği grupta var olacak. Bu gruplara uyum sağlayamayanlar, grup yöneticilerince elenecek. Grup yöneticileri de grup yaratıcıları tarafından seçildiği için sibergruplar, kendi kendini yöneten mekanizmalar halini alacak. Böyle bir ortamda, kuantum fizikçilerinin buluştuğu bir sibergrup, sadece kuantum fizikçileri için ilginç olacaktır diye düşünüyoruz. Aynı biçimde, sadece komik fotoğraflar forward etmek isteyen kullanıcının grubu ya da Galatasaray fanlarının grubu da kuantum fizikçisi için ilginç olmayacaktır.

Siteniz üzerinde tanışıp evlenenler oldu mu, bundan nasıl haberdar oluyorsunuz?

Solmaz : Bize e-posta ya da telefonla haber geldikçe haberdar oluyoruz. Haber verdikleri kadarıyla, son 7-8 aydır, ayda ortalama sitemiz üzerinden tanışan bir çift evleniyor. Muhtemelen bu rakam normalde çok daha fazla.

Flörtler, haftasonu aktiviteleri, muhtelif sporları birlikte yapmak için buluşmalar vb.. sürekli olan şeyler zaten.

Siteye çok yoğun bir talep var, üye sayınız da oldukça fazla sistemi sürekli yenilemeniz gerekiyor mu?

Solmaz : Gerekmez olur mu? Hardware yetiştiremiyoruz… Sürekli performans ölçümleri yapıp, düzenlemelere gidiyoruz, ama bizim siteyi hızlandırmamızla orantılı olarak ilgi de artıyor ve sürekli bir bottleneck oluşuyor. İkinci versiyonda, teknik sorumluluğumuzu piyasanın en itibar sahibi yazılım şirketlerinden Innova’ya, Tamer Gülce kontrolünde bir ekip üstlendi. Bu sağlam ekibe çok güveniyoruz. Bize, bugünküyle karşılaştırılamayacak kadar yüksek teknolojilerle değişik çözümler ürettiler, göreceğiz.

Böyle yoğun bir ilgi bekliyor muydunuz, beklentinizin üzerinde mi oldu?

Solmaz : İlgi muhakkak bekliyorduk, ama yine de beklediğimizin epey üzerinde oldu.

Metin Solmaz Kimdir?

1969’da doğdu. Hacettepe-Matematik, ODTÜ-Fizik, Dil Tarih-Hindoloji okullarında okudu, hiçbirini bitirmedi. DJ’likten garsonluğa, ticarete kadar birçok alakasız iş yaptı. 1990 yılından bu yana, Birikim, Cumhuriyet Dergi, Cumhuriyet Kitap, Express, Milliyet Sanat Dergisi, Müzük, Radikal 2 gibi dergilere, muhtelif internet sitelerine yazdı, yazıyor. Çıkışından batışına kadar dört sene, Ankara Radyo Arkadaş’taydı.

1992’de Korsan Yayınları’ndan “Kenardaki Milyonerler”, 1994’de Pan Yayınları’ndan “Rock Sözlüğü”. 1996’da yine Pan Yayınları’ndan “Türkiye’de Pop Müzik” isimli kitapları yayınlandı.

1996 Kasım’ında, EBİ’de çalışmak üzere İstanbul’a yerleşti. Hala EBİ‘de. Genel Koordinatör olarak görevine devam ediyor.

Etiketler: Portallar - SitelerSöyleşi - Röportaj

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

DEPREMDE HABERLEŞME SIKINTISI

6 Şubat 2023 - Kahramanmaraş Merkezli Deprem Sırasında Yaşanan Haberleşme Sıkıntısına Dair Bilgiler

YAZARLARIMIZ

blank
Ernur Öktem
  • Tarhan : Kullanıcılara İstediğini Değil İhtiyacı Olanı Vermek Gerekir
blank
Fusun S.Nebil
  • TikTok’u Yasaklarlarsa, Biden ve Demokratlar, Z Neslinin Tokadını Yerler mi?
blank
Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
  • GDPR Kararı, Meta’nın Kişiselleştirilmiş Reklam İşini Zora Sokuyor
blank
Mehmet Taşnikli
  • Çip Dünyasının Devi ARM, Halka Arz Öncesi Fiyatları Yükseltmeye Uğraşıyor
blank
turk-internet.com / Bilgi
  • Stalkerware; Sadece Hackerlar Değil, Yakınlarınız da Cihazlarınıza Sızıyor

HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI

  • Operatöre Ceza Verdik, Gelecek Depreme Kadar Kötü Haberleşmeyi Unutun
  • Meta’nın Güvenlik Yöneticisi, Yunanlılar Tarafından Hacklendi ve 1 Yıl Takip Edildi
  • Numarası Bilinen Android Telefonlar Hacklenebiliyor
  • Baz İstasyonları Cinneti ve Enkaz Altında Kalmak
  • Bilişim Uzmanlarının Büyüyen Sorunu Tükenmişlik Sendromu

HAFTANIN KELİMESİ

3GPP

3. Nesil Ortaklık Projesi (3GPP), dünya çapında çeşitli mobil (hücresel) ve telekomünikasyon standartlarını geliştiren ve sürdüren bir grup standart kuruluşudur.

3G ile birlikte kurulmuş ve telekom endüstrisinin Birleşmiş Milletleri diye tanımlanabilir. Sonraki nesiller için de standartları belirlemiştir.

Detayı için Wiki-Turk'e bakınız
blank

Bildirimler

Turk-internet.com masaüstü bildirimlerini almak için lütfen buraya tıklayın

Son Yorumlar

  • İngiliz Düzenleyici Ofcom, Bulut Servislerini ve Akıllı Cihaz Pazarını Soruşturuyor için Tolga Kaprol
  • Seçim Yaklaşırken, Kişisel Veriler Kötüye Nasıl Kullanılır? için [email protected]
  • Video Sunan Platformları En İyi Nasıl İzleriz? için Tolga Kaprol
  • Rusya, Meta’ya (Facebook) Erişimi Engelledi için Tolga Kaprol
  • Metaverse, Bir Can Simididir için tkaprol

Haber bültenimize abone olun

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

© 2021 Turk-Internet.com

No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda

© 2021 Turk-Internet.com

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Yeni Hesap Oluştur

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Gizlilik Bildirimi.