Telekomünikasyon şirketi Alcatel, internet üzerinden yeni kurumsal haberleşme platformunu tanıttı.
Türkiye pazarına sunulan Alcatel Omni PCX Enterprise kurumsal haberleşme platformu, Alcatel Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Yenel, Afrika Ortadoğu Pazarlama Müdürü Xavier Mongin tarafından tanıtıldı. İnternet protokolleri üzerinden telefon ve web mesajlaşma gibi bilgi sistemlerini, ait yazılımları entegre eden yeni platform kurumlarının telekomünikasyon harcamalarını yüzde 40 daha ucuza yapmalarını sağlayacak.
Etkileşimli haberleşmenin kurumlara yeni iş değerleri üreterek stratejik olarak etkilediğini belirten Alcatel Teletaş Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Yenel, henüz lisanslandırılmasa da tüm dünyada hızla yaygınlaşan IP telefon (internet hattı üzerinden telefon) hizmetlerinin 15 gün sonra ses tekelenin kalkmasıyla Türkiye’de de çok büyük bir pazar oluşturacağını söyledi.
Alcatel’in tüm dünya genelinde IP telefon teknolojisine 4 milyar dolara yakın yatırım yaptığına dikkat çeken Yenel, 2004 ve 2005 yıllarında yüzde 25’lik büyüme hedefleri olduğunu, buna ulaşmak için çalışacaklarını söyledi. Yenel, telekom pazarının bugüne kadar serbestleşmemesi nedeniyle Türkiye’nin bazı teknolojileri geç almak zorunda kaldığını da vurguladı. VOIP (internet üzerinden ses iletişim) teknolojilerinin buna en güzel örnek olduğunu anlatan Yenel, kurumların iç iletişiminde zaten serbest olan bu teknolojinin 1 Ocak 2004’ten itibaren hem kurumsal hem bireysel serbest kullanılmaya başlanacağını ifade etti. Yeni sundukları Omni PCX Enterprise platformunun hem kamu hem özel sektörde müşterileri olduğunu kaydeden Yenel, “Bu teknolojinin kullanıldığı Maliye Bakanlığı Say 2000 projesiyle bin 600 noktada Bakanlığa bağlı bütün saymanlıkları internet tabanlı iletişime geçirdi. Bu network bağlantısı sayesinde ses, internet çağrı merkezi ve mesajlaşma servisleri birleştirildi ve çok ucuz maliyette haberleşmeye kavuştu” dedi.
Afrika Ortadoğu Pazarlama Müdürü Xavier Mongin ise, bu tip haberleşme teknolojileriyle şirketlerin sınırları olmayan global bir yapıya kavuştuğunu anlattı. Mongin, 24 bin ortaklı Alcatel’in Türkiye’deki vizyonunun büyümek ve ürünlerini yaygınlaştırmak olarak belirlendiğini kaydetti.
İnternet üzerinden telefon, mesajlaşma, veri aktarımı imkanı sağlayan IP telefon teknolojisi hızla yayılıyor. Alcatel’in yaptığı bir araştırmaya göre, 2000 yılından bugüne şirketlerin yüzde 10’u bu sisteme geçti. Araştırmaya göre, ABD’deki şirketler 2010 yılında haberleşmenin yüzde 50’sini IP telefon teknoloji üzerinden yapmak istiyor.
Alcatel’in yeni ürünü ses ve veri haberleşmesinde kesintisiz ve güvenilir bir hizmet sunuyor. Şubeler dahil olmak üzere platformun kurulduğu organizasyonlar 50 bin telefon görüşmesini tek sistem üzerinden gerçekleştirebiliyor. Bu teknolojilerin tüm dünyada yaygınlaşmasının temel sebebi ise haberleşme ücretlerini yüzde 50’den fazla düşürmesi olarak gösteriliyor. IP haberleşme platformaları Avrupa’da devlet kuruluşları, üniversiteler ve şirketler tarafından çok yaygın bir şekilde kullanılıyor. 30 kişilik bir şirkette binlerce insanın bulunduğu holdinglere kadar herkese uygun teknolojik çözümler sunuluyor.