B2B ve B2C artık demode (out) olmaya başladı. Batılı ülkelerde, ‘Profit to Profit’ (P2P- Kârdar kâra) revaçta.
Telekomünikasyon Zirvesi’nde sunum gerçekleştiren Uluslararası IPERGY Şirketi’nin, Kablolu ve Kablosuz İnternet Proje Yöneticisi Michael Ferioli, “B2B’den hep bahsediliyor. Ancak gündemde P2P var. Yani kârdan kâr elde etmek, riskli müşterilerden uzak durmak. 85 kişinin çalıştığı bir kuruluşu, bugün 17 kişi ile vardiya usulü yönetmek mümkün” dedi.
10 yıldır internet sektörü içinde olan Michael Ferioli, yaşadıklarını çok “enteresan” olarak değerlendirdi. Ferioli, son 10 yıldaki gelişmeleri şöyle özeltedi:
Fibere yatırım yapanlar tasfiye oldu
“Her yerde bir anda ISP’ler oluştu. İlk başta IP bazlı networkler vardı. Bunlar subvanse edildi. Daha sonra özelleştiler ve subvansiyonları kalktı. Daha sonra sınır ötesi fiber networkler kuruldu. Artık, her yerde küçük küçük ISP’ler gelişmeye başladı. Bunlar mevcut bir alt yapının üzerinde çalışıyorlardı. 1998’de treni kaçırdılar. Avrupa’da fibere büyük yatırım yapanlar, satış yapma baskısı altına girdiler ve maliyetin çok altında satış yapmaya başladılar. Kapasitenin çok üstünde özel ISP’ler gelişti. Bir anda 100 tane ISP çıktı ortaya. Şimdi bunların bir tanesi bile bağımsız değil. Satın almalar ve konsolidasyon oluştu. Alt yapı değil, içerik sağlayan şirketler ön plana çıktı. Bunlar başkalarının alt yapılarından istifade ediyordu.
Bugün endüstride kriz var mı? Hem evet, hem hayır. Bugün öyle bir noktaya gelindi ki, IP pazarında hiç negatif marj yok. Fiyatlandırmada taban ortadan kalktı. Bir şirket 250 milyon dolarını fiber şebeke için yatırdı, 6 ay sonra tasfiye oldu. Müşteri tabanı ortadan kalktı. ISP’ler müşteri kaybetti. Üçüncü nesil (3G) teknoloji lisanslarına da fazla ödemeler oldu. Peki bu durumda nerdeyiz? Yatırımlarda güven duygusu çok az. Fona ihtiyaç var. Faturalar o kadar yüksek ki, gelir sıfır. Benim şirketimde, yeni bir iş modeli düşündük. Yatırımcılar bize gelip, kardan kar edecekler.”