Toplantının en önemli özelliği Eskişehir’deki bilişimi yönlendiren insanların ilk kez biraraya gelmiş olması ve ortak bir çatı altında buluşma isteği kararının alınmış olmasıydı.
Toplantıda Elektronik Türkiye Olgusunu, internet kullanımını yaygınlaştırma, bilgisayar okur yazarını arttırma, üniversite-bilişim sanayi işbirliğini sağlama, e-türkiye, e-yaşam, e-kampüs, e-kent- e-kurum, e-eğitim konuları tartışıldı
Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla Yıldırım’ın açılış konuşmasını yaptığı toplantıya TBV Ankara Müdürü Dr. Aydın Kolat “Bilişim ve Türkiye” TBD YK üyesi Ahmet Ayvalı “TBD nedir” ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Uzaktan Eğitim Bölüm Başkanı M.Emin Mutlu “Üniversite-Bilişim Sanyi-TBD üçgeni” konularında konuştular.
Uğur Akkuş ise TBD Eskişehir’in organizasyon modelini, çalışma şeklini neler yapmamız gerektiğini, bilişim projeleri hakkında katılıcılarında görüşünü alan bir panel düzenledi. Toplantıda katılımcıları ayrıca Devlet Planlama Teşkilatının Ulusal Ajans bilişim projeleri konusunda da bilgilendiren Akkuş, Bilgi Toplumu Daire’sine de destek çıkılması gerektiği, E-dönüşüm TR’de Eskişehirdeki bilişimcileri birarada görmek istendiği ve bilişim projeleri olan insanlara TBD ve DPT olarak destek çıkılacağına dair söz verdi.
Osmangazi Üniversitesi Rektör yardımcısı Prof. Dr. Atilla Yıldırım’ın konuşması
TBD’nin Eskişehir şubesi oluşum toplantısına hoş geldiniz.
Burada toplanmamızın amacı; bilişime, bilgi teknolojilerine ilgi duyan herkesin aynı çatı altında toplayarak elektronik bir Türkiye’de elektronik yaşama, kısaca e-Türkiye’ye sahip çıkmak.
TBD, bu sektörde en büyük sivil toplum örgütlerinden birisi konumundadır. Halen 8000’i aşkın üyesi bulunmaktadır. TBD’nin vizyonunun ülkemizin bir bilgi toplumu ve bilişim toplumu olması bu örgütün önemini daha da artırmaktadır.
Bizim yeni kurulacak olan Eskişehir şubesi olarak amacımız Eskişehir’deki bilişimcileri bir araya toplamak ve mesleki gelişme ile dayanışma sağlamaktır. Ayrıca Eskişehir’de ki bilgisayar okur-yazar sayısını artırmak. E-Tüekiye projesine destek vermek ve Osmangazi
Üniversitesi olarak üniversite-bilişim sanayi işbirliğini gerçekleştirmek.
Bu bağlamda bizlere düşen görev ise, Eskişehir’de ki bilişimcilerin; bilişime, bilgisayara, internete, kısacası teknolojiye ilgi duyan herkesin özverisiyle TBD’nin Eskişehir Şubesi çatısı altında e-dönüşüm Türkiye projelerine hep birlikte katılmaktır.
Elektronik bir yaşam sürecinde hepinizi üyemiz olarak bugünkü gibi bir arada görebilmek dileğiyle..
TBD Ankara Temsilcisi Dr. Aydın Kolat’ın konuşması:
Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) Ankara Temsilcisi Dr. Aydın Kolat, Türkiye’de uzaktan eğitimde 2004 sonunda önemli adımlar atılacağına işaret etti. Kolat, gerek 8inci Beş Yıllık Kalkınma Planı’nda gerek se E-dönüşüm Türkiye Projesi’nde e-öğrenmenin öneminin yeterince vurgulandığını ve Türkiye’nin bu konuda kısa, orta ve uzun dönemde neler yapması gerektiğinin saptandığını kaydetti. Uzaktan eğitim veya e-öğrenmenin Türkiye’de yakın gelecekte vazgeçilemez bir eğitim yöntemi haline gelmesinin kaçınılmaz olacağına dikkat çeken Kolat, “Ancak işin daha çok başında olduğumuzu da kabul etmeliyiz” diye konuştu.
Kolat, yakın gelecekte e-öğrenmenin günlük yaşantımızda bile vazgeçemeyeceğimiz kavramlar arasında yer alacağını dile getirerek, Gerek “okul eğitimi”nde, gerekse “yaşam boyu eğitim” veya “sürekli eğitim” adı altında meslek edindirme projelerinde, geleneksel eğitim modellerimizle birlikte hızla yaygınlaşmasını sürdürecek dedi. Kolat, bu yaygınlaşma sürecinde doğru adımlar atarak, doğru modeller seçerek, e-öğrenmenin Türkiye’de ölü doğmaması ve geniş kitlelerin gerçekten yararlandıkları bir eğitim modeli olarak kullanılmasının sağlanması gerektiği uyarısında bulundu. TBV Uzaktan Eğitim Kılavuzu’nun geniş bir katılımla geliştirilmiş olmasının, yaygınlaşma sürecinin tam başında önemli katkılar sağlayacağını kaydeden Kolat, uzaktan eğitim hizmeti alacak kurum ve kuruluşların bu kılavuzu gerçek anlamda yol gösterici olarak kullanmaları durumunda, zaman içinde rekabet koşullarında önemli avantajlar sağlayacaklarını vurgulayarak, Bu sayede e-öğrenme Türkiye’de kaliteli olarak doğar, gelişir ve geniş kitleler de bu olanaktan en verimli bir biçimde yararlanabilirler şeklinde konuştu.