Sermaye Piyasası Kurulu’ndan (SPK) yapılan açıklamaya göre Turkcell’e 2 yeni yönetim kurulu üyesi atandı. Torba kanunla yapılan değişiklik çerçevesinde, Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan ile AK Parti İzmir İl Başkan Yardımcısı Bekir Pakdemirli Turkcell’in yeni yönetim kurulu üyeleri oldu.
Turkcell 2 yılı aşkın zamandır yönetim sıkıntısı yaşıyor. 2005’lerden bu yana birbiriyle Çukurova Grubu ile hisse kavgası yapan TeliaSonera ve Altimo nedeniyle 2 yıldır yönetim kurulu ibra edilmiyor, toplanamıyor ya da süresi bitenler yerine yeni üyeler seçilemiyor.
SPK bu gelişmeleri bir süre izledikten sonra, 3 büyük ortağın çekişmesi nedeniyle küçük ortakların zarar görmemesi amacıyla Turkcell’i uyardı. Uyarı sonrasında yürürlülüğe konan 2 farklı düzenleme (bir yönetmelik ve bir torba kanun) ile tıkanan Yönetim Kurulu’nun oluşabilmesinin yolunu açtı.
SPK’nın ataması ile yönetime iki eski AK Partili bakandan sonra bir resmi AK Partili isim daha girmiş oldu. SPK daha önce de eski bakanlardan Atilla Koç ve Mehmet Hilmi Güler ile birlikte Ahmet Akça’yı kuruma üye olarak atamıştı. SPK’dan yapılan açıklamada aynen şöyle denildi:
“Bilindiği üzere, payları borsada işlem gören Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. (Turkcell/Şirket), Kurulumuzca verilen süreye, gerekli bilgilendirme ve uyarılara rağmen Kurumsal Yönetim İlkelerine uyum amacıyla mevzuat ile zorunlu tutulan bağımsız yönetim kurulu üye atamasını yapmamış, bu nedenle 30/12/2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun (Kanun) 17. maddesinin ikinci fıkrası hükmü uyarınca, Kurulumuzun 11/03/2013 tarihli kararı ile yeni bağımsız üyeler seçilip göreve başlayana ya da Kurulumuzca bu konuda yeni bir karar alınıncaya kadar görev yapmak üzere 3 bağımsız yönetim kurulu üyesi atanmıştır.
Diğer taraftan, Kurulumuz kararı ile atanmış 3 bağımsız yönetim kurulu üyesi dışında kalan 4 yönetim kurulu üyesinin görev süreleri, seçildikleri 29.04.2010 tarihli genel kurul toplantısında belirlenen 3 yıllık görev süresini tamamlamaları sebebiyle dolmuştur. Genel kurulları yapılamayan Şirket’e, genel kurulunu 30 gün içerisinde yapması için Kurulumuzca son olarak 24.05.2013 tarihinde süre verilmiş, bu tarihten sonra genel kurulun toplanması için yapılan girişimler de sonuçsuz kalmış, Şirket yönetim kurulu üyelerini seçememiştir.
6495 sayılı Kanun ile değişik 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 128. maddesinin birinci fıkrasının (k) bendi hükmü ile, halka açık anonim ortaklıkların yönetim kurulu üyeliklerine, Kurulumuzca resen atama yapılabilecek haller ile olağan genel kurul toplantısını kanuni süresi içerisinde üst üste iki hesap dönemi içinde yapmayan ve yönetim kurulu üyeleri kısmen veya tamamen Kurulumuzca resen atanan halka açık ortaklıkların genel kurullarının yetkilerinin kullanımına ilişkin esaslar belirlenmiştir.
Bu çerçevede, genel kurulunu toplayamayan ve görev süresi bitmiş üyelerin yerine yeni yönetim kurulu üye seçimini yapamayan Turkcell’in Kanun hükmü karşısındaki durumu Kurulumuzun 15/08/2013 tarihli toplantısında değerlendirilmiş ve Şirket genel kurulunca mevzuata uygun üyeler seçilinceye veya Kurulca başka üyeler atanıncaya kadar görev yapmak üzere 2 yönetim kurulu üyesi daha atanmıştır. Yeni atanan yönetim kurulu üyelerinin isimleri Kurulumuz Bülteninde duyurulmuştur.
Bunun dışında, Kurulumuzca yapılan resen atamalar sonucunda boş kalan 2 üyelik için atama yapmak üzere, Şirket’in ana ortakları konumunda bulunan Sonera Holding BV, Çukurova Holding A.Ş. ve Alfa Telekom Turkey Limited’in her birisinden 2 kişi olmak üzere Kurulumuzun kurumsal yönetim ilkelerinde sayılan bağımsızlık kriterlerini sağlayan toplam 6 kişinin isim, özgeçmiş ve bağımsızlık beyanlarının, karar tarihini takip eden 15 gün içerisinde Kurulumuza iletilmesinin talep edilmesine karar verilmiştir.
Söz konusu bilgilerin Kurulumuza ulaşmasını takiben boş kalan 2 üyelik için de Kurulumuzca atama yapılacaktır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”[1]
Mehmet Bostan ve Bekir Pakdemirli Kimdir?
1971 İstanbul doğumlu Mehmet Bostan, İstanbul Üniversitesi, İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler bölümünden lisans ve İstanbul Bilgi Üniversitesi’’nden İngilizce İşletme Yüksek Lisans (MBA) derecesine sahip. İş hayatına 1995 yılında başlayan Bostan, Denizbank’’ta Kurumsal Bankacılık Yetkilisi, BNP Ak Dresdner Bank’’ta Pazarlama Müdürü, Türkiye Sınai Kalkınma Bankası’’nda Müdür görevlerinde bulundu.
Son olarak Dresdner Bank AG Türkiye Baştemsilcisi olarak görev alan Bostan, 1 Eylül 2009 tarihi itibariyle Güneş Sigorta’da Mali İşler Yönetimi’nden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı görevini üstlendi. Bu görevinin ardından Vakıf Emeklilik Genel Müdürü oldu. 15/08/2013 tarihinde ise SPK tarafından Turkcell’e Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi olarak atandı.
Evli ve iki çocuk babası olan Bostan, iyi derecede İngilizce biliyor.
Bekir Pakdemirli ise Sermaye Piyasası Yatırımcı Derneği (SPYD) üyeliği yapıyor. Bekir Pakdemirli 24. dönem milletvekili seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisinden İzmir 2. Bölge Milletvekili adayı olmuş ancak seçilememişti. Pakdemirli Haziran 2012’den itibaren AK Parti İzmir İl Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyor. Bekir Pakdemirli eski bakanlardan Ekrem Pakdemirli’nin de oğlu.
7 Kişilk Yönetim Kurulundaki Diğer 2 Üye Ne Olacak?
SPK ayrıca şirket yönetim kurulunda boş kalan 2 üyelik için Turkcell büyük ortakları olan Altimo, Çukurova Grubu ve TeliaSonera’nın her birinden, kurumsal yönetim ilkelerinde sayılan bağımsızlık kriterlerini sağlayan ikişer kişinin isim, özgeçmiş ve bağımsızlık beyanlarının 15 gün içinde kuruma teslim edilmesini istedi.



Kaynak : 