Skype, bütün dünyada şaşkınlık yaratan 2 günlük büyük kesintisinin nedeni konusunda bugün açıklama yaptı ve “Otomatik Windows Güncelleme” özelliğini işaret etti. Gerçi hatayı “daha önce rastlanmayan bir yazılım hatası, network kaynaklarını kullanan algoritmada meydana geldi ve kendini iyileştirme foknsiyonunun çalışmasını da engelledi” şeklinde açıklıyorlar. Skype blog’unda en son yayınlanan açıklamaya göre; büyük sayıda Skype müşterisi, Windows Güncelleme’nin makinayı yeniden başlatma (Reboot) işlemini aynı zaman aralığında yapması sonucu bir zincir reaksiyon başladı.
Sorunun nedeni olarak, çok büyük sayıda Skype müşterisinin, sisteme yeniden giriş yapmasının gösterilmesi, “olabilir” şeklinde bir yorumla karşılandı ama arızanın giderilmesinin 2 gün sürmesi, bilişim ve telekom sektöründe “anlaşılmaz” olarak değerlendirildi. Tabi bir de, “madem öyle, neden daha önceki windows güncellemelerinde oluşmamıştı” sorusunu soranlar var. Skype’nin bugün yaptığı “neden” açıklaması şu şekilde:
16 ağustos 2007 günü Skype Uçtan-uca (P2P) networkü dengesiz bir hale geldi ve kritik bir kesilme oluştu. Bu kesilme, dünya çapındaki, çok büyük sayıdaki kullanıcılarımızın, Windows güncelleme nedeniyle, çok kısa bir zaman aralığında, sistemlerinin yeniden başlatılması sonucu oluştu.
Çok yüksek sayıdaki yeniden başlatma işlemi, Skype’nin network kaynaklarını etkiledi. Aşırı Log-in talebi oluştu. Bu uçtan-uca network kaynaklarında sıkıntı ile birleşince, kritik etkisi olan bir zincir reaksiyon başladı.
Normalde Skype uçtan-uca networkünün kendisini tamir özelliği vardır. Ama bu olayda, network kaynak kullanma algoritmasında, daha önce anlaşılmayan bir yazılım hatası da vardı. Bu nedenle kendini tamir özelliği çalışmadı. Sonuçta Skype 2 gün süreyle çok sayıda kullanıcısına servis veremez hale düştü maalesef.
Konu tamamen Skype ile ilgili. Kesinlikle dışarıdan bir saldırı söz konusu değildi ve kullanıcılarımızın güvenliği de risk altında değildi.
Bugün mevcut haberleşme teknolojilerinden çok azının, kesintisiz çalışma garantisi verebildiğini hatırlatmak isteriz.
4 yıllık işletme süresi boyunca Skype’nin, dünya çapındaki milyonlarca insana, teknik açından dengeli bir haberleşme aracını sunması nedeniyle gururluyuz. Müşterilerimizin bir daha aynı şekilde sorun yaşamaması ve benzer olaylar kombinasyonunun meydana gelmesi olasılığına karşı, yazılıma şimdiden bazı geliştirmeler ekledik.
Skype toplumu bu sürede olağanüstü destekleyiciydi. İyi dilekler için minnettarız.
Diğer yanda Skype Başkanı Niklas Zennström de kısa bir açıklama yaptı ve şunları söyledi :
Herkese merhaba,
Skype’nin çevresinde bir kaç zor gün yaşandı. Ama memnuniyetle söylemek isterim ki, cumartesi sabahı erken saatlerde Skype normale dönmüştü.
Bu fırsatla bizi mesajları ile destekleyen tüm kullanıcılarımıza kocaman ve kalpten bir teşekkür etmek istiyorum. Krizlerde farkı yaratan, küçük şeylerdir. Skype’nin kesintisi için özür dileriz, çünkü insanların Skype kullanmayı ne kadar sevdiğini biliyoruz. Ama artık geri döndük ve daha güçlüyüz. Skype topluluğunu bugünkü hale getiren herkese de teşekkür ederim.
Skype ekibi, destekleyici kullanıcılardan bahsediyor ve şükranlarını sunuyor ama bizim internet üzerinde gördüğümğz yorumlar, servis seviye anlaşması (SLA) dahil pek çok konuda fikir yürütenler olduğu ve 2 günlük tamir süresini çok uzun bulduğu şeklinde. Ayrıca, yukarıda bahsedilen Windows güncelleme bazlı arıza konusunda tatmin olmamış kişilerin de mevcut olduğunu söyleyelim..

Kaynak : 