BTK tarafından kamuoyunu görüşüne 10 gün kadar önce açılan Türk Telekom’un Referans Al-Sat yöntemiyle xDSL Toptan Satış Teklifi ve Referans IP Seviyesinde Veri Akış Erişimi (VAE) Teklifi’ni [1] ve bu konuda sosyal networklerde yer alan tartışmaları [2] haberlerimizde vermiştik.
Sorumlu yayıncılık anlayışımız gereği konu hakkında sadece sosyal networklerde yer alan tartışmaları yayınlamakla kalmayıp konunun taraflarından gelecek açıklamalara da yer vereceğimizi açıklamıştık. Türk Telekom’un yeni tarife teklifi konusunda ilk yorum Koç.net firmasından geldi.
Koç.net firması Finans ve Mali İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Erkut Tekinkaya’dan tarafımıza gönderilen açıklama şu şekilde:
Yeni onaya sunulan tarifeler, geçmişte limitsiz olarak tüketiciye sunulan ADSL tarifelerinin değişerek limitsiz kullanımın kaldırılması, dolayısıyla kullanıcının adil kullanım koşullarının sınırlandırılması anlamına geliyor. Bu durum ayrıca ADSL’in 3G’ye karşı en önemli avantajlarından birini de ortadan kaldırıyor.
Son 6 aylık dönemde ADSL abone artış hızının belirgin oranda düştüğünü görüyoruz. Söz konusu uygulamaların bu düşüşü daha çok artıracağı görüşündeyiz. Bu uygulama ile Türk Telekom, yasal olmayan paylaşımın önüne geçmeye çalışıyor olabilir ama diğer taraftan potansiyel abonelerin de önünü kesmiş oluyor. Bildiğiniz gibi bu uygulama mevcut kullanıcılar için geçerli değil. Potansiyel müşteriler için geçerli olan bu tarifelerin, yasal olmayan paylaşımı engelleyemeyeceği gibi abone artış hızını da olumsuz etkileyeceği görüşündeyiz.
Dünyanın her yerinde ADSL hizmetini toptan piyasaya sunan Telekom operatörleri, alternatif Telekom operatörlerinin perakendeye sunuş şeklini düzenlemez. Bu yeni uygulamalarda görüyoruz ki alternatif Telekom operatörlerine seçme şansı tanınmıyor. Bu durumda alternatif operatörlerin rekabet edebilmesi için elinde iki seçenek kalıyor: Biri yüksek reklam bütçeleri ile tanıtım faaliyetlerine ağırlık vermek, diğeri ise çok çok düşük fiyatlara hizmet vermek.
Teknolojinin gelişmesi ve bununla birlikte gelen pek çok avantajla birlikte müşterilerimizin kullanım alışkanlıkları ve aldığı hizmetten sağlayacağı avantajları artıracakken bu tarz uygulamalar nedeniyle verilen hizmeti çeşitlendiremediğimiz ve farklılaştıramadığımız gibi aldığı hizmete sınırlandırma getiriyoruz. Kısacası müşteriye alternatif hizmet alma şansı da vermiyoruz.
Yerel ağın paylaşımı ile tüketicinin teknik olarak alternatif hizmet alabilmesi mümkün hale gelmişti. Ancak uygulamada buna izin verilmemesi, işletmecilerin YAPA kapsamında yatırımlar yapmasını engelledi ya da yatırımlarını geri çekmesine neden oldu. Buna yine BTK’nın raporunda yer alan şu rakamlarla açıklık getirmek isteriz. Mart 2010 sonu itibariyle 14.792 olan YAPA abone rakamı, işletmecilerin yatırımlarını geri çekmesi ile birlikte 10.542 adete düştü. Tüm dünyada yükselişte olan YAPA, Türkiye’de yeterli gelişimi maalesef bu nedenlerden gösteremedi. Aynı sıkıntının önümüzdeki günlerde Yalın ADSL’de yaşanacağı görüşündeyiz.
Konunun tarafları olan diğer firmalardan, uzmanlardan ve konuyla ilgili çevrelerden açıklamalar geldikçe onları da yayınlıyor olacağız.
[1]- Türk Telekom’un Önerdiği Yeni Toptan ADSL Tarife Paketleri BTK Tarafından Kamuoyu Görüşüne Sunuldu

Kaynak : 