• Günlük Haberler
  • *İNSAN KAYNAKLARI
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • Giriş
  • Kayıt
28 °c
istanbul
26 ° Cum
26 ° Cts
26 ° Paz
26 ° Pts
Türk İnternet
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda
No Result
View All Result
Türk İnternet
No Result
View All Result
Ana Sayfa INTERNET İnternet Gelişimi & Sosyolojisi Sosyal Medya

Sosyal Medya Kullanıcıları Kısıtlama Gerçeğinden Kaçınmak İçin ‘Tek Taraflı’ İlişkiler Peşinde

turk-internet.com Basin-turk-internet.com Basin
24 Ekim 2021
-ARAŞTIRMA, Siber Güvenlik, Sosyal Medya
0
İşsizlik Sosyal Medya Kullanıcılarının Gündemine Oturdu

Sosyal Medya Kullanıcıları Kısıtlama Gerçeğinden Kaçınmak İçin 'Tek Taraflı' İlişkiler Peşinde

Facebook'ta PaylaşTwitter'da PaylaşLinkedin'de Paylaş

Kaspersky’nin son araştırmasına göre “parasosyal ilişkiler” olarak da bilinen tek taraflı ilişkiler, sosyal mesafe ve ulusal Covid-19 karantinaları arasında dünya genelinde yükselişe geçti. Kaspersky tarafından 25 ülkede 15.000’den fazla kişi üzerinde yapılan küresel araştırma, Türkiye’deki sosyal medya kullanıcılarının %35’inin takip ettikleri fenomenlerin kendilerine “gerçekten kaçış imkanı” sağladığına inandığını gösteriyor.

Yapılan anket, parasosyal ilişkinin artık yeni veya sıra dışı olmadığını gösteriyor. Türkiye’deki katılımcıların %35’i takip ettikleri fenomenlerle ‘arkadaş olabileceklerine’ inanıyor ve yaklaşık olarak aynı oranda kişi (%31) fenomenlere özel mesaj gönderiyor. Bu ilişkilerin büyük ölçüde sanal doğasına rağmen, sosyal medya kullanıcılarının üçte biri (%31) gerçek hayatta takip ettikleri bazı fenomenlerle tanışmış durumda. Bu oran ABD’de %57.

Art arda gelen küresel karantinalar sırasında çoğumuz evde uzun süreler geçirdik ve kaybettiğimiz sosyal yaşamlarımızı değiştirmek için sanal kişiliklere yöneldik. Bu tür tek taraflı bir ilişki, birçok yaşam üzerinde güçlü bir etkiye sahip. Araştırmaya Türkiye’den katılanların dörtte üçü (%76) sağlık, hobi, stil ve haber gibi alanları takip ettikleri fenomenlerden öğrendiklerini söylüyor. Neredeyse yarısı (%45) fenomen içeriğine ‘bağımlı’ olduklarını, %14’ü fenomenlerle etkileşime girmezlerse yokluk duygusu hissettiklerini söylüyor.

Katılanların çoğu, fenomenlerin gönderilerine yorum yaparak (%45) veya gönderilerine veya hikayelerine tepki vererek (%25) çevrimiçi kişiliklerle doğrudan iletişim kurmaya çalıştı.

Bununla birlikte, sosyal medya salgın sırasında birçok insan için önemliydi ve dünya çapında yaklaşık on kişiden altısı (%59) sosyal medyanın salgın sırasında kendileri için hayati bir bağlantı sağladığını söyledi. Bu rakam, bağlantı için sosyal medyaya güvenen 18-34 yaşlarındaki (%71) genç insanlar arasında en yüksekti. Vietnam (%94) ve Güney Afrika (%79) sosyal medyanın kendileri için hayati bir bağlantı olduğunu söylüyor. Ancak dünya çapındaki insanların üçte biri (%33) salgın sırasında sosyal medyadaki insanlara karşı daha az hoşgörülü olduklarını ifade ediyor.

Kaspersky Güvenlik Araştırmacısı David Emm, şunları söylüyor:

“İnsanların yarısından fazlası (%56) on yıldan fazla bir süredir sosyal medyada aktif olmasına rağmen, çoğumuz hala sosyal medyanın olumlu yanlarını olumsuz yanlarıyla nasıl dengeleyeceğimizi bulmaya çalışıyoruz. Şimdi sanal ilişkilerin norm haline geldiği yeni bir çağa girdik. Bu tek taraflı ilişkiler, insanlar bu ilişkileri geliştirmeye çalıştıkça sosyal medyada aşırı paylaşıma yol açabilir. Bu da çok çeşitli olumsuz ve öngörülemeyen sonuçlara yol açabilir. Bilgisayar korsanlığı ve kimlik avı girişimleri, doxing ve zorbalık, çevrimiçi utandırma, liste uzayıp gidiyor.Geçtiğimiz yıl boyunca yaşadığımız karantina sürecinde, insanların yalnızlık ve can sıkıntısından kurtulmak için çevrimiçi ve parasosyal ilişkilere yönelmeleri anlaşılabilir bir durum. Ancak insanların çevrimiçi ortamda aşırı paylaşımın yaratabileceği sonuçların farkında olması ve daha dengeli bir yaklaşımı benimsemesi çok önemli.”

Kaspersky ayrıca kullanıcıların sosyal medyadan güvenli bir şekilde yararlanmalarına yardımcı olacak kullanışlı ipuçları bulabilecekleri “ShareAware Hub”ı da başlattı.

Kaspersky, araştırmada beş farklı sosyal medya kişiliği belirledi:

  • Bilinçli Sosyaller – çevrimiçi zamanlarını sınırlayan ve gönderileri minimumda tutanlar
  • Esintili Göndericiler – nispeten kısa faaliyet süreleri boyunca üretken yayın yapanlar
  • Aşırı paylaşımcılar – çevrimiçi yaşayan ve deliler gibi paylaşımlarda bulunanlar
  • Gizlenenler – sosyal medyada çok zaman harcayabilirler, ancak sadece sörf yapmak için buradalar, yorum yapmak için değil
  • Çevrimdışılar – aktif değiller, ya hiç katılmadılar ya da sosyal medya hesaplarının çoğunu sildiler
Etiketler: ABD (Amerika Birleşik Devletleri)AraştırmaDavid EmmGündemGüney AfrikaKasperskySosyal MedyaVietnam

Türk İnternet'ten buna benzer yazılar için bildirim almak ister misiniz?

ABONELİKTEN ÇIK
Lütfen yorum yapmak için giriş yapın.

GÜNLÜK BÜLTEN ABONELİĞİ

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

YAZARLARIMIZ

Ernur Öktem
  • Tarhan : Kullanıcılara İstediğini Değil İhtiyacı Olanı Vermek Gerekir
Fusun S.Nebil
  • Türkiye Deprem Konusunda Ne Yaptı, Yapıyor?
Innocenzo Genna* / EU telecom regulation expert
  • GDPR Kararı, Meta’nın Kişiselleştirilmiş Reklam İşini Zora Sokuyor
Mehmet Taşnikli
  • Elon Musk : “Türk Hükümeti Onaylayınca Starlink Uydularını Göndereceğiz”
turk-internet.com / Bilgi
  • Stalkerware; Sadece Hackerlar Değil, Yakınlarınız da Cihazlarınıza Sızıyor

HAFTANIN ÖNE ÇIKANLARI

  • Dünyanın İç Çekirdeği Tersine mi Dönmeye Başladı?
  • Eski Cep Telefonunuzu Hala Nasıl Kullanırsınız?
  • Boğaziçi Rektörünün Yeni Vakfı “BUVAKIF” için Neden 5072 Uygulanmıyor?
  • İstanbul Valiliği TÜGVA için Red Verirken, BÜMED için Neden Red Vermiyor?
  • Microsoft Bulut Dünya Çapında Kesinti Yaşadı

HAFTANIN KELİMESİ

3GPP

3. Nesil Ortaklık Projesi (3GPP), dünya çapında çeşitli mobil (hücresel) ve telekomünikasyon standartlarını geliştiren ve sürdüren bir grup standart kuruluşudur.

3G ile birlikte kurulmuş ve telekom endüstrisinin Birleşmiş Milletleri diye tanımlanabilir. Sonraki nesiller için de standartları belirlemiştir.

Detayı için Wiki-Turk'e bakınız

Bildirimler

Turk-internet.com masaüstü bildirimlerini almak için lütfen buraya tıklayın

Son Yorumlar

  • İngiliz Düzenleyici Ofcom, Bulut Servislerini ve Akıllı Cihaz Pazarını Soruşturuyor için Tolga Kaprol
  • Seçim Yaklaşırken, Kişisel Veriler Kötüye Nasıl Kullanılır? için [email protected]
  • Video Sunan Platformları En İyi Nasıl İzleriz? için Tolga Kaprol
  • Rusya, Meta’ya (Facebook) Erişimi Engelledi için Tolga Kaprol
  • Metaverse, Bir Can Simididir için tkaprol

Haber bültenimize abone olun

Aboneliğinizi onaylamak için gelen veya istenmeyen posta kutunuzu kontrol edin.

  • Haber İndeksi
  • Hakkımızda
  • Gizlilik Bildirimi
  • Firmaların turk-internet.com ile Çalışabilirlik Yöntemleri
  • Destek
  • Bize Yazın

© 2021 Turk-Internet.com

No Result
View All Result
  • Ana Sayfa
  • BİLİŞİM
  • e-TİCARET
  • INTERNET
  • TELEKOM
  • YENİ TEKNOLOJİLER
  • Hakkımızda

© 2021 Turk-Internet.com

Tekrar Hoşgeldiniz!

Aşağıdan hesabınıza giriş yapınız

Şifremi unuttum? Kayıt Ol

Yeni Hesap Oluştur

Kayıt olmak için aşağıdaki formu doldurunuz

Tüm alanların doldurulması gerekiyor. Giriş yap

Şifrenizi geri alın

Lütfen şifrenizi resetlemek için kullanıcı adı veya email adresinizi girin.

Giriş yap
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Gizlilik Bildirimi.