Sosyal Medya düzenlemelerini içeren 5651 sayılı kanunda yapılan değişiklikler, bayramdan hemen önce, AKP tarafından TBMM’den apar topar geçirildi. Bu düzenlemelerin içeriğini, yani nelerin değiştirildiğini veya yeni gelen hangi özellikler olduğunu, ne kadar engelleyici olabileceğini, uygulanıp, uygulanamayacağını daha önce 2 farklı programda, Yaman Akdeniz ve Necil Emel Dilmen hocalar, sonra da Cem Say hoca, Faruk Çayır ve Soykan Özçelik ile konuştuk. Bu yayınları haberin altında görebilirsiniz.
Yarın gece ise 5651 sayılı kanundaki değişikliklerin farklı bir yönünü inceleyeceğiz. Hukuk tekniği açısından, diğer kanunlar ile ilişkileri yönünden ve TBMM’deki süreçlerin yönetimi tarafından bakacağız.
CHP İstanbul Milletvekili ve Bilişimden sorumlu başkan yardımcısı Onursal Adıgüzel ve Köksal&Partners Avukatlık Bürosu Yönetici Ortağı, Bilişim Hukukçusu Avukat Mehmet Ali Köksal’ın katılacağı canlı video yayınında, gazeteci Serhat Ayan ile birlikte her 2 misafirimize sorularımız olacak. Ayrıca siz okuyucularımızın sorularını da bekliyoruz.
AKP Kanun Tekniği Nasıl İşliyor?
Düzenlemenin daha önce içerik tarafına bak mıştık. Ama bu düzenlemelerin bir de usul ve süreç yönü var. Bildiğiniz gibi AKP yaptığı hukuki düzenlemeler uzun zamandır, meclisteki AKP+MHP sayısına güvenerek gerçekleştiriliyor. Kanunların oluşturulmasında ortak akıl kullanmadan, tecrübelerden ve uzmanlıklardan yararlanmadan, sonrasında da görüşleri almadan, tartışmadan ve talepleri yerine getirmeden TBMM’den alelacele çıkarıyor. Bazen de gece yarısı hatta bu kanunda olduğu gibi sabaha karşı.
2007’de yürürlüğe giren 5651 sayılı kanuna yapılan değişikliklere baktığımızda geriye doğru işletilen madde de gördük, başka kanunlarla çatışan maddeler de gördük.
Dolayısıyla bu sefer içeriği değil, süreçleri ve hukuk usulü açısından yapılan işi tartışmak istiyoruz. Konuklarımızdan Avukat Mehmet Ali Köksal —ki kendisi 5651’i ta ilk çıktığı 2007 yılında mahkemeye taşımıştı— yakından takip ediyor. Diğer konuğumuz ise, bilişim sektörüne en yakın milletvekillerinden birisi olan CHP İstanbul milletvekili, Bilişimden sorumlu Başkan yardımcısı ve aynı zamanda TBMM’nin en gençlerinden— dolayısıyla Z nesli olmasa da yakın— birisi. Kendisinden bize bu kanun değişikliğinin TBMM’den geçirilmesi sırasında yaptığı konuşmayı ve başka neler yaşandığını anlatmasını rica ettik.
Bu yayında konuşacağımız bazı başlıklar şöyle;
- 5651 sayılı kanun nedir ve bugüne gelene kadar kaç değişiklik yaşadı? Bu değişiklikler hangi konularda yapıldı?
- Biz hep siyasilerin, kendileri aleyhinde haber çıkmaması için interneti düzenlemeye çalıştıklarını görüp, tepki gösteriyoruz ama avukatların ellerine gelen müvekkil şikayetleri de var. Normal vatandaş şikayetleri nelerdir? Hem internet haberleri, hem de sosyal medya konusunda..
- Dolayısıyla internet ve sosyal medya düzenlenmeli midir? Düzenlenecekse nasıl bir düzenleme olmalıdır?
- 5651 sayılı kanunda, başka kanunla yapılması gereken ya da başka kanunla çelişen konular var mıdır?
- Bu kanun değişikliği neden ötürü gündeme geldi, siyasiler tarafında neler oldu?
- Bu kanun değişikliği hazırlanırken, AKP dışında kalan (MHP dahil) muhalefet partilerine söz hakkı ya da bilgi verildi mi?
- Adalet Komisyonunda neler yaşandı? Komisyonda kimler vardı? Mesela sivil toplum örgütlerinden kimler vardı?
- Muhalefet partileri (ya da CHP) bu değişiklikler konusunda nasıl hazırlandılar?
- Muhalefet partileri hangi maddelere, neden itiraz ettiler?
- TBMM’deki sabaha kadar süren görüşmede neler oldu?
- Avukatlar tarafından bakıldığında 5651 nasıl bir kanun, neler eklenmeli ya da çıkarılmalı?
- Siyasiler ve muhalefet tarafından bakıldığında, kanunlar nasıl yapılmalı? Hangi kurallara dikkat edilmeli?
- CHP bu kanunu Anayasa Mahkemesine taşıyacak mı?
Tüm okuyucularımızı da bekliyoruz.