Mobil telekomda rekabet giderek kızışıyor. Operatörler, yeni bir cihazın “exclusive” taşıyıcısı olmanın yeterli gelmediğinin farkına varıyor ve yeni stratejiler geliştiriyorlar. Hatta kimileri beklentilerin bile ötesine geçebiliyor. Telekom Austria örneğinde olduğu gibi.
Avusturya telekom operatörü Telekom Austria, bugün duyurduğu yeni tarifeyle kullanıcılarına dünyanın her yerinde aynı fiyat üzerinden erişim vereceğini açıkladı. Şirket, yeni tarifeyi kullanıcıların “küresel ölçekte erişim” talebine karşılık çıkarttığını duyurdu.
“Abroadband” olarak isimlendirilen servis, şu an için AB ve İsviçre sınırları dahilini kapsıyor. Kullanıcılar, ilerleyen dönemde dünyanın 53 ülkesinde de aynı tarife üzerinden mobil dataya erişim sağlıyor olacak. Şebekeler arası dolaşıma yoğun bir talep olduğunu belirten şirketin Yatırım İlişkileri Bölümü Başkanı Matthias Stieber, dünyanın giderek daha lokal bir şekil aldığı yorumunu yapıyor.
Bir diğer Avrupalı operatör, Deutsche Telekom’un mobil operatörü T-Mobile, abonelerine sunduğu “Travel & Surf” paketiyle mobil verinin “öngörülebilir” olmasını sağlıyor. Akıllı telefon ve tablet kullanıcıları düşünülerek tasarlanan tarife, 1 Mart’tan itibaren AB üyesi tüm ülkelerde geçerli olacak. Almanya için önerilen tarifeler, tüm Avrupa Birliği ülkelerini kapsayacak. Aboneler, veri tüketimlerini web sayfası ya da SMS aracılığıyla anlık öğrenebilecekler.
Şirketler, böylelikle abonelerin yurt dışına çıkıp, geri geldiklerinde “fatura şoku” yaşamamalarını garanti altına almış oluyorlar.
Telekom Austria, “standart paket” kullanıcılara 0.59 avro karşılığında 1 megabitlik veriyi 7.2 mbps hızında indirme imkanını sunarken, Deutsche Telekom, 10 MB veri paketini 1.95 avro karşılığında sunacak.

Kaynak : 