İnternet ve erişim teknolojilerinde meydana gelen hızlı gelişmeler doğal olarak donanım endüstrisini de etkiliyor. Öncesine nazaran çok daha hızlı bilgisayarlar öncekilerin yerlerini alıyor. Ultrabook, hızlı bir evrim geçiren donanım segmentlerinden birini oluşturuyor. Öyle ki, bu segmentin son dönemlerin en popüler ürünü sayılan tablet PC’leri öldüreceği konuşuluyor. Konuyu, sektörün önde gelen oyuncularından biri olan Acer’ın Türkiye Ülke Müdürü Sinan Kender’e soruyoruz. Acer’ın, bu yöndeki değerlendirmelere katılmadığını ifade eden Kender, bunun nedenini şöyle açıklıyor:
“Biz böyle bir şey olacağına inanmıyoruz çünkü her ürünün kullanım alanının farklı olduğunu düşünüyoruz. Baştan başlayacak olursak: Netbook Türkiye’de iki amaçla alınıyor. Bunlardan birincisi insanlar bunu ucuz bir notebook olarak alıyor. İkincisi de evin ikinci cihazı olarak yani evde bir tane 15 inch, 17 inch bir notebook veya desktop var, ancak seyahate gidileceği zaman veya dışarı çıkılacağı zaman daha hafif bir cihaz isteniyor.
Fiyatının daha uygun olması dolayısıyla da bir netbook alınıyor. İki kullanım alanına baktığınız zaman tablet PC’lerin evin ikinci cihazı olarak kullanılan netbook’ların biraz önüne geçeceğini düşünüyoruz.
Ancak ucuz notebook olarak alınan netbook’un önüne geçmeyecektir. O nedenle bu eğilimin devam edeceğine inanıyoruz. Zaten baktığınız zaman 2009’dan itibaren Türkiye’deki netbook pazarı toplam mobil pazarın %5’lerinden 2010’un sonlarında doğru ’lerine geldiğini görüyoruz.
Bunun %1-%2’si şimdi yavaş yavaş aşağıya doğru iniyor. Gelinen noktada bunun %18’ler seviyesine indiğini görüyoruz. Belki biraz daha inecektir ancak tablet netbook’u öldürmeyecek, netbook satılmaya devam edecek.”
Kullanıcı alışkanlıklarına bakıldığında tablet kullanıcılarının daha yeni trendleri takip eden; ultra ince, ultra hafif bir cihaz isteyen kişiler olduklarını ifade eden Kender, bu profile sahip kullanıcıların daha fazla para ödemeye razı olabildiklerini söylüyor. Kender, netbook kullanıcılarını ise şu şekilde tanımlıyor:
“Netbook tarafında baktığımız zaman kullanıcıların önemli bir bölümü hala klavyesi, ekranı olsun, açayım istiyor. O yüzden o tip kullanım alışkanlıklarından vazgeçmek istemeyen tüketiciler için netbook devam edecektir. Ayrıca fiyatlar arasında da oldukça büyük bir fark var. Bugün bir netbook, tabletin neredeyse yarı fiyatı civarında. O yüzden tablet fiyatlarının 2012’de bir nebze aşağı ineceğini tahmin etmekle beraber netbook fiyatlarının ineceğini kesinlikle öngörmüyoruz.
Bir adım ileri gidecek olursak tabletlerimizi ifade ederken bunun kullanım amacının içerik tüketmek olduğunu ifade etmiştik. Şu anda bilgisayarda iki çeşit aktivite yapılıyor; içerik yaratmak ve içerik tüketmek. İçerik yaratmak ne demek, işte bugün hepimizin profesyonel hayatta yapmış olduğumuz, e-mail yazmak olsun, ofis aplikasyonlarından dosya yapmak olsun, Power Point’te sunum hazırlamak olsun veya Word’de bir döküman yazmak olsun, bunların hepsi içerik yaratmak olarak tanımlanıyor.
İçerik tüketimi ise internette sörf yapmak, Facebook’a girmek, Twitter’a tweet atmak, sosyal medyada arkadaşlarınızın ne yaptığına veya resimlerine bakmak yani internette olan içeriği tüketmek. Yani bir şey oluşturmuyorsunuz ama içerde geziniyorsunuz. İçerik tüketmek için bir klavyeye ihtiyacınız yok. Ya da iki satırlık bir e-mail atıyorsanız zaten ekrandaki klavyeyi gayet rahat bir şekilde kullanabiliyorsunuz. Ama gerçek anlamda baktığınız zaman, içerik tüketiminde zaten dokunmatik olarak istediğiniz her yere click edebiliyorsunuz, slide edebiliyorsunuz, bir sürü aktivite yapabiliyorsunuz ama bir şey oluşturmadığınız için klavyeye veya mouse’a gerek yok.
Ultrabook tarafı yine ultra ince, ultra hafif, ultra pil ömürlü ve Intel’in yeni platformu sayesinde yüksek performanslı. Dolayısıyla, bu aslında bildiğimiz normal notebook’tur ancak çok hafiftir, çok incedir, çok rahat taşıyabilirsiniz yanınızda ve içerik üretme amaçlıdır. Yani bunda dosya hazırlarsınız, mail yazarsınız, çeşitli şeyler yaratırsınız. O yüzden ultrabook da tabletin önüne bizim kanımızda geçmeyecektir.
Tablet kullanıcıları içerik tüketmek için klavyeye veya mouse’a ihtiyaç duymadıkları için tableti tercih edeceklerdir; ultrabook kullanıcıları da içerik üretecek kullanıcı profili olacaktır ve bunun için de mutlaka bir klavye, touchpad gibi input cihazlarına ihtiyaçları olacaktır.
Donanım sektördeki bazı tahminlere göre 2012 yılının ikinci yarısından sonra ultrabook’ların toplam mobil pazarın %40’ını oluşturacağı düşünülüyor. Bizce bu şimdilik biraz zor gibi. Açık konuşmak gerekirse Acer olarak bunun %40’lar değil, Türkiye’ye baktığınız zaman ’ler civarında olacağını, %40 pazar paylarına büyük ihtimalle 2013 itibariyle ulaşacağını düşünüyoruz.
Ama toplam mobil pazarın ’si de baktığınız zaman aslında çok büyük bir yüzdedir ve buranın da ultrabook olması biz markalar için çok güzel bir şey. Çünkü ultrabook biliyorsunuz, fiyat olarak giriş seviyesinin biraz üzerinde. Bizim açımızdan baktığınız zaman da ortalama satış fiyatlarının yükselmesi açısından iyi bir olgu olacağını düşünüyoruz.