Arama Devi Google, “İnternet 2020: Değişen Dünya” konferansını İstanbul’da gerçekleştirdi. Google’ın, internet penetrasyonu hızlı artış gösteren Türkiye’ye ilgisi katılımcı profiline de yansıdı. Google’dan, birçok üst düzey yöneticinin katıldığı konferansta en çok dikkati çeken isim şirketin baş ekonomisti Hal Varian oldu.
Konferans öncesi basın mensuplarına bilgi veren Google’ın arama ürünlerinden sorumlu Ürün Yönetim Direktörü Tom Stocky, arama motoru endüstrisinin geleceği ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
2007 yılında devreye alınan ve ‘evrensel arama’ olarak isimlendirilen uygulamayla çok daha fazla bilgiyi kullanıcı hizmetine sunduklarını ifade eden Stocky, ideal arama motorunu, kullanıcı taleplerine cevap verebilen araçlar şeklinde tanımladı.
Google’ın, veri merkezlerine yatırım yaparak aramalardaki gecikme sürelerini minimize etmeye çalıştığını belirten Stocky, bir konuyla ilgili bilgileri bulup-eşleştirmenin, internete akan yoğun bilgi dolayısıyla her zamankinden daha da güçleştiğini ifade etti.
Türkiye’de mobil telefonların gördüğü ilgiye bizzat tanıklık eden Stocky, Google’ın mobil hizmetlerinin yerel manada kullanılabilmesine çalıştıklarını söyledi. Stocky, daha sonra Swissotel’deki erişim imkanı ölçüsünde Droid telefonuyla, sesli navigasyon demosu gerçekleştirdi.
Tom Stocky, YouTube’a yüklenen videolar ve bant genişliği konusunda, portale her dakika 20 saatlik video yüklendiğini ve kullanıcı taleplerini karşılayacak şekilde yatırımların sürdüğünü söyledi.
Avustralyalı basın kralı Rupert Murdoch ile yaşanan telif hakları ihtilafıyla ilgili bir soru üzerine Stocky;
Yayıncılık endüstrisi bir evrim geçiriyor. Biz, yayıncılarla birlikte çalışmak istiyoruz. Sunduğumuz alternatiflerle, onlara yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ücretsiz içerik, içerik önizleme, ücretsiz indeksleme imkanının verilmesi ya da örnek metinlerin indekslenmesine izin verilmesi gibi seçenekler sunuyoruz. Yayıncılar bunlardan kendilerine uygun olanını seçebilir
cevabını verdi. İngiltere başta olmak üzere bazı ülkelerde tepki çeken Street View uygulaması Türk kullanıcılara da sunulacak mı şeklindeki soruya Stocky;
Almış olduğumuz bazı tepkilere rağmen kullanıcılar bu özelliği çok seviyor ve önemli ölçüde kullanıyor. Uyguladığımız ülkelerde trafik önemli ölçüde arttı. İnsanların, dikkati çektikleri yüzlerin belirgin olmaması, plakaların kolaylıkla seçilmemesi gibi unsurlara azami ölçüde dikkat ediyoruz.
şeklinde karşılık verdi. Toplantı dolayısıyla, birçok özel günü özel tasarım logolarla ana sayfasında gören Google’ın neden 10 Kasım’a özel bir logo ile çıkmadığını şirket yöneticilerine sorma fırsatını buldum. Aldığım cevap, Google’ın sadece tarihe geçmiş kişilerin doğum günlerini anmak için böyle bir jest yaptığı şeklinde oldu. Google’ın, genel bir kural olarak ölüm yıldönümlerinde özel logo uygulaması yapmadığını bu vesileyle öğrenmiş olduk.

Kaynak : 