Tayvan’ın çip üreticileri, Çin işgali riskine rağmen adaya yatırımları hızlandırdılar. TSMC’nin bölgede büyük bir inşaat hareketine giriştiği, 3 nanometre düzeyindeki üretim için, her birisi 10 milyar $’a mal olacak olan 4 fabrika daha inşa ettiği kaydediliyor.
Salgının dünyaya öğrettiği şeylerden birisi “yerinde tedarik” oldu. Özellikle hayatımızın her tarafına giren teknolojinin temel altyapısı çipler konusunda büyük bir kriz yaşandı. Yaşanan kriz, otomobillerden, cep telefonlarına, bilgisayarlara, çamaşır makinalarına kadar her yere yansıdı.
Dünya, Tayvan çiplerine aşırı bağımlılığın küresel bir tedarik zinciri riski yarattığını düşünüyor. ABD, Tayvanlı şirketleri ABD’ye yatırım yapmaya ve alternatif tedarik zincirleri kurmaya davet etti.
Buna karşılık, ABD, Güney Kore, Avrupa hatta Avrupa’da bir sanayi ülkesi olmayan İspanya bile çip yatırımları ilan etti. Halbuki uzun yıllardır çipler batıda tasarımı yapılan ama doğuda, özellikle de Tayvan’da üretimi yapılan teknolojiler. Belki Çin işgal riskine karşı, biraz da bu nedenle Tayvan acele ediyor. Çünkü bu gidişle pazarı elinden kaçıracak.
Tayvan, Yarı İletken Endüstrisi Birliği ve diğer kaynaklardan elde edilen veriler, gelişmiş yarı iletken cihazlarda tüm kapasitenin %90’ından fazlasını oluşturuyor. Geri kalan Güney Kore’de bulunuyor.
Bu da Çin işgali için bir risk oluşturuyor ama adada “Tayvan’da bu kadar çok yarı iletken üretimi varken, dünya onu öylece terk edemez” yorumu yapılıyor. Bu nedenle – Tayvanlılar, mümkün olduğu kadar çok yonga üretme kapasitesini elinde tutmayı umuyor.