Sevgili turk-internet.com Okuyucuları
2003’ün son gününde, adettendir, geçmiş yılı değerlendirelim, hem de 3 yaşını dolduran turk-internet.com’un yayın felsefesine birlikte yeniden göz atalım..
Öncelikle, 2001 ve 2002’ye nazaran daha iyi bir yıl yaşadığımızı söylemek gerek. Özellikle eylül ayından itibaren bilişim sektöründe bir gelişme görüldü. Bunun dünya paralelinde de bir gelişme olduğunu düşünüyorum..
Bu arada, geçtiğimiz yıl boyunca yaptığımız ilginç haberlerde Türk Bilişim firmalarında gelişmeler olduğuna da dikkatleri çekmeye çalıştık. Örneğin pek fazla kişinin dikkatini çekmeyen bir konu İldeniz; Türkiye’de PC Üreticisi 1070 Müşterimiz var haberiydi. Anadolu’da ilginç bir gelişme olarak yorumlanacak bu haberimizde, Intel Genel Müdürü İldeniz, Türkiye’de 2000-5000 arası PC üreticisi olduğunu ve bunlardan 1070 tanesinin Intel’den işlemci kullanacak akreditasyonu alabildiğini söylüyordu.
Yine haberlerimizde Türk firmalarının ulusal, ama daha çok uluslararası başarılarına yer vermeye dikkat ettik. Bu tür başarıları olan firmalara sayfalarımız her zaman açık. % 100 Türk Sermayeli Bir Şirketin İlginç Öyküsü, Yerli Teknolojinin Başarısı, Tepe Teknoloji’den ABD’de Sunum gibi haberlerimiz bu tür yazılara örnek..
Haberlerimizde dikkat ettiğimiz diğer bir husus, toplumsal duyarlılık. Özellikle sosyal sorumluluk anlamında çalışmalar yapan şirketlerin haberlerini de öncelikle yayınladık. Çünkü yaşadığımız ülkenin sorunlarının, sadece devlet tarafından çözülemeyeceğinin bilincindeyiz.
ve.. liberalleşmenin eşiğinde neler var…
Bilişim sektörü artık biliyorsunuz tek başına anılmıyor. Bilişim ve Haberleşme (ingilizce kısaltma ile ICT) sektörü olarak anılıyor. Zaten 2003’ün en çok konuşulan hususları da, bilişimden çok telekomünikasyon alanındaki gelişmeler oldu..
Bunlar nelerdi diye bakıyorum..
Bu yıla mobil-wireless alanındaki gelişmelerin damga bastığını söylemek yanlış olmayacak. Dünya’da olduğu kadar ülkemizde de bu alanda çeşitli olanaklar başladı. Daha şimdiden Beyoğlu’ndan, Varan Otobüs Terminaline, çeşitli otellerden Atatürk Havalimanına kadar pek çok alanda kablosuz uygulamalar başladı.
Telekomünikasyon alanında aklıma hemen gelen diğer 2 konu Cezayir Depremi ve ADSL oluyor. Cezayir depremi haziran ayında hayatlarımızı altüst etti. (Bkz : Mayıs 2003 Dosyası : Cezayir Depreminin Yol Açtığı İnternet Depremi. Bu konuda söylemek istediğim tek şey; İnternet’in önemini anlayan Hükümet ve Devlet yetkililerine sahip olmamız gerekliliği.
ADSL konusuna gelince; bu konudaki tüm gelişmeleri günü gününe sayfalarımızdan ve editör arkadaşlarımızın haberlerinden takip ediyorsunuz. Bu konunun artık “bir konu” olmaktan çıkıp, ülkemizin 21.yüzyıla yaraşır geniş bant internet kullanımına erişmesini diliyorum.
Son olarak, 2004’te bizleri neler bekliyor.. Ben kendi hesabıma 2004’ün bilişim açısından daha verimli geçmesini bekliyorum. Telekom açısından ise yıl sonuna kadar karmaşa sürecek gibi güzüküyor (Bu konuda Telekom editörümüzü Serdar Güçlü yeni yılın ilk günlerinde sizlere bir yazı hazırlayacak.)
Hepinize mutlu ve başarılı bir 2004 diliyorum.



Kaynak : 